Febe van Zwambagt met Bosco
Febe van Zwambagt met Bosco

Subtop | Febe van Zwambagt en Bosco winnen senioren Grand Prix-debuut met 66%: “Streep gezet onder de U25”

Dressuur Subtop

Febe van Zwambagt maakte zondag haar debuut in de senioren Grand Prix met haar gouden hengst Bosco (v. Benicio). De combinatie sloot hun debuut in Schijndel winnend af met 66,38%.

‘De kop is er af’

Het laatste jaar in de U25 is bijna ten einde voor Febe van Zwambagt. Na drie EK’s in de U25 was het voor haar nu tijd om de overstap te maken naar de senioren. “Ik ben nu een senior”, lacht de amazone als we haar spreken. “Ik had me met twee paarden opgegeven in Schijndel, maar ik kon in mijn hoofd meer dan in de praktijk. Zaterdagochtend had ik Bosco al gereden waarna ik een clinic ben gaan geven. Dat liep gigantisch uit waardoor ik mijn eigen paard Fernandell MS niet meer kon rijden. Ik besloot het debuut voor hem uit te stellen en met Bosco van start te gaan. De kop is er af en ik heb heel veel zin om weer te gaan.”

‘Ik zag er wel een beetje tegenop’

“Ik was erg tevreden over mijn proef en er is zeker nog ruimte voor verbetering. We maakten geen grote fouten, maar er zaten nog wel wat kleine rommeltjes in die beter kunnen. Het komt in de Grand Prix best wel snel achter elkaar en mijn trainster Dinja van Liere had nog gezegd dat ik er zo lang mogelijk over moest doen in de proef. In elke hoek reed ik iets langzamer en zo had ik iets meer voorbereidingstijd. Ik zag in eerste instantie wel een beetje tegen mijn debuut op. Dinja kent mijn ambities en doelen met elk paard en ze gaf me wel het laatste zetje. Ik wilde stiekem HC starten, maar daar ging ze niet mee akkoord”, lacht Febe.

Streep onder de U25

“Ik heb drie verschillende paarden waarmee ik thuis de proef kon oefenen en daardoor ga je wel zelfverzekerder naar een wedstrijd toe. De hoogtepunten van Bosco zijn de piaffe en passage. Ik vond zelf dat de proef vloeiend en foutloos verliep. De juryleden waren alle drie heel enthousiast en ze vonden het heel knap hoe ik voor de eerste keer de proef reed. Ze lagen met de punten mooi op één lijn en ondanks dat ik als eerste moest starten ging er niemand over onze score heen. De pirouettes waren ook heel mooi gezet en daar blinkt Bosco ook in uit. Vanaf volgend jaar mag ik geen U25 meer rijden en daar heb ik nu ook een streep onder gezet. Ik ga nu eerst op vakantie en daarna komt er een vol winterseizoen aan. Ik heb momenteel alleen wat oudere paarden staan op Z-niveau of hoger en ik heb een lekker schema voor ze liggen. Ik heb er veel plezier in en uiteindelijk is mijn doel wel om 70% te gaan rijden in de Grand Prix. Daarvoor moeten we nu nog even door oefenen, maar ik kijk er naar uit!”

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: Febe van Zwambagt