Merel Lakeman en Oleander
Merel Lakeman en Oleander Foto: Norine Habekothé, NH Photo

Merel Lakeman: “Oleander heeft een steentje bijgedragen aan mijn eigen ontwikkeling”

Dressuur

Hoewel Merel Lakeman tweeënhalf jaar geleden absoluut niet op zoek was naar een onbeleerde tweeënhalfjarige hengst, is dat wel waar ze mee thuis kwam. Ze werd op slag verliefd op Oleander (v. In Style), leidde hem zelf op en kreeg daar wijze lessen voor terug.

Advertisement

Droompaard 

Na jarenlang met haar pony actief te zijn geweest in de dressuursport besloot Merel zo’n tweeënhalf jaar geleden op zoek te gaan naar een paard dat haar richting de junioren kon brengen. “En toch kwam ik thuis met een onbeleerde tweeënhalf-jarige hengst”, steekt ze lachend van wal. 

“Toen ik Ollie voor het eerst zag, was ik op slag verliefd. Zijn hele uitstraling en blik spraken mij meteen aan. Ik had nooit verwacht voor zo’n jong en onervaren paard te vallen, maar toen ik hem eenmaal in beweging zag, wist ik het zeker. Hij was echt mijn droompaard.”

Fijn karakter

Vanwege zowel haar eigen leeftijd als de leeftijd van Oleander zit een toekomst bij de junioren er helaas niet meer in. Maar dat weerhoudt Merel er niet van om toch aan een mooie toekomst in de dressuursport te werken. “Ik heb het zadelmak maken uit handen gegeven, omdat ik wilde dat dat op een fijne en correcte manier zou gebeuren en ik daar zelf geen ervaring mee heb. Maar al snel was Ollie zo braaf dat ik zelf de teugels over kon nemen onder begeleiding van Sander van Straten, bij wie ik nog steeds les.”

“Het is een onwijs lief paard. We hebben er uiteindelijk wel voor gekozen om hem te laten castreren, maar ook als hengst zijnde kon je alles met hem. Hij was toen al onwijs koel in het hoofd. Zelfs zonder zadel rijden is geen probleem.”


Foto: Privébezit

Ontwikkeling 

Desondanks heeft de ruin wel wat last van wedstrijdspanning. Niet zozeer door de locaties, maar wel van de paarden om hem heen. “Toen kreeg ik opeens een hele andere kant van hem te zien. Hij lijkt wat overprikkeld te raken als er te veel andere paarden om hem heen zijn, waardoor hij in de stress schiet en in zijn eigen spanning blijft hangen. We hebben vorig jaar daarom even een wedstrijdpauze ingelast.”

“Nu hij weer een beetje in het wedstrijdritme begint te komen, leert hij steeds beter omgaan met de spanning. Hij zet grote stappen en doet het enorm goed. We starten momenteel nog L1, omdat ik hem de tijd wil geven. Ik vind het belangrijk dat hij de tijd krijgt om zich mentaal en fysiek te ontwikkelen en hoop aankomend outdoorseizoen door te stromen naar het M. Hij is nog maar vijf, dus ik heb geen haast.”

Leerzaam 

Met haar vele ervaring bij de pony’s hoopt Merel de ruin fijn te kunnen opleiden tot een young riders-paard. “Het opbouwen van een nog sterkere band staat natuurlijk voorop, maar ik hoop uiteindelijk bij de young riders uit te komen met Ollie. Hij heeft mij in de relatief korte tijd dat we een combinatie vormen al ontzettend veel geleerd over mijn eigen ontwikkeling.”

“Waar ik mezelf eerst nog vaak met anderen vergeleek, kijk ik nu steeds meer naar de kleine veranderingen in ons als combinatie. Ik vergelijk ons nu sneller met waar we bijvoorbeeld een aantal maanden geleden stonden, in plaats van hoe wij het doen tegenover andere combinaties”, sluit ze af. 

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan

Foto’s: Norine Habekothé, NH Photo / Privébezit  

Afbeelding