Valerie Antvelink en Vodora
Valerie Antvelink en Vodora Foto: Rezan Sevign

Valerie Antvelink: “Ik had nooit verwacht dat mijn leven er nu zo uit zou zien”

Dressuur

De weg die Valerie Antvelink en de inmiddels 21-jarige Vodora (v. Houston) in de afgelopen jaren hebben afgelegd was er een van pieken en dalen. Toch wisten ze het tot het ZZ-Licht te schoppen en kan Valerie de kennis die ze heeft opgedaan nu inzetten op Vodora’s jongere opvolgers. 

Advertisement

En daar staat ze nog iedere dag bij stil: “Als je mij als veertienjarig manegemeisje had verteld dat mijn leven er nu zo had uitgezien, had ik je niet geloofd.”

‘Onhandelbaar’

Valerie rijdt de 21-jarige merrie nu al zo’n acht jaar voor haar eigenaar Daan Wijburg. “Vodora, oftewel Snoes, kwam in 2011 bij Daan terecht. Hoewel ze destijds als ‘onhandelbaar’ bestempeld werd heeft Daan haar altijd als een koningin behandeld en op een eerlijke wijze getraind.”

“Doordat zij in die tijd een hele sterke band hebben opgebouwd, is hij haar uiteindelijk Snoes gaan noemen. Stiekem is het namelijk een heel zachtaardig paard met een hart van goud”, vertelt Valerie. 

Mooie kans

Toen de ruiter vanwege de drukte rondom zijn studie een bijrijder zocht, kwam hij al snel bij Valerie uit. “Snoes en mijn pony, waarmee ik destijds nog reuze fanatiek in de wedstrijdsport bezig was, stonden toen al op dezelfde stal.”

“Daan vond mijn gedrevenheid en zachte hand goed bij Snoes passen en vroeg of ik haar wilde gaan rijden voor hem. Dat was voor mij natuurlijk een geweldige kans, aangezien ik op deze manier mooi de overstap naar de paarden kon maken.”

“De klik was er direct”

Toch was het wel even wennen op zo’n groot paard. “Ik ben best wel klein en was geen paardengangen gewend, dus het was in het begin echt even wennen op Snoes. Het is een langgelijnde merrie met drie ruime gangen en veel vering, maar uiteindelijk heb ik daarin mijn draai kunnen vinden.”

“In de omgang hebben we daarentegen nooit problemen gehad. Sinds Daan haar bij mij heeft ‘achtergelaten’, wist ze gewoon dat ze bij mij hoorde. Die klik was er direct.”


Foto: Foto: Rezan Sevign

Overwinning 

Na een jaartje thuis te hebben getraind verscheen de combinatie voor het eerst tussen de witte hekjes. En toen wonnen ze direct met 73%, een geweldige start! “De afgelopen jaren hebben we stad en land afgereisd voor wedstrijden. Pas bij het Z2 werd het wat lastiger.”

“Toen Snoes een jaar of zeventien was begonnen we met het aanleren van de wissels, een oefening die voor ons beiden nieuw was en een enorme uitdaging bleek te zijn. Snoes sprong nóóit vanzelf om. Zelfs in de wei ging ze in contragalop de bochten door.”

“We hebben de oefening van begin tot eind helemaal ontleed, ons op de basis gefocust en héél veel geduld moeten hebben, maar nu springt ze hem wel. Dat was echt een enorme overwinning voor ons”, lacht Valerie.

Slipjas

Met de wissels eenmaal bevestigd ging het snel. De combinatie kwam succesvol uit in het Z2, behaalde het sportpredicaat en trainde door voor de young riders en internationale wedstrijden. “De series gingen goed, de pirouettes draaide ze met steeds meer gedragenheid en de puzzelstukjes vielen steeds meer op hun plek.”

“Mijn slipjas hing al klaar, maar helaas gooide corona roet in het eten. Toen we eindelijk weer op wedstrijd mochten, was ik te oud om bij de young riders te mogen starten.”

Bewezen

“Over de jaren heen hebben Snoes en ik aan geweldige wedstrijden mogen deelnemen en heb ik heel veel van haar mogen leren. Maar naast het feit dat lang niet alles van een leien dakje ging, hebben we in 2018 en 2021 ook aardig wat pech gehad met haar gezondheid.”

“Gelukkig is ze daar sterker dan ooit uitgekomen en zit ze nu met haar 21 jaar nog super goed in haar vel. Ik geniet iedere dag van haar en ben enorm dankbaar voor het feit dat zij acht jaar geleden op mijn pad is gekomen. We passen het management en de training aan op wat zij aangeeft nodig te hebben en nemen haar niet meer ieder weekend mee op wedstrijd.”

“Ze heeft zich in de afgelopen jaren absoluut bewezen en mag nu lekker genieten van alle extra bosritjes die we samen maken ter afwisseling. Maar zo nu en dan een uitje maken naar een wedstrijd vinden we allebei nog wel heel erg leuk”, lacht ze.

Dankbaar 

Hoewel het in eerste instantie niet de bedoeling was dat Valerie de merrie voor zo’n lange periode zou blijven rijden, heeft ze in haar toch een maatje voor het leven gevonden. “Daan geniet vanaf de zijlijn enorm van hoe Snoes en ik samen bezig zijn en gunt het mij om lekker met haar aan de slag te blijven. Daar ben ik hem natuurlijk enorm dankbaar voor.”

“Mijn pony Cas heb ik nog steeds en naast Snoes heb ik nog een aantal jonge paarden die ik uitbreng in de sport of daarvoor klaarmaak, dus ook nu Snoes het wat rustiger aan mag doen, hoef ik niet stil te zitten. Ik zit momenteel nog volop in mijn master Notarieel recht, maar ik hoop in de toekomst de gouden middenweg tussen een carrière in het recht en een carrière in de paarden te vinden.”

“Als je mij als veertienjarig manegemeisje had verteld dat mijn leven er nu zo had uitgezien, dan had ik je niet geloofd. Maar wat ben ik blij dat het allemaal zo gelopen is”, sluit ze af. 


Valerie met Vodora en Cas in 2018 - Foto: Equigeniek

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan

Foto’s: Rezan Sevign / Equigeniek

Afbeelding
Afbeelding