Esmae Niessen - Dadona Diva
NK Dressuur 2023
© DigiShots
Esmae Niessen - Dadona Diva NK Dressuur 2023 © DigiShots DigiShots

Esmae Niessen tweemaal de beste in KNHS-Anemone Horse Trucks Cup Nieuw- en Sint Joosland

Dressuur

De vierde competitiewedstrijd van de KNHS-Anemone Horse Trucks Cup werd zaterdag verreden in Nieuw- en Sint Joosland. Esmae Niessen was de grootverdiener van de wedstrijd met twee overwinningen en een tweede plaats. Bij de children reed ze Dadona Diva (v. Johnson) naar 73,15%. Bij de pony’s won ze de rubriek met Strandgaards Do It My Way (v. Dr. Doolittle) met 70,24% en werd ze tweede met Strandgaards Doleys (v. Dr. Doolittle) met 70,05%. 

Advertisement

‘Diva was een tijdje niet meer mee geweest’

Esmae en Dadona Diva zijn de regerend Nederlands kampioen children en reden vorig jaar op het EK voor de children. Ze wonnen ook de eerste competitiewedstrijd van de KNHS-Anemone Horse Trucks Cup in november. Esmae vertelt “Diva was een tijdje niet meer mee geweest en we hebben thuis doorgetraind. Bij het losrijden gaf ze een heel fijn gevoel en de proef ging ook fijn behalve twee foutjes. In draf sprong Diva twee keer in galop aan, dat was eigenlijk heel erg onnodig.” 

Debuut 

Bij de pony’s reed de amazone ook ijzersterk en werd daarmee eerste en tweede. Een week geleden werd ze Limburgs kampioen in het Z2 en werd reservekapioen met Doleys in het Z1. “Do It ging eigenlijk heel fijn en we hadden geen grote fouten. Hij had alleen een beetje spanning, omdat hij plakte aan Doleys. Vorige week op de regiokampioenschappen was hij heel rustig dus hij verraste me een beetje. Met Doleys waren er hier en daar wat rommeltjes maar zeker voor de eerste keer in deze klasse hebben we een fijne proef kunnen laten zien”, vertelt ze over haar debuut met Doleys. 

Laatste children-jaar 

Esmae wordt dit jaar veertien en is bezig aan haar laatste jaar bij de children. “Je weet nooit hoe het loopt, maar het zou een droom zijn om met Diva dit jaar weer in het EK-team te komen”, blikt ze vooruit. Naast de EK-observaties bij de children, hoopt ze ook met haar beide pony’s aan de EK-observaties mee kan doen. Mocht ze in beide rubrieken in aanmerking komen voor een teamplek zal ze één rubriek moeten kiezen. “Dan denk ik dat ik voor de children kies omdat dit mijn laatste jaar is. En dat is een tijd die ik nooit meer terug krijg.”

Familie Niessen scoort 

Zus Feline Niessen volgde op de derde en vierde plaats bij de pony’s. Ze reed werd Doppio Passo (v. A New Star U) naar 67,96% en werd vierde met Diamond Blue (v. FS Daddy Cool) met 67,52%. “Het was best spannend maar heel leuk, helemaal als het voor jezelf goed uitpakt. Er is zeker wel onderlinge concurrentie, maar het is heel leuk om het samen te kunnen doen”, vertelt Esmae over de samenwerking met haar zus. 

Chiel van Bedaf

Kebie Raaijmakers reed de hoogste score bijeen bij de junioren. Ze reed Lucky Luke (v. Desperado) naar 69,19%. Tweede werd Veerle Creemers met Huzette BH (v. Jazz) met 67,68%. Elise de Loos en Karava (v. Lord Leatherdale) maakten het podium complet met 66,87%. Chiel van Bedaf schreeuw opnieuw een competitiewedstrijd op zijn naam bij de young riders. Hij reed Key-West Texel (v. Toto Jr.) naar het oranje lint met 69,61%. Anniek van Dulst was een geduchte tegenstander met Lennox (v. Glamourdale) en volgde op de tweede plaats met 69,31%. Derde werd Micky Schelstraete met Venicia OLD (v. Vivaldi) met 67,80%. 

Bron: KNHS

Foto: Digishots