Afbeelding

Zusjes Van Gaal: “We werden op hetzelfde moment kampioen”

Dressuur
Advertisement
Lara (18, links) en Romee (17) van Gaal lijken wel een tweeling en alles rondom de paarden doen ze samen. Toch zijn ze qua karakters best verschillend. Maar juist dat vult elkaar zo goed aan, zeggen ze. Ieder rijden ze twee pony’s/paarden, waarvan drie voor eigenaren. Hun ultieme droom is om ook later samen een dressuurstal te runnen. Romee rijdt de 12-jarige pony Casimir de Luxe in de klasse Z2. “Ik rijd hem nu twee jaar voor eigenaren en ik hoop nog een paar mooie wedstrijden met hem te rijden, waaronder hopelijk het NK en Indoor Brabant. Daar mochten we dit jaar al naar toe, maar dat ging niet door vanwege het coronavirus. Hij heeft een spectaculaire uitgestrekte draf en dat vinden we samen ook heel leuk om te doen. Soms is hij wel wat eenkennig, maar mij vertrouwd hij helemaal en dat maakt het wel speciaal.”

Hoefslag@Home

“Daarnaast rijd ik nog een vijfjarige pony Vip, waarmee ik dit weekend voor het eert M1 ga rijden. Ik ben er best trost op dat ik hem zelf naar dit niveau heb opgeleid. Met hem heb ik ook meegedaan aan Hoefslag@Home (welke competitie nog steeds loopt en je kans maakt op mooie prijzen, red.). Dat was een mooie opstap.”

Bijzondere pony

Lara rijdt de vierjarige ruin Lagoon W (v. Governor), voor fokker Willy Wijnen. “Lagoon is erg leergierig, doet zijn best en is lief en betrouwbaar. Met dit paard heb ik meegedaan aan Hoefslag@Home en heb ik me nu voor de eerste meetmomenten opgegeven. Het is geweldig om hem op te mogen leiden en we zien wel hoe ver we komen. Ook rijd ik nog onze eigen pony, de negenjarige Den Östrik’s Jaron, die veel voor ons betekent. Hij liep kreupel en het had eigenlijk weinig kans op genezing, maar we hebben hem toch laten opereren aan het kootbeen en hopen dat het goed komt. Het gaat de goed kant op en ik hoop dat mijn zusje Romee hem dan nog uit kan brengen. Ik mag namelijk niet meer bij de pony’s starten. Elke dag genieten we van deze bijzondere pony.”

Gezamenlijke droom

Lara: “We zijn wel heel verschillend. Ik ben veel rustiger en Romee veel drukker, maar dat vult elkaar juist goed aan. Ik doe nu een opleiding HBO commerciële economie en Romee volgt een MBO-opleiding retail management.  We hopen later onze eigen dressuurstal te hebben, dat zou wel een ultieme droom zijn.”

Spelen

“De paarden staan bij ons aan huis en het is heerlijk om lekker buiten met ze bezig te zijn. We wisselen de training vaak af met een sprongetje, buitenrite of longeren, maar ook spelen we met de paarden. Bijvoorbeeld in de paddock met een bal of we laten ze buigen met behulp van wortels. We trainen bij José van Haren en onze vader Wil van Gaal, helpt ons ook. Onze moeder is eigenlijk onze groom en helpt heel veel”, aldus Romee.

Slapen onder paardendeken

Op de vraag wat hun mooiste moment was, begint Romee te glunderen: “Het moment dat wij nooit zullen vergeten is dat we beide een minuut na elkaar kampioen werden. We reden beide op het NK en ik stond bij het scorebord en zag dat Lara kampioen was geworden. Ik vloog haar om haar nek en begon te huilen. Zo blij was ik voor haar. Nog geen minuut later zagen we op het scorebord dat ook ik gewonnen had. Toen was het feestje helemaal compleet en hebben we het ook uitgebreid gevierd. Regelmatig kijken we op dit mooie moment terug. Het grappige was dat we de nacht na het NK allebei onder onze oranje gewonnen deken hebben geslapen!” (CdB) Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan. Foto: Privébezit