Yessin Rahmouni en All at Once op de Olympische Spelen in Tokyo
Yessin Rahmouni en All at Once op de Olympische Spelen in Tokyo Arnd Bronkhorst

Subtop | Yessin Rahmouni en KWPN-hengst All at Once scoren 72% in de Spécial: “In deze proef kan hij zijn energie kwijt”

Dressuur Subtop

Yessin Rahmouni reed de KWPN-hengst All at Once (v. Ampère) naar een ruime overwinning in Hillegom. De ruiter koos ervoor om de Grand Prix Spécial te rijden als voorbereiding op de internationale wedstrijd in Kronenberg komend weekend. De gecombineerde Grand Prix-rubriek wonnen ze met overmacht met 72,82%.

Advertisement

‘Op een ontspannen manier lekker scherp’

De combinatie verscheen al even niet in de wedstrijdring. “Omdat hij al een tijdje thuis is gebleven en we aankomend weekend naar de Peelbergen gaan dacht ik, laat ik mij nog maar even bijschrijven. All at Once kan weleens scherp worden in de ring en het is beter voor hem als hij nog een proef loopt. Ik heb super lekker gereden, hij was op een ontspannen manier lekker scherp. Ik had zelf misschien nog een tandje minder kunnen doen, maar hij pakte alles super makkelijk aan. We kwamen er vrij foutoos doorheen, op het aangalopperen na. Hij zou soms iets mooier voor me uit mogen blijven, maar ik was heel tevreden met het gevoel.”

‘De Spécial ligt All at Once veel beter’

“We kregen veel achten voor de dubbeltellers. Hij kan soms te ijverig en te fanatiek worden, dan krijg je fout op fout. Van enthousiasme kan hij bokken in galop, maar nu voelde het heel makkelijk. Het hoefde niet uit zijn tenen te komen en ik was heel blij met het gevoel na een tijdje niet op wedstrijd te zijn geweest. Het is altijd een verrassing hoe het gaat en het ligt er net aan hij hoe zich voelt. De laatste tijd wordt hij niet meer te enthousiast op concours”, vertelt de ruiter die specifiek de Spécial wilde rijden. “De Spécial ligt All at Once veel beter. Er zit veel piaffe, passage en uitstrekken in waar hij erg goed in is. Ik vind het voor het paard ook een veel fijnere proef met die rechte lijnen.”

Internationale wedstrijd in Kronenberg

“De paardensport is vol in ontwikkeling, maar we rijden als Grand Prix-ruiters al jaren dezelfde proef. All at Once en ik draaien al een aantal jaren mee en we rijden dus al jaren elke wedstrijd dezelfde proef. Van onszelf zijn we allebei een beetje hyper en dan is het niet heel inspirerend. In de Spécial kan hij lekker zijn energie in het werk kwijt. Het halthouden en achterwaarts vindt hij niet zo leuk, de meeste paarden niet en in de Spécial kunnen ze veel meer blijven gaan”, vertelt Yessin. De combinatie maakt zich op voor de internationale wedstrijd in Kronenberg. “Hij heeft twee dagen vrij gehad en woensdag oefenen we wat basiswerk. Donderdag pak ik hem weer op en vrijdag rijden we de wedstrijd. Hij kent het werk inmiddels wel, het is aan mij om hem soepel en gehoorzaam te houden. We appuyeren bijvoorbeeld bijna nooit, dat pak ik pas net voor een wedstrijd op. De piaffe en passage nemen we soms mee in de training, maar ook omdat ik het zelf leuk vind”, lacht hij.

Weg naar de Olympische Spelen

Er komt een spannende maand aan voor Yessin. “Mijn doel is om mee te rijden op de Olympische Spelen in Parijs. De kwalificatiescore hebben we gehaald en omdat ik voor Marokko uit kom moet ik op plaats 1 of 2 staan in de world ranking in mijn groep (F). Dit is de groep Afrika / het midden oosten. We staan nu ruim op de eerste plaats en ik hoop daar te blijven tot 31 december. We hebben onze MER scores gehaald en nu is het afwachten of er andere ruiters overheen gaan en onze voorlopige eerste plaats vast kunnen houden. Daarnaast hoop ik enkele wereldbekerwedstrijden te rijden. Ik heb ons opgegeven voor Mechelen en ik hoop een finale ticket te bemachtigen. De wereldbekerfinale vindt voor het eerst plaats in een Arabisch land namelijk Saoedi Arabië. Daarna hebben we nog wel een paar maanden tot Parijs. Voor mij is de routine van het afgelopen jaar heel belangrijk geweest, omdat wij geen observaties hebben op het laatste moment zoals bijvoorbeeld sommige Europese landen.”

Druk schema

Yessin heeft meerdere paarden te rijden van de Droomhoeve en Stal 104. “Holandri Bo is een elfjarige Andretti-nakomeling en in eigendom van Elizabeth Pentherman. Met hem hoop ik in december of januari de overstap te maken naar de Grand Prix. Ook rijd ik nog een achtjarige die klaar is voor de Lichte Tour. Van Stal 104 heb ik naast All at Once ook de KWPN-hengst One Two Three te rijden. Van beide stallen heb ik ook nog enkele jonge paarden in training. Daarnaast geef ik veel les aan de jeugd en voor hun komt er een druk aankomend halfjaar aan”, sluit hij af. 

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: Arnd Bronkhorst