Foto: Remco Veurink
Foto: Remco Veurink

Olympische paardensporters vaakst trouw aan sport na topsportcarrière

Dressuur

Van de (gestopte) Nederlandse topsporters, die tussen 1992 en 2010 een Olympische medaille wonnen, hebben vrijwel alle paardensporters gekozen voor een vervolg carrière binnen hun sport. Onder alle Nederlandse Olympische medaillewinnaars is 55,1% van de sporters na hun topsportcarrière werkzaam in de sportsector.

Advertisement

Dit en meer blijkt uit een onderzoek van CVSter.nl naar de cv's van alle Olympische medaillewinnaars tussen 1992 en 2010.

Sven Rothenberger alleen buiten de sport

Van de dertien Olympische medaillewinnaars die de paardensport rijk is, is enkel Sven Rothenberger werkzaam buiten de sportsector. Vele paardensporters hebben inmiddels een eigen complex waar paarden en ruiters worden opgeleid of wedstrijden worden georganiseerd. Anky van Grunsven heeft daarnaast een eigen kledinglijn voor de ruitersport.

Combineren

Vier op de tien van alle ex-topsporters richt zich nog altijd puur op de sport, terwijl 15,1% van de ex-topsporters een sportfunctie combineert met een carrière in een andere sector. Hockeyer Peter Windt is een Olympisch kampioen die voor zo'n gecombineerde maatschappelijke carrière koos. Hij is tegenwoordig zowel coach van een Gronings hockeyteam als eigenaar van een vastgoedbedrijf.

Functies die topsporters na hun sportcarrière vervullen, blijken veelal ondernemend van aard. 34,4% van alle ex-topsporters zijn namelijk eigenaar of oprichter van een eigen onderneming of stichting.

Individuele sporters

Individuele sporters blijven het vaakst actief in de sport. 72,9% van hen blijft betrokken in de sport, waarvan 11,9% gedeeltelijk. Dit staat tegenover slechts 48,4% van de teamsporters die na hun topsportcarrière voor een loopbaan in de sport kiest. Van deze ex-teamsporters vervult 16,4% ook een functie buiten de sport.

Onderzoeksopzet

Om erachter te komen wat topsporters na hun topsportcarrière doen, zijn de cv's van alle Olympisch medaillewinnaars van 1992 tot 2010 bekeken. Zowel medaillewinnaars van de Zomerspelen als de Winterspelen zijn in het onderzoek betrokken. In totaal wonnen 242 topsporters gezamenlijk 345 Olympische medailles. Bron: Persbericht