Thalia Rockx en Golden Dancer de La Fazenda
Thalia Rockx en Golden Dancer de La Fazenda Digishots

Subtop | Thalia Rockx onverslaanbaar op het hoogste niveau: “Naast dressuur haal ik ook heel veel lol uit het springen”

Dressuur Subtop

Thalia Rockx stond met twee paarden met kop en schouders bovenaan op de subtopwedstrijd in Houten. Ze reed Golden Dancer de La Fazenda (v. Bretton Woods) naar 71,96% in de Grand Prix. Met haar merrie Gerda Nova de La Fazenda (v. Romanov) reed ze unaniem naar de overwinning met 72,56%.

Advertisement

Zelf gefokt en opgeleid 

Het was weer de eerste wedstrijd voor Thalia en Golden Dancer na het EK U25. “We hebben hem eerst even vakantie gegeven en zijn daarna rustig gaan trainen. De afgelopen weken hebben we opgebouwd naar deze wedstrijd toe in de Grand Prix. Ik denk dat hij nog weer een stukje sterker is geworden. We hadden nog wel wat foutjes in de proef, de wissel na de uitgestrekte galop was niet mooi en de piaffe en passage kan nog beter. Ondanks dat had ik het gevoel dat hij nog aan het ontwikkelen is. Ik ben heel trots op de score. We zijn nu twee keer gestart in de Grand Prix en beide keren reden we een score boven de 70%. Goldy hebben we zelf opgeleid naar dit niveau, net zoals zijn stalgenoot Gerda Nova”, vertelt Thalia. 

‘Mijn jeugdpaarden doen het nu zo goed bij de senioren’

“Gerda Nova liep ook een super fijne proef. Ze is de laatste tijd heel erg aan het ontwikkelen en ik was enorm blij met hoe ze liep. We kregen hoge punten voor de series en de piaffe en passage zijn zoveel beter aan het werden. We hebben haar zelf gefokt en ik heb met haar ook junioren, young riders en U25 gereden. Het is super leuk dat mijn jeugdpaarden het nu zo goed doen bij de senioren. Ik heb Gerda ook al in de Grand Prix gestart en daar zaten we al een paar keer boven de 72%. Ik denk dat ik met beide paarden de U25 en de Grand Prix ga afwisselen zodat het in de planning past richting het EK volgend jaar waar ik weer graag aan mee zou willen doen.”

Finetuning

Wat doet de amazone eraan om haar paarden op Grand Prix-niveau te laten groeien? “De focus ligt op de finetuning”, vertelt ze. “Het grote werk kunnen ze allemaal wel, maar het zit hem nu in de perfecte afstemming. Ze moeten soepel blijven in de bovenlijn en ik wil op een kleine hulp een frisse reactie krijgen. De kleine overgangen van passage naar piaffe bijvoorbeeld probeer ik steeds vloeiender te krijgen. Dit zijn een aantal dingen waar ik nu vooral mee bezig ben. Het was heel leuk om op deze goed georganiseerde wedstrijd te rijden. Alles was weer super geregeld en er waren leuke prijzen. Ik heb een les van Rieky Young gewonnen en enkele mooie spullen. Ik heb al een paar keer eerder les gehad van Rieky via het KNHS Talentenplan en dat vond ik super interessant.” 


Thalia Rockx met Gerda Nova de La Fazenda - Digishots 

Uitbreiding Grand Prix-groepje

De amazone heeft haar pijlen gericht op het EK, maar hoopt daarvoor ook aan de Lövsta Future Challenge deel te nemen. “Als ik die wedstrijden mag rijden zou het betekenen dat ik mag starten in Herning, Amsterdam en Gothenburg. Tussendoor wil ik nog wat kader en uitzendingwedstrijden rijden om de wedstrijdroutine te behouden.” Naast haar twee bekende Grand Prix-paarden zit er ook een jong talent aan te komen voor het hoogste niveau. De inmiddels achtjarige merrie Koko Jr de La Fazenda werd vijfde op het WK voor zesjarige dressuurpaarden. De combinatie is al gestart op Lichte Tour-niveau en spelenderwijs is Thalia haar aan het opleiden richting de Zware Tour. “Koko is zich super goed aan het ontwikkelen en we werken steeds meer richting de Intermediaire ||. Ze is nog hartstikke jong en ik heb absoluut geen haast met haar. Ik denk dat ik volgend jaar haar mee ga nemen en hopelijk komt ze dan ook bij mijn Grand Prix-groepje”, lacht Thalia. 

Iedere week springles 

Koko Jr de La Fazenda is naast een geklasseerd Lichte Tour-dressuurpaard ook een paard die uitkomt in het B springen. “We hebben al wat wedstrijden gereden en we vinden het allebei super leuk. Ik denk dat die afwisseling heel goed is voor haar. We hebben iedere week springles en als het past in de dresuuurplanning blijven we zeker ook wat springwedstrijden rijden. Ik haal er heel veel plezier uit en Koko laat denk ik best wel een goede techniek zien. Deze winter blijven we Lichte Tour rijden en springwedstrijden rijden”, besluit de amazone. 

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan

Foto’s: Digishots 

Thalia Rockx met Gerda Nova de La Fazenda