Afbeelding

Kiara van Grevenbroek: “We hebben grenzen opgezocht en overwonnen”

Dressuur

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Advertisement
Kiara van Grevenbroek kocht Zhanna (v. Farington) met de intentie om haar een tijdje te rijden en dan weer door te verkopen. Ondanks dat ze in het begin zelf niks aan de merrie merkte, ontdekte ze bij toeval meer over Zhanna haar gedrag in het verleden. Op dat moment besloot Grevenbroek de vos zelf te houden en te kijken hoe ver ze samen kunnen komen. Na een lange weg rijden ze nu Z2 en zijn ze vastbesloten om de Grand Prix te halen. "Toen ik Zhanna zes jaar geleden kreeg was het eigenlijk de bedoeling dat ze uiteindelijk verkocht zou worden. Het liefst verkoop ik mijn paarden niet, maar mijn vader komt uit het bedrijfsleven en hij vond dat ik het toch maar eens moest leren€, begint ze lachend te vertellen. "Die missie is helaas mislukt. Zhanna heeft wel te koop gestaan, maar op het moment dat de advertentie online stond kreeg ik allemaal berichten van haar vorige eigenaren. Zij vroegen zich af of ik Zhanna wel kon rijden, want zij konden in het verleden helemaal niks met haar. Het enige wat ze deed was stijgeren, zich achterover laten vallen en staken. Zelf merkte ik daar in het begin helemaal niks van, tot dat ze zich wat meer thuis begon te voelen€.

Drama

De merrie begon hetzelfde gedrag te vertonen als dat ze bij haar voormalige eigenaren deed. "Ik ben drie jaar bezig geweest om haar normaal de bak door te krijgen. Dat was niet altijd even leuk, maar ik wilde niet opgeven. Op stal was ze super lief en door veel grondwerk met haar te doen ben ik er achter gekomen dat ze heel werkwillig is. Mede door de stukken onder het zadel die ze fijn liep, was ik er van overtuigd dat ze echt een goed paard kon worden. Het maakte mij niks uit hoelang het zou duren, zolang we het samen konden doen was het al goed”. De combinatie begon in het L en start ondertussen Z2. "Vooral in het begin waren de wedstrijden echt een drama. Thuis werd ze steeds liever, maar op wedstrijd ging ze zich weer zo gedragen. Zo is ze bijvoorbeeld heel erg bang voor de bakdeuren. Dan ontploft ze, komt ze uit het niets omhoog en moet ik echt oppassen dat ze haar benen niet over de teugels slaat. Hierdoor werd ik best wel vaak uitgebeld, maar daar leert ze natuurlijk ook niks van. Omdat dat steeds vakere gebeurde ben ik gaan kijken naar hoe zij bereden wil worden en hoe we de samenwerking konden verbeteren. Tijdens de wedstrijden daarna heb ik me volledig gericht op de ontspanning, de punten liet ik even voor wat het was. Uiteindelijk ging dat steeds beter. Het is een heel werkwillig paard, ze is alleen nooit begrepen geweest€.

Motivatie

Toen Zhanna nog te koop stond, heeft een potentiele koper een opmerking gemaakt waardoor Van Grevenboek nog meer gedreven werd om het Z te bereiken. "Zhanna stond te koop als een paard met talent voor het hogere werk. Een mevrouw die toen kwam kijken heeft toen geroepen dat ze het Z nooit zou kunnen halen. Ze reed Zhanna toen met kin op de borst en vol gas. Als je een paard zo wil kwetsen, gaat hij het sowieso niet voor je doen€, vindt de amazone. "Sindsdien was mijn grootste doel om in het Z te komen, het maakte niet eens uit hoe€.

Vertrouwde omgeving

De combinatie doet ook mee met de Hoefslag@Home-wintercompetitie. Van Grevenbroek wilde graag een keer feedback op hun proefgerichte training thuis. "Op wedstrijden hebben we dus nog best veel spanning. De tips die dan op het protocol staan neem ik wel mee, maar thuis is Zhanna heel anders onder het zadel. Op de video die ik instuurde was ze nog steeds wel een beetje gespannen omdat de oefeningen zo snel achter elkaar kwamen, maar het is een leuke manier om te kijken wat voor punten we in een vertrouwde omgeving scoren”. Ze vervolgt: “Als tip kregen we mee dat ze nog wel wat meer opgericht mocht blijven in de zijgangen, en daar was ik het ook zeker mee eens. Daarnaast stond er op het protocol dat de wissels wat meer ontspannen mogen. Ik zeg altijd dat Zhanna twee PK achter heeft en maar één PK voor€, lacht de amazone. "Ze slaat soms haar achterhand er onder en dan komt ze voor niet weg. Als ze ontspannen is lukt het haar wel, maar als ze gespannen is wordt het heel moeilijk. Toch hebben we hier een voldoende op gehaald, het is dus leuk dat we toch konden laten zien dat ze het wel kan€.

Grenzen

"Mijn droom is toch wel om Grand Prix met haar te starten. Dat is nog ver weg, maar we kijken gewoon hoe ver we samen kunnen komen. De afgelopen jaren hebben we allemaal gekke dingen gedaan zodat ze wat minder angstig zou worden. Zo gingen we koeiendrijven en crossen zodat ze over enge hindernissen moest springen. Daarnaast hebben we ook heel veel schriktrainingen gedaan. We hebben de grenzen opgezocht en dat probeer ik nu ook in de dressuursport te doen. Inmiddels is ze al zestien dus we moeten kijken wat ze nog kan en wil, maar ze is nog super fit dus we gaan het zien€.

Kingsley rijlaarzen

Als je meedoet met de Hoefslag@Home-wintercompetitie maak je kans op een waardebon ter waarde van EUR 1000,- om te besteden aan custom made Kinsley Rijlaarzen. De Kingsley laarzen van Van Grevenboek zijn wel toe aan vervangingen volgens de amazone. "Ik geef mijn geld liever uit aan de paarden dan aan mezelf, dus ik zou niet zo snel nieuwe laarzen voor mezelf kopen. Toch lijkt het me super om straks weer in stijl de ring in te kunnen€, sluit ze enthousiast af. Klik hier voor meer informatie over de Hoefslag@Home-wintercompetitie. Een video insturen kan via de website van WeAllRide.

Foto's: DVR-Photography