Jessica von Bredow Werndl (GER) - TSF Dalera BB
FEI Dressage European Championships Riesenbeck 2023
© DigiShots
Jessica von Bredow Werndl (GER) - TSF Dalera BB FEI Dressage European Championships Riesenbeck 2023 © DigiShots DigiShots

EK Dressuur | Jessica von Bredow-Werndl verbreekt Europees record met 92,88%, zilver voor Glamourdale 92,38%, brons naar Imhotep 91,40%

Dressuur EK dressuur Riesenbeck EK Riesenbeck 2023

Wat een waanzinnige finale met een nieuw Europees record en drie scores boven de 90%! In het zonnige Riesenbeck zat iedereen op het puntje van zijn stoel en het publiek klapte enthousiast mee. Jessica von Bredow-Werndl schreef geschiedenis door het record te verbeteren met haar overwinning met 92,88%. Direct na Jessica reed haar geduchte concurrent en regerend wereldkampioen Charlotte Fry binnen. Ze kwam met Glamourdale net niet aan de score van Jessica, maar won heel verdiend het zilver met 92,38%. Charlotte Dujardin reed als laatste starter de pas tienjarige Imhotep naar het brons met 91,40%. 

Advertisement


Jessica von Bredow Werndl (GER) - TSF Dalera BB FEI Dressage European Championships Riesenbeck 2023 © DigiShots 

Ongebruikelijke fout voor Jessica von Bredow-Werndl

De Duitse titelverdedigers Jessica von Bredow-Werndl en de zestienjarige merrie TSF Dalera BB (v. Easy Game) voeren met zoveel gemak de oefeningen uit dat er veel negens en tienen op het scorebord verschenen. De amazone kreeg een fout in haar serie eners, die ze wel direct over kon doen. Ze moet alles geven op haar laatste lijn om over de score van Nanna en Zepter te komen. Ze maakt het waar en scoort een nieuw PR met 92,88%. “Het is niet mijn succes, maar van een heel groot team en het enige wat ik kan zeggen is, bedankt! Het was een warme dag, het publiek was waanzinnig. Mijn excuses voor het maken van de fout in de eners, maar gelukkig hadden we de jokerlijn. Dit wordt nooit normaal en ik ben zo trots en dankbaar voor een danspartner als Dalera!”

‘The ride of my life’

De pas 27-jarige Charlotte Fry en de geweldenaar Glamourdale (v. Lord Leatherdale) lieten deze week al geweldige proeven zien. Wat kunnen zij doen in deze finale? Ze beginnen sterk en Glamourdale is flink verbeterd in de piaffe. Hij bleef beter in het ritme en komt meer van de grond. Na de staptour sprong hij in de verkeerde galop aan wat Charlotte snel kon herstellen voordat zijn geweldig uitgestrekte galop begon. Wauw, wat een moeilijkheidsgraad in de galop! Vanuit een appuyement door in een pirouette en door in een appuyement gevolgd door hetzelfde lijntje de andere kant op. Het is een hele spannende wedstrijd want ze zat Jessica op de hielpen. Met een nieuw PR van 92,38% wonnen ze het zilver. “The ride of my life”, vertelt de amazone.


Charlotte Dujardin (GBR) - Imhotep FEI Dressage European Championships Riesenbeck 2023 © DigiShots 

Onervaren Imhotep danst op muziek van Madagaskar naar het brons

De Britse amazone Charlotte Dujardin reed haar Imhotep (v. Everdale) in de Special nog naar een bronzen medaille. De vrolijke ruin is enorm geconcentreerd op zijn amazone. Hij is pas tien jaar oud, maar liet al hele bevestigde stukken zien. De hals mag nog wat meer op lengte gereden worden, maar dit is ook nog een gebrek aan balans en ervaring. De piaffe, passage en de overgangen ertussen waren weer super knap gereden door de amazone. Met 91,40% werd het zeer verdiend brons. “Het was de eerste keer dat we deze kür reden. We kregen de muziek deze week pas binnen en ik hoopte maar dat we goed uitkwamen aan het eind. Het was zo ontzettend leuk om vandaag op de muziek van Madagaskar te rijden. Dit was zijn derde kür ooit en ik ben zo trots op hoe hij zich heeft gedragen tussen dit enthousiaste publiek!”

Marlies van Baalen foutloos door de kür

Marlies van Baalen zat in het zadel van de door Dressuurstal van Baalen gefokte Habibi DVB (v. Don Schufro). Habibi is een enorme grote krachtpatser die uitblinkt in de passage en uitgestrekte gangen. Elke proef ging het beter en de amazone zal zeer tevreden zijn met haar foutloze kür. De drafappuyementen waren goed voor prima zevens, maar hadden nog wat vloeiender gemogen. In de galoptour werden geen fouten gemaakt en de groot gesprongen wisselseries bleven foutloos. In de stap zou het paard nog wat meer mogen verruimen naar de hand toe. Met een krachtige laatste lijn met passage - piaffe pirouette en passage recht op de hoofdjury af begon het publiek al enthousiast mee te klappen. Habibi leek er alleen maar nog beter van te worden. De score kwam uit op 78,88% en de vijftiende plaats.


Emmelie Scholtens (NED) - Indian Rock FEI Dressage European Championships Riesenbeck 2023 © DigiShots 

Indian Rock twaalfde van Europa

De pas tienjarige hengst Indian Rock (v. Apache) wist zich op dit EK iedere proef te verbeteren met Emmelie Scholtens in het zadel. Hij viel even stil voor de eerste piaffe, maar Emmelie kreeg hem al heel snel weer in beweging. De hoogbenige hengst verloor iets activiteit in de piaffe pirouette, maar daar werd nog een 7,7 voor gegeven. Op de klanken die voor iedere Formule 1-fan bekend zijn kon de donkerbruine weer enorm uitstrekken. Ook de staponderdelen kwamen vandaag goed uit de verf. Helaas ging mis in de serie om de twee. De eners waren foutloos, maar aan het einde bleef de hengst nog maar net in het ritme. In de reservelijn ging het dan toch mis, waar het net nog goed ging. De hengst komt net onvoldoende mee vanuit de achterhand en verspringt zich. De score kwam uit op 80,94% en de twaalfde plaats.

Bekijk hier de uitslag. 

Bron: De Hoefslag

Foto’s: Digishots 

Jessica von Bredow Werndl (GER) - TSF Dalera BB
FEI Dressage European Championships Riesenbeck 2023
© DigiShots
Emmelie Scholtens (NED) - Indian Rock
FEI Dressage European Championships Riesenbeck 2023
© DigiShots
Charlotte Dujardin (GBR) - Imhotep
FEI Dressage European Championships Riesenbeck 2023
© DigiShots