Onderneemster Rosa van Veen runt drie bedrijven, die allemaal te maken hebben met paarden. Foto: Marlies Trap
Onderneemster Rosa van Veen runt drie bedrijven, die allemaal te maken hebben met paarden. Foto: Marlies Trap

Rosa van Veen: "Je kunt nooit te veel goed opgeleide paardencoaches hebben"

Dressuur

De 32-jarige onderneemster Rosa van Veen krijgt ontzettend veel energie van haar werk. De ambitieuze amazone is paardencoach bij haar eigen bedrijf Business Coaching with Horses. Daarnaast is ze oprichter en voorzitter van de Vereniging Paarden Coaching Nederland en is ze ook nog eens oprichter van het opleidingscentrum Open2Contact. Als dat nog niet genoeg is, werkt Van Veen op dit moment ook aan haar eerste boek. “Ik klink misschien heel druk met alles wat ik mag doen, maar het is wel heel erg leuk en het geeft me ontzettend veel energie”, geeft ze toe.

Advertisement

Sportpsychologie

“Het was er natuurlijk niet allemaal in een dag,” steekt Van Veen van wal. “Uit het een komt het ander voort. Het is een hele reis geweest, maar ik heb het altijd al wel aangevoeld. Het is net als een stukje sportpsychologie: als je een proef goed wil rijden, visualiseer je hem en dan rijd je hem goed. Ik geloof wel in ‘self-fulfilling prophecy’. Echt gaan voor je dromen, en voor je wens. Dat is ook wat de mensen die paardencoach willen worden gaan doen. Ze zijn zoekend, wij mogen meegaan in die reis.”

Variatie aan mensen

De onderneemster werkt met ontzettend veel verschillende soorten mensen. In haar werk als paardencoach ziet ze vooral mensen uit het bedrijfsleven. Dat is volgens Van Veen “een soort leiderschapstraining met paarden”. In haar werk als opleider van paardencoaches komt ze daarnaast ook nog eens mensen uit alle verschillende hoeken van de paardensport tegen. “Het is een variatie van mensen die in de subtop of top rijden tot aan mensen die al coach zijn. Voordat ze meedoen aan een programma moeten ze natuurlijk wel voldoen aan bepaalde vereisten. Wij gaan mee in de ontwikkelingsreis, daarbij staan twee vragen centraal. Namelijk; wat is je wens? En waar wil je naartoe?”

Verschil maken

In haar werk staan voor Van Veen drie punten centraal, namelijk het welzijn voor paard en mens, de innovaties in het werkgebied en de dynamiek. Door haar opleiding tot Social Worker is Van Veen niet alleen hippisch ondernemer, maar onderbouwt ze haar werk vanuit de wetenschap. “Ik wil vanuit mijn kern nog meer kwaliteit brengen in de paardensector. Trek ik die wetenschappelijke onderbouwing vanuit de motiverende gespreksvoering terug naar het coachen, dan is dat ook waarin we met deze opleiding het verschil kunnen maken.”

Kampioenschappen

Ook in de paardensport is Van Veen geen vreemde. Ze draaide lang mee in de drafsport, reed een tijd wedstrijden en een poosje recreatief. “Maar, dressuur vind ik het allerleukst. Vorig jaar heb ik Sam aangeschaft, een voormalig Zware Tour-paard. Ik startte Sam vorig jaar in de L1. We plaatsten ons na twee selecties al voor de Drentse Kampioenschappen, maar moesten ons vanwege een lichte blessure helaas terugtrekken. We hopen het binnenkort weer rustig op te bouwen.”

Coachingpaard

Sam wordt daarnaast ook ingezet als coachingpaard. Niet gebruikelijk, gezien hiervoor vaak juist koudbloeden ingezet worden. “Ik vind het juist leuk om sportpaarden in te zetten omdat ze sensibeler zijn. Ze moeten natuurlijk wel geschikt zijn, niet dat ze ineens een hoef naar achter gooien.” Recent kocht Van Veen een nieuw paard aan, ook met oog op haar werk als paardencoach. Sam is namelijk al 21, en omdat de amazone hem wat wil ontlasten hoopt ze dat haar nieuwe driejarige ruin Sam vanwege zijn nuchtere karakter kan opvolgen. Ook heeft ze samen met haar partner een dressuurveulentje gefokt, die nu lekker staat te groeien.

Boek

De amazone is ten slotte ook nog bezig met het schrijven van een boek. Hierin uit ze vooral haar passie voor de paardensport en paardenhouderij, vanuit een wetenschappelijke onderbouwing. “Ik kan nog niet exact zeggen waar het over gaat, maar ik kan wel zeggen dat het te maken heeft met de ontwikkeling van het paardenhouden anno nu. Ik vind het heel interessant, alles komt daarin bij elkaar.”

Innoveren

Wat vooral de kern van Van Veens boodschap is, is dat we met zijn allen steeds meer verfijnd om kunnen gaan met onze paarden. “Ik kom van een boerderij, en ik denk echt dat we tegenwoordig veel kunnen leren van agrarische inzichten van oudsher. Maar, we moeten ook de ontwikkelingen in de gaten houden en blijven innoveren.” Of ze het idee heeft dat de sector van paardencoaches te snel groeit? “Ik denk dat je nooit genoeg van zulk soort mensen kunt hebben”, besluit ze.

Tekst: Femke Verbeek
Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan. Foto: Marlies Trap