Afbeelding

Nicolette Kluijver: “Paarden betekenen echt heel veel voor mij”

Algemeen
Advertisement
Veel mensen kennen Nicolette Kluijver als presentatrice, maar wat ze niet weten is dat Kluijver de tv-studio ook graag inruilt voor een dagje op stal. Al sinds ze klein is zijn de paarden erg belangrijk voor haar en ook tijdens de mindere periodes heeft ze veel steun en kracht uit de paarden weten te halen. "Het voelt alsof ik tussen de paarden geboren ben, ik ben echt een pennymeisje geweest. Mijn slaapkamer hing vol met paardenposters, ik sliep onder een paardendekbed en stiekem dacht ik tot mijn veertiende dat ik met een paard zou trouwen€, steekt ze lachend van wal. "Wanneer andere kinderen met vriendinnetjes gingen spelen, zette mijn moeder me af op stal. Paarden hoorden gewoon bij mij, ik leefde praktisch op de manege€.

Guus

Een paard kopen zat er toen niet in voor de presentatrice. Ze liep een krantenwijk om haar paardrijlessen te kunnen betalen en verdiende met het werk op de manege net genoeg om af en toe wat wedstrijdjes te kunnen rijden. "Het eerst wat ik heb gedaan toen ik een echt grote modellen-klus kreeg, was een fjord kopen voor mijn moeder en een tinker voor mezelf. Dat was natuurlijk een droom die uitkwam€, blikt Kluijver terug. Toen ze het wat drukker kreeg met werken en reizen heeft ze de paardensport een tijdje naast zich neergelegd, maar vorig jaar begon het toch wel weer te kriebelen. "Opeens vond ik dat het weer tijd was voor een paard, dus ik ging op zoek naar een heel braaf paard. €˜Bomproof' en €˜verkeersmak' waren de steekwoorden die ik zocht in elke advertentie die ik bekeek, zo kwam ik terecht bij Guus. In zijn advertentie stond dat hij ook geschikt was als therapiepaard, dus ik was gelijk overtuigd€. Ook toen ze bij de Fries ging kijken was er liefde op het eerste gezicht. "Toen ik Guus zag wist ik meteen dat dit het perfect paard voor mij zou zijn. Ik heb niet eens op hem gereden, wat mij betreft kon hij gelijk ingeladen worden. De oude eigenaar dacht eerst nog dat het een grap was, maar ik wist gelijk dat het goed zat€, vertelt ze lachend.

Mickey

Begin 2017 kreeg Kluijver de diagnose longkanker, de afgelopen jaren waren ook zeker niet makkelijk voor haar. "Ik heb heel veel kracht uit de paarden kunnen halen. We hadden hiervoor een shetlander; Mickey. Toen ik ziek was heeft ze heel veel voor mij gedaan, gewoon door er voor mij te zijn. Paarden kunnen zo veel van je leven overnemen, dat was heel belangrijk voor mij in die tijd. Het klinkt misschien heel spiritueel, maar Mickey heeft in die tijd de wereld voor me gedragen€. Ook als het weer goed gaat blijft ze volop genieten van het paardenleven. "Guus is een soort van yogastudio. Als ik druk, verdrietig of gespannen ben ga ik even naar hem toe, en dan weet ik dat ik daarna weer met beide benen op de grond sta. In slechte tijden, maar ook zeker in de goede tijden betekenen de paarden heel veel voor mij. Dieren oordelen niet. Zelfs bij ze zijn of gewoon aaien werkt al stressverlagend€.

Opleiding

Sinds een paar maanden is de presentatrice begonnen aan opleiding tot paardencoach in Barneveld. "Toen ik ziek was merkte ik dat paarden je spanning kunnen overnemen en hoe snel je je daardoor relaxt kan voelen”, legt ze uit. “Ik vind het super interessant hoe dit precies in zijn werk gaat en ik wil me er graag verder in verdiepen. Voor mezelf, maar ook om er in de toekomoest misschien een televisieformat van te maken€. Ze vervolgt: "Voor mij is paardencoaching iets wat tussen wetenschap en spiritualiteit in zit. Er zijn hele mooi theorieën over waarom paarden goed voor je zijn, maar je moet het ervaren om het te kunnen begrijpen. Een paard spiegelt je emoties. Zodra er iemand in de bak staat zal hij daarop reageren. Met deze opleiding wil ik leren wat zijn lichaamoestaal betekent en wat daarover te vertellen is, dit kan een helende werking hebben. Het kan heel confronterend zijn, vooral voor de mensen die ik mag begeleiden, maar het is echt heel mooi. Een paard is zo oprecht, als je bij je emoties stil gaat staan kan je weer verder groeien. Het klinkt heel simpel, maar het werkt als een trein€.

Superteam

Of Kluijver straks met een diploma op zak nog andere mensen wil begeleiden, weet ze nog niet zeker. "Mijn doel is om Guus beter te leren begrijpen, maar het lijkt mij ook heel tof om er een programma over te maken. Ik wil mensen kennis laten maken met paarden en hoe bijzonder ze zijn€. De amazone heeft geen sportgerichte doelen voor de komende tijd, haar droom is om gewoon te genieten samen met haar paard. "We zijn een superteam en vinden de kleine dingen al heel leuk. Ik zou heel graag nog een keertje met hem naar het bos willen. Ik heb een trailer gekocht en Guus gaat er heel makkelijk op, maar ik vind het nog een beetje spannend om alleen op pad te gaan€, lacht ze.

Positief

Ook de drie kinderen van Kluijver mogen regelmatig genieten van de brave Fries, maar of ze later ook in de voetsporen van hun moeder gaan treden weet ze nog niet zeker. "Ik hecht er heel veel waarde aan dat mijn kinderen opgroeien tussen de paarden, dat ik mijn kinderen lesgeef op mijn eigen paard is een droom die uitkomt. Wat ik vroeger als kind zijnde met paarden had, hebben zij niet perse. Het kan zijn dat ik iets te veel push€, geeft ze lachend toe. "Misschien slaat het paarden-gen wel een generatie over€. Ze kijkt positief terug op de beslissing om Guus te kopen. "Een van de leuke dingen van ouder worden is dat je trots mag zijn op wat je zelf doet. Ik geloof dat ik wel trots ben op mezelf en dat ik Guus heb aangeschaft. Het was een cadeautje voor mezelf dat ik iedereen aan kan raden, mocht je nog twijfelen. Elke dag met Guus is genieten€, sluit ze enthousiast af. Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan) Foto's: Privébezit Nicolette Kluijver
Afbeelding
Afbeelding