Violetta met Grand Marnier VDP
Violetta met Grand Marnier VDP Foto: Foto4U

Subtop | Violetta van de Pol maakt succesvol debuut in Zware Tour Vinkega met Grand Marnier VDP: “Onze vertrouwensband is heel groot”

Dressuur Subtop

Violetta van de Pol reed de beste proef van de Inter II in de combiklasse Grand Prix/inter II in Vinkega. Samen met haar zelf gefokte paard Grand Marnier VDP scoorde ze 64,12% en dat was goed voor een vijfde plaats in het totaalklassement. “Ik ben super tevreden, want de proef was eigenlijk foutloos.” De weg die ze met hem heeft afgelegd, is niet altijd makkelijk geweest.

Advertisement

Voorbereiding

“Dit was weer onze eerste wedstrijd na lange tijd, omdat ik met een blessure door een skiongeluk er een halfjaar heb uitgelegen. Dus ik ben erg blij met hoe het ging. We reden nog wel iets voorzichtig, omdat je die ervaring mist. We kregen als jurycommentaar dan ook dat het met nog meer afdruk en overtuiging mag. Hij blijkt zeker talent te hebben en dat mogen we nog meer laten zien. Zijn sterke punten liggen vooral bij de verruimingen, in draf knalt hij van de grond af en in de galop probeer ik ook altijd goede scores te behalen. Zijn pirouettes waren deze keer mooi en constant. Daarnaast is het sympathieke beeld ook mooi om te zien, het is namelijk vanzelfsprekend en vriendelijk. Het is alleen niet altijd makkelijk geweest met hem. Want toen hij zadelmak is gemaakt, is er iemand afgevallen en daardoor is hij heel bang geworden van dingen op en naast hem. We zijn lange tijd bezig geweest om het vertrouwen op te bouwen en hij doet nu alles voor mij als we het goed voorbereiden. Hij was nu voor langere tijd niet meer mee geweest, dus dan vindt hij het allemaal weer spannend. We moeten weer meer routine gaan opbouwen, dus heb ik hem de afgelopen tijd meegenomen naar de verenigingslessen. Verder werken we in de training aan zijn kracht en het finetunen, want hij kent alle oefeningen al. Mijn meisjesdroom is om Grand Prix te halen en dat is nu ook het doel. Het is zeker haalbaar, maar we gaan eerst wat meer ervaring op doen in de Inter II.”


Violetta met Grand Marnier VDP tijdens Indoor Friesland - Foto: DigiShots

Weg vinden

“Wat ik ook erg leuk vind, is dat we vorig jaar hebben meegereden op Indoor Friesland. Hij deed het toen heel goed en we reden gelijk in de prijzen op onze eerste internationale wedstrijd. We willen dat zeker vaker gaan doen, want het smaakt naar meer.” De amazone heeft Grand Marnier VDP zelf gefokt en vindt het prachtig om de jonge paarden op te leiden. Daarnaast is ze ook weer druk bezig met de nieuwe jonge paarden. Ook die hoopt ze op te leiden naar het hogere niveau met de ervaring die ze nu op doet. “Je kent de paarden op een gegeven moment door en door. Omdat ze bij wijze van spreken in je armen geboren worden, krijg je een hele speciale band en het is prachtig om ze te zien groeien. Maar met dit paard is het vertrouwensband nog specialer, omdat we dus zo’n lange weg hebben afgelegd met zijn angst. Het was zodanig dat wanneer ik erop zat en ik bewoog mijn grote teen dat we dertig rondjes gingen galopperen. Hij vluchtte weg uit angst. Ik voelde het hartje door mijn laars heen bonken. Het heeft echt tijd gekost, maar het is wel een paard wat altijd aan staat en veel go heeft. Ik vind dat een fijne eigenschap, maar in combinatie met zijn angst en het aanleren van nieuwe dingen was het soms moeilijk een weg te vinden om hem te laten floreren. Ik wilde niet dat zijn ego werd aangetast. Zijn angst is gewoon een hindernis en ik respecteer dat niet alles bij hem kan. Zo ga ik niet met een deken op instappen of mijn jas uit doen als ik op hem zit. Dat vindt hij te spannend en hij doet al zoveel voor mij, dat ik dit dan heb te respecteren. Alle tijd en energie die ik erin heb geïnvesteerd, krijg ik ook weer terug, want ik kan hem nu overal naar binnen rijden. Hij doet alles voor mij.”

Foto: Foto4U en DigiShots

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan