Sophie Kats en Feline
Sophie Kats en Feline Foto: Michelle Ijzermann

Sophie Kats: “Ik had als jong meisje nooit verwacht dat ik zo ver zou komen”

Dressuur

Op jonge leeftijd nam Sophie Kats de liefde voor paarden al over van haar moeder. De inmiddels vijftienjarige amazone brengt verschillende paarden succesvol uit in de dressuursport en hoopt dit jaar met het oog op internationale wedstrijden verder te timmeren aan haar weg in de sport.

Advertisement

Mooie start

Al van jongs af aan is Sophie niet weg te slaan bij paarden. Toen ze in 2017 met de pony van haar opa in de Bixies begon, ontwikkelde ze een liefde voor de wedstrijdsport. “In 2018 stroomden wij door naar de B en op mijn tiende verjaardag kreeg ik mijn eerste eigen pony Double, die inmiddels al 22 is en ik tot op de dag van vandaag nog steeds heb. Hij is een echte leermeester geweest voor mij. Tussendoor kreeg ik toen ook de kans om de pony van iemand anders te gaan uitbrengen tot en met het M2”, vertelt ze.

“Ik ben er toevallig ingerold”

Zo groeide de amazone snel door alle klasses heen, ook met haar paarden. “In 2020 kreeg ik mijn eerste eigen paard, de inmiddels veertienjarige Feline (v. Westenwind). Feline is hartstikke lief, maar ook wel een typische merrie. Gelukkig vertrouwt ze inmiddels zo op mij dat we de proeven vaak heel goed door komen. Als je moeilijke paarden eenmaal voor je gewonnen hebt, doen ze alles voor je.”

“Met haar ben ik in het M2 begonnen en stroomde ik snel door naar het Z1 en de Children. We hebben meerdere internationale wedstrijden gereden, wat enorm gaaf was. Waar veel mensen er op jonge leeftijd al van dromen om internationale wedstrijden te rijden, had ik dat totaal niet. Ik droomde altijd van het ZZ-Licht en had eigenlijk geen idee dat zulke rubrieken bestonden. Ik ben er heel toevallig ingerold”, lacht ze. 

Kans

Toen Sophie in 2022 de kans kreeg om de zeventienjarige Cyrano Cornilliere (v. Flemmingh) te gaan uitbrengen, greep ze deze met beide handen aan. “Hij gaat altijd voor je door het vuur. Hij wordt ontzettend enthousiast van alle oefeningen en vindt het heel leuk om op wedstrijd te gaan, dus dat maakt hem enorm werkwillig. Met hem ben ik in 2022 ook de wat grotere internationale wedstrijden gaan rijden bij de Children, wat wederom super gaaf was. Dat was echt een leuk jaar!”, blikt ze terug.


Cyrano Cornilliere - Foto: Michelle Ijzermann  

Ervaring opdoen

“Afgelopen jaar heb ik Feline nog een aantal keer bij de junioren uitgebracht, maar uiteindelijk heb ik besloten in het Z2 nog meer ervaring op te doen met de wissels en de junioren-wedstrijden even achterwege te laten. Sinds november heb ik ook de elfjarige Izaak (v. Zhivago) onder het zadel.”

“Ik ben dankbaar dat zijn eigenaar mij deze kans gunt, want dit paard pakt alles tot nu toe heel goed op en is onwijs werkwillig. Hem breng ik momenteel uit in het Z2. Zo heb ik Feline en Izaak nu in het Z2 lopen en Cyrano in het ZZ-Licht.”


Izaak - Foto: Michelle Ijzermann  

“Niet verwacht”

Wat de amazone zo aanspreekt aan de dressuursport is de verfijning en uitdaging. “Ik vind het mooi dat we in enkele minuten alles moeten laten zien dat we op dat moment in onze mars hebben. Dat geeft uitdaging en zorgt ervoor dat je na zo’n beoordeling weer verder kunt met de verfijning van de oefeningen. Het dansen met een paard, dat vind ik heel mooi.”

“Voor dit jaar heb ik als doel om Izaak en Feline bij de junioren uit te brengen en met Cyrano verder te gaan in het ZZ-Licht en zo door te stromen. Als jong meisje had ik absoluut niet verwacht dat ik zo ver zou komen, maar ik ben natuurlijk wel enorm dankbaar voor alle kansen die ik krijg”, sluit ze af. 

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto’s: Michelle Ijzermann  

Afbeelding
Afbeelding