Marlies van Baalen (NED) - Habibi DVB
FEI Dressage European Championships Riesenbeck 2023
© DigiShots
Marlies van Baalen (NED) - Habibi DVB FEI Dressage European Championships Riesenbeck 2023 © DigiShots DigiShots

EK Dressuur | Lees hier de liveblog over de kür op muziek terug!

Dressuur EK dressuur Riesenbeck EK Riesenbeck 2023

De laatste dag van het EK Dressuur in Riesenbeck is aangebroken. De beste achttien combinaties uit de Grand Prix Special gingen met elkaar de strijd aan voor de laatste individuele medailles. Voor Nederland kwamen Marlies van Baalen en Emmelie Scholtens aan start. Een ongekende finale met drie medaillewinnaars boven de 90%! Jessica von Bredow-Werndl kreeg een ongebruikelijke fout in de wisselserie wat haar positie op scherp zette. Ze prolongeerde haar Europese titel met TSF Dalera BB met 92,82%. Het zilver was voor Charlotte Fry die Glamourdale naar een waanzinnige 92,38% reed. Het brons was eveneens voor Charlotte Dujardin die als laatste starter Imhotep naar 91,40% reed. 

Advertisement

Charlotte Dujardin met Imhotep (GBR) 91,40%

De Britse amazone Charlotte Dujardin reed haar Imhotep (v. Everdale) in de Special nog naar een bronzen medaille. Wat kan zij nog doen in het voorlopige klassement in de kür? De vrolijke ruin is enorm geconcentreerd op zijn amazone. Hij is pas tien jaar oud, maar liet al hele bevestigde stukken zien. De hals mag nog wat meer op lengte gereden worden, maar dit is ook nog een gebrek aan balans en ervaring. De piaffe, passage en de overgangen ertussen waren weer super knap gereden door de amazone. 

Carl Hester met Fame (GBR) 85,46%

Carl Hester gaf maar weer eens een staaltje rijkunst weg. In het zadel van Fame (v. Bordeaux) konden we genieten van vele hoogtepunten. Het paard dat voorheen door zijn eigenaresse, Fiona Bigwood werd uitgebracht is sterk verbeterd in de piaffe de afgelopen maanden. Carl vertelde eerder deze week in een persconferentie dat hij onder andere Fame en Imhotep, het paard van Charlotte Dujardin, 24/7 buiten houdt.  De galoptour bleef foutloos, maar in de laatste uitgestrekte draf sloop een foutje. De overgangen zijn gecontroleerd en heel harmonieus. De ruiter keek tevreden na het afgroeten. 

Charlotte Fry met Glamourdale (GBR) 92,38%

De eerste Britse combinatie is binnen. De pas 27-jarige Charlotte Fry en de geweldenaar Glamourdale (v. Lord Leatherdale) lieten deze week al geweldige proeven zien. Wat kunnen zij doen in deze finale? Ze beginnen sterk en Glamourdale is flink verbeterd in de piaffe. Hij bleef beter in het ritme en komt meer van de grond. Na de staptour sprong hij in de verkeerde galop aan wat Charlotte snel kon herstellen voordat zijn geweldig uitgestrekte galop begon. Wauw, wat een moeilijkheidsgraad in de galop! Vanuit een appuyement door in een pirouette en door in een appuyement gevolgd door hetzelfde lijntje de andere kant op. Het is een hele spannende wedstrijd want ze zat Jessica op de hielpen. Met een nieuw PR van 92,38% staat ze voorlopig tweede achter Jessica von Bredow-Werndl. 

Jessica von Bredow-Werndl met TSF Dalera BB (GER) 92,88%

De Duitse titelverdedigers Jessica von Bredow-Werndl en de zestienjarige merrie TSF Dalera BB (v. Easy Game) klimmen al gauw op richting de 91% aan het begin van hun kür. De piaffe en passage voeren ze met zoveel gemak uit dat er veel negens en tienen verschijnen. De amazone kreeg een fout in haar serie eners, die ze wel direct over kon doen. Ze moet alles geven op haar laatste lijn om over de score van Nanna en Zepter te komen. Ze maakt het waar en scoort een nieuw PR met 92,88%. 

