Laurens Van Lieren - Dutch Design
Roelofsen Horse Trucks Dressuur Competitie Finale © Digishots
Laurens Van Lieren - Dutch Design Roelofsen Horse Trucks Dressuur Competitie Finale © Digishots DigiShots

Subtop | Laurens van Lieren wint Grand Prix op K&U Nieuw en Sint Joosland: “Beide paarden zijn nog lang niet aan hun top”

Dressuur Subtop

Laurens van Lieren was grootverdiener op de kader- en uitzendingswedstrijd in Nieuw en Sint Joosland. Hij won de Grand Prix met zestienjarige Dutch Design (v. Vivaldi) met 71,38%. Met de dertienjarige Grandeur A (v. Jazz) won hij de vierde prijs met 68,37%.

Advertisement

Oefenronde

Vrijdag reed de ruiter een oefenronde met Dutch Design in Houten als voorbereiding op Nieuw en Sint Joosland. “Vrijdag reed ik HC en kon ik er een nuttige training van maken. Ik train regelmatig bij Rieky Young en met haar had ik overlegd om twee dagen te starten. Eerst dat ik misschien is het teveel, maar internationaal loopt hij ook twee dagen en dat moet hij ook leren. Als ik thuis de proef door rij, of er een oefenronde van maak in Houten is dat ook niet heel anders. Het viel perfect met de dag erna de kadervormingswedstrijd en we hadden het goed getimed. In Houten liep hij met losrijden nog lang niet waar ik hem wilde hebben, maar in Nieuw en Sint Joosland liep hij heel fijn.”

Verantwoordelijkheid nemen

“Vrijdag in Houten begonnen we heel goed met een sterke piaffe- en passagetour, maar in het tweede stuk vergat ik om eraan te blijven rijden. Patrick van der Meer zei ook, je laat het gebeuren en dat ik consequenter moet blijven als hij net achter mijn been kruipt of net wat minder op de hulpen reageert. Dat kan ik alleen oplossen als ik er de verantwoordelijkheid voor neem, ik heb het zelf gecreëerd dat hij in de ring te weinig aan de hulpen was. Zaterdag kon ik dat goed uitvoeren en hebben we in korte tijd al vruchten kunnen plukken. We kregen nu vooral achten voor de piaffe, dat kan hij heel erg goed maar dat kwam in de ring er nog niet zo sterk uit. We hadden een hele mooie draftour en de series waren mooi doorgesprongen, veel krachtiger en meer in balans. Daar heeft hij grote stappen in gemaakt.” 

‘Ik was heel blij met de scores’

De ruiter vervolgt “Beide paarden zijn in de vorm van hun leven. Met Dutch Design kreeg ik nog een fout bij de inzet van de eners, maar daarna liet hij wel een goede serie zien. Ik was heel blij met de scherpte en hoe hij ook in de ring voor me aan de gang bleef. Daar zat ik afgelopen tijd mee te puzzelen, thuis liet hij fantastische dingen zien en dan denk ik we zijn er klaar voor maar dan lukte het in de ring niet. Dat lijkt nu de goede kant op te gaan. Ik wil consequent blijven in de ring en let er zelf op dat ik verfijndere hulpen geef. Grandeur werd net iets te ijverig in de proef waardoor er een paar onbalans foutjes in zaten. Ik vond die scherpte wel heel fijn, maar hij mist dan nog net een stukje vertrouwen om op de hulpen te wachten. In de zigzag was ik hem even kwijt en er waren nog wel wat onderdelen die meer afgewerkt moeten worden. Ik was heel blij met de scores met allebei, maar ik kan nu niet tevreden achterover gaan leunen. Er zit nog veel meer in en ze zijn nog lang niet aan hun top, er kan zeker nog een paar procent bij.” 

Op naar Quatar

Volgende week vertrekken Laurens met Dutch Design en zijn vriendin Devenda Dijkstra met Hero naar Quatar. “We nemen beide deel aan de 5* wedstrijd in Doha. Ik ben wel blij dat Dutch Design nu zo goed presteert en hoop dat dat ook in Doha lukt. Als we wat hoger op de ranking komen dan komen we hopelijk ook meer in aanmerking voor de leukere wedstrijden. Ik ben nog in dubio of ik Den Bosch in zal schrijven en anders focussen we ons op het outdoorseizoen. We hebben het er in Nederland wel over dat we niet mee doen voor de medailles in dit Olympische jaar, maar vanaf onderaf is het in de breedte best wel breed. Dat kan voor mij best lastig zijn om hogerop te komen en de grote mooie wedstrijden te rijden. Ik hoop dat ik dit jaar goed genoeg ben om in Aken te mogen rijden. In het verleden heb ik daar goed kunnen presteren en ik zou het geweldig vinden om daar nog een keer te mogen rijden”, sluit hij af. 

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan 

Foto: Digishots