Afbeelding

Evelien Spaan: “Nu we Z rijden wordt het tijd voor nieuwe doelen”

Dressuur
Advertisement
Ondanks dat Evelien Spaan geen Fries wilde kopen, was het liefde op het eerste gezicht tussen haar en de Friese merrie Roaske út ‘e Polder (v. Bikkel 470). Ze begonnen als onervaren combinatie en wisten in drie jaar naar het Z te klimmen. Ondanks dat hun doel al lang en breed bereikt is, zijn ze niet te stoppen en komt langzaamaan de Subtop in zicht. "Ik was op zoek naar een KWPN-dressuurpaard om uiteindelijk mee te starten, maar ik kon gewoon niet een paard vinden dat bij mij past. Met het ene paard had ik geen klik en een ander paard vond ik heel leuk maar werd niet goedgekeurd€, blikt de amazone terug naar drie jaar geleden. Van een stalgenootje kreeg ze een tip om een keer langs te gaan bij Stoeterij Galloper, dus ze besloot te gaan kijken. "Van tevoren zag ik wel een Friese merrie op de website staan die gelijk opviel, maar omdat ik altijd heb geroepen dat ik geen Fries wilde was ik niet gelijk overtuigd. Toch was ik gelijk verkocht toen ze Roaske uit haar stal haalden€.

Droompaard

Ze vervolgt: "Roaske liep om me af en wreef haar neus over mijn jas, op dat moment wist ik dat deze merrie wel echt heel leuk was. Nadat stalamazone Debby de Graaf haar had voorgereden raakte ik steeds meer overtuigd en toen ik er zelf ook op mocht wist ik het zeker: €˜Dit is mijn droompaard'€. De merrie werd uitgebracht op L-niveau door Debby, maar was voor de rest nog redelijk onervaren. Sinds twee jaar trainen Spaan en Roaske bij dressuurstal Bernoski, onder leiding van Robin Bernoski, waar zowel amazone als paard hard vooruitgaan. "We waren samen een hele groene combinatie. Roaske was vier en ik had nooit wedstrijden gereden of fanatiek getraind, dus we zijn helemaal onderaan begonnen. De basis kon ze al, de hogere oefeningen heb ik haar zelf aangeleerd. Het is een onwijs lief, aanhankelijk paard met een instelling om van te dromen. We rijden nu al wissels en zijn bezig met het uitwerken van de verzamelde draf, wat echt super leuk is€.

Echt gemaakt

In 2018 wonnen ze zowel individueel als in teamverband de Herfstmeeting in de klasse L en in 2019 wonnen ze op M-niveau de Delftse Dressuur Cup en werden ze tweede in het Jong KHNS. Dankzij het harde trainen vliegt de combinatie nu het Z1 door, al had Spaan dit nooit verwacht. "Vroeger keek ik altijd op tegen mensen die Z reden, voor mijn gevoel had je het dan echt gemaakt in de sport. Dan kon je het gewoon allemaal€, lacht ze. "Als ik terugkijk op de afgelopen jaren is de weg hiernaartoe echt een super leuke reis geweest. Ik had nooit durven dromen dat het zo snel zou gaan en dat we zulke hoge scores zouden halen€.

Winnaar Middelzwaar categorie

Omdat de wedstrijden nu stilliggen, besloot Spaan mee te doen met de online wedstrijden. De combinatie wist de Hoefslag@Home-competitie categorie Middelzwaar te winnen. "Mijn proef ging voor mijn gevoel heel goed, ik was er heel blij mee. Zeker omdat we al sinds maart geen wedstrijden meer hebben gereden was ik heel tevreden voor de eerste keer. Mijn paard vond het ook super om weer een keer een proef te lopen. Dat merkte ik echt aan haar want ze was heel enthousiast en druk. Het was alleen nodig om te sturen, de rest ging vanzelf. Ik ben ook met een heel fijn gevoel afgestapt, al had ik niet verwacht dat ik gelijk zou winnen”. De amazone kreeg als tip van onze jury om zich iets meer te focussen op het stapgedeelte. "Er zat een heel klein stukje stap tussen de eenvoudige wissels, dat mag echt wel een stukje rustiger. Roaske weet gewoon dat ze weer aan moet gaan galopperen, dus dan wordt ze super enthousiast. Hierin mag ze nog iets meer ontspannen door haar lichaam blijven bewegen, voor de rest was de jury heel tevreden over de proef€.

Nieuwe doelen

In de eerste instantie was het doel van Spaan om Z1+5 te behalen zodat haar merrie het sportpredicaat bij het KFPS zou halen. Nu dat gelukt is trainen ze hard door voor het volgende niveau. "Het werd tijd voor nieuwe doelen. De afgelopen tijd hebben we hard gewerkt aan de wissels zodat we het Z2 goed door gaan komen. Dat leek mij wel een mooi doel. Nu dat in zicht komt begint het er op te lijken dat deze klasse een korte termijn-doel wordt. Op lange termijn willen we toch meer richting de subtop werken, en dat gaat vast lukken want Roaske verbaast me elke keer weer. Zolang ik het voor elkaar weet te krijgen om haar rustig door alle klassen heen te begeleiden en deze niveaus op een paardvriendelijke manier te bereiken, vind ik het goed. We doen alles zonder te pushen, want daar ben ik helemaal niet van. Ik vind het leuk om te kijken waar we samen toe in staat zijn€, sluit de amazone gedreven af. De Hoefslag@Home-wintercompetitie is afgelopen en de Hoefslag@Home Unlocked Competitie is van start gegaan. Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven. Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan) Foto: Privébezit [adrotate banner=”1021”]