Laurens van Lieren - Joost Peters
The Dutch Masters 2018
© DigiShots
Laurens van Lieren - Joost Peters The Dutch Masters 2018 © DigiShots

Laurens van Lieren: “De paarden zijn er gelukkig nog”

Dressuur
Advertisement
Op de nieuwe locatie van Laurens van Lieren en parToener Devenda Dijkstra in Schaijk is in de nacht van woensdag op donderdag ingebroken. Onder meer negen zadels, de auto van Devenda en een quad zijn gestolen. “Heel vervelend” reageert Van Lieren. “Maar ik ben ook best nuchter.  “Gelukkig is een zadel dat ik veel gebruik blijven liggen. Het lag in een kruiwagen, dus wellicht zijn de dieven gestoord. Maar ik rijd er toevallig veel paarden mee. De gevolgen van de inbraak zijn praktisch nog te overzien, maar het is natuurlijk wel echt balen.”

Echt brutaal

De dressuurruiter en trainer verhuisde onlangs met de paarden van de Seleviahoeve in Werkendam naar het FIRA Horse Center in Schaijk. De bedoeling is dat ook hij en Devenda zich daar binnenkort vestigen. “De inbraak doet me emotioneel wel wat, omdat je bij jezelf denkt: Hoe durven ze? Het is echt brutaal. Maar de paarden zijn er gelukkig nog en iedereen is gezond. Het zijn maar spullen. De auto van Devenda was woensdag op stal achtergebleven en de sleutel lag in de zadelkamer. De inbrekers hebben de sleutel gezien en hebben kunnen concluderen bij welke auto hij hoorde. Ze hebben duidelijk uitgebreid rondgelopen en rondgekeken. Alles was binnenstebuiten gekeerd, in de hoop iets van waarde te vinden.”

Te makkelijk

De eigenaren van het complex waren tijdens de inbraak wel op het terrein aanwezig, maar hebben niks gehoord. “Daarvoor is hun woning net iets te ver van de stallen”, legt Van Lieren uit. “Het lijkt erop of de inbrekers de route al kenden, of anders ruim de tijd hebben gehad om rond te kijken. Er is nu een beveiligingssysteem aangelegd, die afspraak stond al. We zijn daarin eigenlijk net wat te makkelijk geweest. Je moet het inbrekers zo moeilijk mogelijk maken. Dat is de sport.”

Focus op de paarden

Van Lieren probeert zich zo snel mogelijk weer op de paarden te richten. Daarvoor heeft hij ook vanwege de coronacrisis ruimschoots de tijd voor gehad, en dat is hem goed bevallen.  “Ik heb de afgelopen periode de tijd gehad om me puur te focussen op de paarden. Ik ben iedere dag intensief aan het trainen en de paarden gaan als een raket. Ik heb er lang naartoe gewerkt om meer rust te vinden en me te focussen op mijn sport, ik ben niet te meer druk met randzaken. Het CHIO doe ik niet meer en er is nu geen NOS-werk. Ik rijd minder paarden en doe minder nevenactiviteiten. Dat voelt goed. Ik wil weer wat kan gaan betekenen in de ring. Dat is gevoel is alleen maar versterkt.” De ruiter en trainer bereidt drie paarden voor  op de Grand Prix. “Een daarvan kan nu de ring in en twee zitten daar dicht tegenaan. Dan heb ik nog twee paarden die hard op weg zijn en een aantal jongere paarden. De 7-jarige merrie Illumina Vrouwe (v Fürst Romancier) uit de moederlijn van Undercover, was ten tijde van de video-wk-selectie nog wat groen, maar dat wordt een hele goeie! Ik kijk er naar uit om weer op de wedstrijden te focussen en weer ergens naartoe te kunnen werken. Dan train je toch anders. Er lijken straks weer wat oefenwedstrijdjes aan te komen, dat lijkt me wel wat. Ik sta echt te popelen.” Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan Foto: Digishots [adrotate banner=”861”]