Dressuur

Para Pony Team Fenne, Sofie, Glasten Krapels en Lotje (Puck ontbreekt op deze foto) foto Eefje van Griensven VGGOPuck met Glasten
  • aangepast 29 juni 2021 18:48

Het Para Pony Team laat zien dat ponyrijden met een beperking zeker mogelijk is

Een jaar geleden gingen vier jonge amazones met een beperking van start in het Bixie Dream Team van Solange Hermans. In dat jaar konden ze op mooie evenementen, als Outdoor Gelderland, ervaring op doen en kregen ze les van bekende instructeurs. Nu de periode van een jaar voorbij is, stoppen de meiden niet, maar gaan ze zelf verder als Para Pony Team.

Meer begrip

Monique Kao is de moeder van Lotje Kao (8), een van de vier amazones binnen het team. Lotje heeft een aandoening aan de plexus brachialis waardoor haar linkerarm gedeeltelijk verlamd is. Een lussenteugel helpt haar met hert rijden. "In het jaar dat ze nu samen rijden zijn ze echte vriendinnen geworden, maar wij zijn als ouders ook bevriend geraakt. We wilden heel graag verder met het team om mensen te laten zien dat ponyrijden met een beperking wel degelijk mogelijk is en dat er veel oplossingen en hulpmiddelen zijn. Ook willen we graag wat meer begrip creí«ren voor deze groep ruitertjes, want dat ontbreekt er vaak aan", vertelt ze.

Gemotiveerd

"Het onbegrip is er al bij de bixie. Er wordt bijvoorbeeld vaak tegen Lotje gezegd dat ze niet met zo'n lussenteugel mag rijden, terwijl dat we daarvoor een dispensatiepas hebben. Ook krijgt ze vaak het commentaar dat ze haar handen stiller moet houden, maar dat kan ze dus niet. Dat is soms wel eens demotiverend voor de meiden. Toch zetten ze door en zijn ze enorm gemotiveerd om de wereld te laten zien dat je wel kunt rijden, ondanks je beperkingen."

Informeren en inspireren

"Met het Para Pony Team willen we ook mensen informeren en inspireren en een soort platform gaan bieden voor de parajeugd. Je mag met een pony mee doen tussen de paarden op de Para-wedstrijden, maar je kunt pas medisch gekeurd worden vanaf je twaalfde. Nadat je gekeurd bent wordt je ingedeeld in een Grade. De groep kinderen onder de twaalf kunnen dus nog niet ingedeeld worden in een Grade. Toch zouden zij graag aan deze wedstrijden mee willen doen. Wellicht dat daar een oplossing voor te vinden is."

Overige teamleden

Het team bestaat verder uit nog drie meiden. Sofie Nauta (12) heeft Spina Bifida (een open rug). Daardoor is haar linkerbeen verlamd en heeft ze darm- en blaasproblemen. Verder is ze slechthorend en slechtziend. Fenne Koenen (8) heeft als baby een hersenbloeding gehad. Daar heeft ze Cerebrale Parese aan over gehouden, waardoor ze aan de rechterkant halfzijdig verlamd is, met name in haar arm en hand. Evenwicht houden is voor haar een grote uitdaging. Puck van der Vliet (7) heeft een stofwisselingsziekte. ze heeft een maagsonde waar door ze voeding en medicijnen toegediend krijgt. Ze heeft heel weinig energie. Soms kan ze niet langer dan vijf minuten rijden. [caption id="attachment_182519" align="alignright" width="225"] Puck met Glasten[/caption]

Glasten Krapels

Glasten Krapels is zelf Para-ruiter en heeft al vele jaren op grote (inter)nationale wedstrijden en kampioenschappen mogen rijden. Hij ondersteunt het Para Pony Team van harte. Tevens is hij vanuit de DVB Foundation (welke als doel heeft om het therapeutisch paardrijden voor ruiters met een beperking te ondersteunen) buddy van Lotje Kao. "Vorig jaar heb ik de meiden een clinic gegeven op Outdoor Gelderland en dat was al zó leuk.  Nu ze als team verder gaan als Para Pony Team hadden ze me afgelopen zondag uitgenodigd om nog een keer een clinic te komen geven. De meiden waren zo enorm gemotiveerd dat mij dat enorm inspireerde!", vertelt hij enthousiast.

Ondersteuning

"Ik ondersteun heel graag de Para-sport en zeker jong talent. Daar is ook weinig voor geregeld. Daarom wil ik er heel graag alles aan doen om dit team te helpen. Ik heb ook direct mijn sponsors benaderd en zij willen ook graag helpen. Ik denk ook dat er meer kinderen zijn die talent en een eigen pony hebben, die mooi bij dit team zouden passen. Wat ik graag zou willen is dat ze ondersteunt worden met clinics, tips en spullen, maar ook met kennisoverdracht. Zo gaat de DVB Foundation bijvoorbeeld ook een dag organiseren bij Dressuurstal van Baalen voor het team, zodat ze een keer op een grote dressuurstal kunnen meekijken."

Terug doen

"Als ik naar die meiden kijk, zie ik mezelf terug van vroeger. Ik heb het geluk gehad dat iedereen mij altijd geholpen heeft en dat ik alle kansen heb gekregen. Ik vind het zo tof om nu iets terug te kunnen doen voor hen", besluit hij gedreven. Glasten maakte een vlog over het team dat je hieronder terug kunt kijken. [embed]https://youtu.be/8qr8fDeRCR8[/embed] De Facebookpagina van het Para Pony Team vind je hier. Tekst: Denise Dekens Bron: De Hoefslag  

Advertisement

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Advertenties