Tessa Slinger en Joeb
Tessa Slinger en Joeb Foto: Artistics Fotografie

Tessa Slinger: “Joeb heeft mij bewust gemaakt van mijn eigen rijden”

Dressuur

Hoewel Tessa Slinger en haar achttienjarige Joeb (v. UB40) nu de smaak te pakken hebben in de wedstrijdsport, was dat niet altijd vanzelfsprekend. De combinatie heeft een lange weg vol pieken en dalen afgelegd, waarin het opbouwen van vertrouwen en een goede basis hoog in het vaandel stond. 

Advertisement

Op slag verliefd

Toen Tessa er een aantal jaar geleden achter kwam dat het paard dat ze met haar moeder deelde niet dezelfde ambities had als zij, besloot ze op zoek te gaan naar een paard voor erbij. “Lilo, onze palomino, deelde niet dezelfde wedstrijdambities als ik. Daarom ben ik in 2021 op zoek gegaan naar een paard waar ik veel van kon leren op het gebied van de dressuursport. Toen ik bij Joeb aankwam, was ik direct verkocht. Ik voelde vanaf het eerste moment een fijne klik met hem en zijn uitstraling sprong er voor mij echt uit. Wat dat betreft was de keuze snel gemaakt”, lacht ze.

 “Niet meer weg te denken”

De ruin is door zijn voormalige eigenaresse uitgebracht in het M1, maar is voor hoger niveau opgeleid. “Joeb kan eigenlijk alles. Aangezien ik zelf geen ervaring had in de sport, maar wél de ambitie heb om te kijken wat erin zit, was hij het perfecte leerpaard voor mij. Alleen gingen onze trainingen in het begin echt niet van een leien dakje”, vertelt ze. 

“Joeb geeft niets cadeau. Dat heb ik mogen ervaren. De eerste maanden dat hij bij mij op stal stond, vond hij overal wat van. Toen ik na drie maanden nog steeds niet verder kwam dan het draven van één lange zijde, besloot ik hulp te zoeken bij zijn vorige eigenaresse. Zij heeft hem een tijdje terug in training genomen en mij daarna heel fijn begeleid in het maken van een nieuwe start.”

“Sinds Joeb daarna weer mee naar huis is gekomen, is er niets vervelends meer gebeurd. Volgens mij besefte hij toen pas dat hij het hier nog niet eens zo slecht heeft”, lacht ze. “Ik kan me nu niet meer voorstellen dat ik twee jaar geleden op het punt stond om hem te verkopen. Hij is echt niet meer weg te denken uit mijn leven.”


Foto: Fleur Arienne Equine Images

Goede basis

“Hoewel het natuurlijk niet altijd even leuk was, heb ik hierdoor wel leren rijden hoe het hoort. Joeb doet alleen wat ik van hem vraag als ik dat ook op de juiste manier vraag. Hij heeft mij bewust gemaakt van mijn eigen rijden. Momenteel starten we nog in de B, omdat ik er geen druk achter wil zetten. In de periodes waarin het goed gaat, rijden we wedstrijden. Als het een keer een periode wat minder gaat, doen we het rustiger aan en slaan we de wedstrijden over.”

“Ik vind het belangrijk dat het voor ons beiden leuk blijft. We zijn nu voornamelijk bezig met de basis, zoals het rechtrichten, het vinden én houden van de juiste balans, en van achteren naar voren lopen. Ik ben ervan overtuigd dat je met een goede en stabiele basis op zak uiteindelijk hele grote stappen kunt zetten.”

Doelen

Waar de amazone in eerste instantie het Z als doel zag, heeft ze dat later toch bijgesteld. “Ik denk dat het realistischer is om gewoon te kijken wat de tijd brengt. Hij is de jongste niet meer, dus het is vooral mijn doel om hem zo lang mogelijk fit en gezond te houden. Ook als we het Z niet halen. Dan heb ik nog steeds een geweldige én leerzame tijd met hem gehad”, sluit ze af. 

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan

Foto’s: Fleur Arienne Equine Images / Artistics Fotografie 

Afbeelding