Sanne met Freeyo
Sanne met Freeyo Foto: Jaimy Michelle Photography

Subtop | Sanne Gouwenberg rijdt gelijk winst tijdens Inter II debuut in Franeker met Freeyo: “De U25 is ons doel”

Dressuur Subtop

Sanne Gouwenberg maakte haar debuut in de Inter II in Franeker met Freeyo. Daarbij reed de combinatie naar een mooie winstpunt. “We hebben hier lang voor getraind en het was best spannend om de stap te zetten dat het goed genoeg was om de ring te verschijnen. Door de spanning hadden we nog wel wat fouten, maar ik ben hier ontzettend blij mee. We zijn nu officieel een Zware Tour combinatie.”

Advertisement

Trainen

“Het is best een grote overstap van de Lichte Tour naar de Zware Tour. Het voelt alsof je gelijk van de B naar de Z moet. Het is allemaal veel lastiger. Ik heb altijd bij de jeugdklasses gereden en de Young Riders. Nu wil ik graag de overstap maken naar de U25, maar dan moet je eerst Inter II hebben gestart. Samen met mijn instructrices Manon Klijbroek en Emmelie Scholtens hebben we flink geoefend op de verzameling, zodat ik alle oefeningen achter elkaar kan rijden. In april was onze laatste wedstrijd in de Inter I en daarna hebben we vijf maanden lang getraind. Freeyo is van zichzelf een grootbeweger, dus dan is hetverzamelen en verkleinen soms best lastig. Daarentegen heeft hij wel veel expressie in zijn lopen, dus de uitgestrekte draf en galop gaan altijd erg goed. Hij is ook sterk in zijn wisselseries, want hij springt mooi en grote wissels. Ondanks dat de eners nieuw zijn, gingen ze goed. Ook de zijgangen gaan hem makkelijk af. Maar in de piaffe en passage zijn we nog groen en was het af en toe wat zoeken. Vooral de piaffe kon tijdens de wedstrijd veel beter. Ik wil heel graag U25 starten, dus dat gaan we nu proberen. Het hele jaar van 2024 mag dat nog, dus daar kijk ik enorm naar uit. Als het dan lukt, lijkt het mij ook gaaf om internationale wedstrijden mee te pakken. Maar dit was al een doel opzich. Het is een feestje om met dit paard te mogen groeien.”

Avontuur

“Ik begon met Freeyo in deklasse L en nu zijn we Zware Tour, dat is een hele reis die we samen hebben afgelegd. Ik ben trots op hoe ver we nu al zijn gekomen. We hebben al enkele keren mee mogen rijden op het Nederlands kampioenschap en op de Noord-Hollandse kampioenschappen verschillende, mooie resultaten gehaald. Ook hebben we mooie scores weten te behalen in de Lichte Touren bij de Young Riders. Daar ben ik erg blij mee. Inmiddels staan de paarden bij ons thuis, maar voorheen stond ik op stal bij Sander Marijnissen en kreeg ik ook les van hem. Ik reed toen met mijn vorige paard bij de junioren. Ik was op zoek naar een jong, talentvol paard en Sander had nog een zevenjarige Johnson op stal had staan. Freeyo had nog weinig ervaring, maar het voelde goed en talent had hij zeker. We zijn het avontuur aangegaan en ik heb er geen seconde spijt van gehad. Inmiddels zijn we zes jaar verder en vele dromen zijn uitgekomen. Freeyo is erg uniek en ik kan lezen en schrijven met hem. Als ik hem op stal zie staan, dan weet ik gelijk wat de dag gaat brengen. Hij heeft namelijk wel een karakter, want als we op wedstrijd zijn dan staat hij ongeduldig te stampen. Maar als we op les gaan, is hij heel rustig. Hij weet ook precies wanneer we bijna thuis zijn en dan staat hij ook weer te stampen. Het is een intelligent paard met veel energie en soms een beetje eigenzinnig.”

Way of life

De amazone staat op met de paarden en gaat er ook mee naar bed. Niet alleen rijdt ze haar eigen paarden, maar ze runt ook haar eigen bedrijf, namelijk Oosthoeve Stables. Waarbij ze paarden voor anderen rijdt, helpt met de verkoop, ze geeft les en is biomechanischfitter bij 2fithorses. “Ik ben de hele dag met paarden bezig. Twee jaar geleden zijn we in de boerderij Oosthoeve komen te wonen in Wieringen. Deze boerderij bestaat al sinds 1848, dus wilde ik de historie meenemen in mijn eigen bedrijf. We zijn al een tijdje bezig met de plannen en vergunningen voor het bouwen van een accommodatie van de paarden. Het is echt een way of life voor mij geworden.”

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan

Foto: Jaimy Michelle Photography