Afbeelding
Equigeniek

Subtop | Milou Dees naar overwinning in Zware Tour: “Het is niet meer overleven”

Dressuur Subtop

Milou Dees schreef de gecombineerde Zware Tour-rubriek op haar naam in Berkel-Enschot. In de U25 reed ze haar trouwe partner Francesco (v. Florencio) naar de overwinning met 69,17%. 

Advertisement

‘We zijn vooruit gegaan’

De amazone kijkt tevreden terug op haar proef. “Het was een constante proef met een heel mooi beeld. We maakten geen grote fouten, maar de piaffe en passage mochten net iets actiever. We vinden het soms nog wel lastig afmeten in de proef. Voor het beeld wil je de rust houden, maar ze moeten natuurlijk wel heel scherp blijven. De afweging daarin maken is het lastige aan dit niveau. Uiteindelijk gaan we voor de scherpte om daar de rust in te bewaren. Als dat samen komt gaan we ook over de 70% heen en dat is waar we thuis naar toe aan het werken zijn. Ik sprak de jury na de proef en die had ons een tijdje niet gezien. De jury gaf aan dat we echt vooruit zijn gegaan en dat het nog net iets vanzelfsprekender mag zijn. We weten dat het er in zit en we werken er hard voor om het op wedstrijd te laten zien.’

‘Ik krijg er steeds meer handigheid in’

De combinatie komt sinds een jaar uit op U25-niveau. “De pirouettes waren in Berkel-Enschot al veel beter en de we kwamen beter in het ritme tijdens de passage. Hij scoort altijd goed op de uitstrekte galop en de drafappuyementen. In het jaar dat we nu U25 rijden hebben we tussendoor een pauze gehad in verband met een blessure. We zijn nu nog geen halfjaar weer vol aan de bak en ik merkte dat ik even de routine terug moest krijgen. De proeven zijn pittig en ik merk dat ik nu de laatste paar proeven er meer handigheid in krijg. Het is niet meer overleven en ik ben mijn proeven aan het afwerken. De afgelopen tijd heb ik wat meer wedstrijden gereden dan dat ik voorheen deed. Thuis gaan de losse onderdelen heel goed, maar de proeven aan elkaar rijden is nog wel een ding. De scores zijn iedere keer hoger en het is fijn om dat terug te zien.”

Internationaal debuut

De amazone traint sinds twee jaar bij Emmelie Scholtens en neemt daarnaast deel aan het Dutch Dressage Future Plan. “We hebben pas één training gehad van Peter Storr, maar het is de bedoeling om iedere drie weken een training te krijgen van een ruiter of jurylid binnen dit initiatief. Het is heel leerzaam want we krijgen net wat andere tips en daar kon ik zeker mee verder. Ik hoop eind deze maand naar Kronenberg te mogen om voor het eerst internationaal U25 te starten. Begin volgend jaar wil ik enkele K&U wedstrijden rijden en toe werken richting de observaties voor het EK. Dat is het plan en daar wil ik ook de volle honderd procent voor gaan.”

Opleiden naar het hoogste niveau 

Milou is sinds een jaar werkzaam voor Sport Pro Horses in Uden. “Ik heb het heel erg naar mijn zin en krijg super veel de vrijheid. Ik heb leuke paarden te rijden en enkele jongen paarden breng ik ook uit. Het gaat hier echt om de sport en niet om de handel. Ik krijg van de eigenaren de kans om zoveel mogelijk op wedstrijd te gaan, ook internationaal. Het is de bedoeling om de paarden op te leiden naar het hoogste niveau en de training doe ik samen met Dirk Jan van de Water. Dat matcht heel goed en we werken in een fijn team met jonge mensen. Ik kijk uit naar de toekomst met Francesco in de U25 en misschien komen er nog wel andere paarden voor het hoogste niveau bij”, sluit ze af. 

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: Equigeniek