Lore de Vlieger en Phie'tje (For Gribaldi x Rohdiamant)
Lore de Vlieger en Phie'tje (For Gribaldi x Rohdiamant)

Lore de Vlieger: “Van recreatieruiter naar dressuuramazone”

Dressuur

“Ik heb in Waregem leren paardrijden en maakte de overstap naar mijn eigen paard toen mijn tante een pony kocht. Daar kwam een veulen uit, die wij vervolgens kochten. Ik was toen een jaar of twaalf ongeveer en heb super veel buitenritten en tochten met haar gemaakt. We gingen met haar bijvoorbeeld naar Limburg en naar de Ardennen, om daar te rijden. Ik was dus een echte recreatieruiter, mijn hele jeugd”, vertelt Lore aan Hoefslag.

“Die pony is op 24-jarige leeftijd blind geworden, en vrij snel daarna overleden. Dat was wel heftig, we hebben haar haar hele leven gehad.” Een behoorlijke klap dus, maar Lore besloot op zoek te gaan naar een ander paard. Die vond ze in de 4,5-jarige Philyra B Schuilenbroeck (For Gribaldi x Rohdiamant), roepnaam ‘Phie’tje’.

Philyra B Schuilenbroeck

“Ik kwam natuurlijk van een D-pony af en ik ben zelf ook niet groot. Ik zocht dus een klein paardje, en dat is met de 1.53m van Phie’tje gelukt, haha!” Lore heeft Phie’tje bij de fokker gekocht. “Het idee was om ook met haar veel buitenritten te maken, ik hield niet zo van trainen in de piste. Toen later bleek hoe leuk Phie’tje dat vond, kreeg ook Lore de smaak van de dressuursport te pakken. “Ik had ook een goede instructeur, die zelf hoog in de sport mee heeft meegedraaid. Dat was de perfecte combinatie voor mij.”

Phie’tje was 4,5 jaar oud toen ze bij Lore kwam. “Doordat ze vrij klein is gebleven, hebben ze haar de tijd gegeven om te ontwikkelen. Ze was als 4,5-jarige basis zadelmak. Het was al een behoorlijke klus om haar in galop te krijgen.” Phie’tje was het eerste paard van Lore dat al zadelmak was bij de aankoop. De pony’s ervoor hadden we altijd van veulen af aan al, dus die heb ik alles zelf geleerd. Als ik terugkijk was het wel een bewuste keuze, dat ik een zadelmak paard kocht. Ik miste het rijden en de buitenritten ontzettend, en een veulen heeft natuurlijk veel meer tijd nodig voordat je ermee aan de slag kan.”

Phie’tje is rustig, lief en aanhankelijk, maar is wel wakker. “Ik kan me bijvoorbeeld nog wel een rit herinneren waarbij ze 90 graden omdraaide en wegrende. Ik bleef toen achter in de omheining, en we weten tot op de dag van vandaag niet waarvan ze schrok.” Phie’tje en Lore zijn nu drie jaar samen en rijden dressuurwedstrijden op niveau 2, dat is vergelijkbaar met M2 in Nederland.

Dressuursport

“Ik wilde van kleins af aan al graag wedstrijden rijden, maar ik had er nooit de middelen voor. Daardoor had ik geen pony’s met talent voor de dressuursport. Als de middelen er niet zijn, is het best makkelijk om dan voor jezelf in te vullen dat je een recreatiepersoon bent. Ik genoot van de buitenritten, dat staat voorop. Maar toen Phie ‘tje op mijn pad kwam begon het toch echt wel weer te kriebelen.”

“Van de buitenritten heb ik super veel geleerd. Je moet jezelf dan natuurlijk echt wel kunnen redden op de rug van je paard, maar ik was niet dressuurmatig opgeleid. Phie’tje en ik hebben dus eigenlijk alles samen moeten leren.”

Door persoonlijke omstandigheden heeft Lore in de zomer van 2023 afscheid moeten nemen van de pensionstalling die ze runde. “Ik heb daardoor die zomer niet veel met Phie’tje kunnen doen. Ik heb dat ’s winters weer opgepakt, maar in de zomer van 2022 kreeg Phie’tje haar veulen Winnifer SDV (Las Vegas x For Gribaldi). Deze winter zijn we dus weer begonnen met trainen voor het zomerseizoen, ik hoop dat we dan kunnen knallen.”


“Alles loslaten”

Lore haar doel is om heel veel plezier te beleven en zo hoog mogelijk in de dressuur te komen. “Zolang we het beide leuk vinden kijken we wel hoever we komen, aan enthousiasme en gedrevenheid is momenteel geen gebrek! Als ik merk dat mijn paard iets niet (meer) aankan, dan gaan we dat niet doen. Dan stop ik. Phie’tje heeft veel talent, maar ik wil het wel samen met haar doen. Zij moet het ook leuk blijven vinden. Aan het talent ligt het niet, we gaan gewoon kijken hoever we komen.” Lore en Phie’tje zijn nu bezig met de vliegende wissels en de appuyementen.

“Ik ben Phie’tje onwijs dankbaar. Als ik met haar bezig ben, vergeet ik even alles om me heen. Ik hoef dan echt even nergens aan te denken. Het maakt niet uit hoe slecht mijn dag was, als ik bij de paarden ben kan ik dat altijd even loslaten. Ik denk dat dat nooit meer overgaat.”

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan

Foto: Privébezit

Afbeelding