Nanna Skodborg Merrald met Blue Hors Zepter (DEN) 89,55%

De Deense amazone heeft de afgelopen tijd al fantastisch werk verricht met de inmiddels vijftienjarige ruin Blue Hors Zepter (v. Blue Hors Zack). In de Special wonnen ze al een zilveren medaille. De aanleuning is stil en ze kan de vos prachtig voor zich uit houden. Voor de pirouette werd zelfs een 9 gemiddeld gegeven. Bij de eners versprong de ruin zich en dat leverde een 4,4 op. Gelukkig konden ze direct op de jokerlijn de serie opnieuw doen en die was wel foutloos. Dit was dan ook de enkele fout van de combinatie. Het was een kür met vele hoogtepunten in de piaffe, passage en appuyementen. Met haar nieuwe kür gaat ze ruimschoots aan de leiding met 89,55%! 

Emmelie Scholtens met Indian Rock (NED) 80,94%

De pas tienjarige hengst Indian Rock (v. Apache) wist zich op dit EK iedere proef te verbeteren met Emmelie Scholtens in het zadel. Hij viel even stil voor de eerste piaffe, maar Emmelie kreeg hem al heel snel weer in beweging. De hoogbenige hengst verloor iets activiteit in de piaffe pirouette, maar daar werd nog een 7,7 voor gegeven. Op de klanken die voor iedere Formule 1-fan bekend zijn kon de donkerbruine weer enorm uitstrekken. Ook de stalonderdelen kwamen vandaag goed uit de verf. Helaas ging het dan toch weer mis in de serie om de twee. De eners waren foutloos, maar aan het einde bleef de hengst nog maar net in het ritme. In de reservelijn ging het dan toch mis, waar het net nog goed ging. De hengst komt net onvoldoende mee vanuit de achterhand en verspringt zich. De score kwam uit op 80,94%.

Isabell Werth met DSP Quantaz (GER) 88,41%

De Duitse dressuurkoningin Isabell Werth zal alles moeten geven om de score van Therese Nilshagen te overtreffen. Ze start direct na het halthouden met een piaffe pirouette, goed voor een dikke 8. De hoge moeilijkheidsgraad kun je deze amazone wel toevertrouwen. Vanuit een pirouette in galop door in piaffe. Het publiek kan zich al niet meer inhouden al voor dat laatste lijn begint. De amazone gaf alles en maakte geen fouten. Ze wist daarmee een nieuw PR te realiseren en gaat aan de leiding met 88,41%.

Therese Nilshagen met Dante Weltino (SWE) 86,13%

De Zweedse amazone Therese Nilshagen rijdt al jaren mee aan de top met de hengst Dante Weltino (v. Danone |). Met muzikale ondersteuning van Adele lieten ze weer een hele fijne draftour zien. De aanleuning is mooi op lengte en de teugels heeft ze heel licht in haar handen. De harmonie en het op elkaar ingespeeld zijn straalt er van af bij het paar. Groot scharende appuyementen en een constante buiging leveren meerdere 8’en op. Iedere wissel is raak en gelijk van grootte. In de piaffe zou hij nog wat meer van de grond mogen komen. Dit was een van de beste ritten ooit van de combinatie! Dit wordt bevestigd door een nieuw PR van 86,13%.

Carina Cassøe Kruth met Heiline’s Danciera (DEN) 84,66%

Op klanken van de Backstreet Boys reed de Deense amazone Carina Cassøe Kruth de afgeladen piste binnen. De elegante Fürstenball-dochter Danciera is een heel compleet modern dressuurpaard. Haar appuyementen zijn groot en enorm scherp gereden. In de serie om de twee verspringt de merrie zich even. Beide pirouettes zorgden voor een knappe 8,4 en 8,0. Op de reservelijn kon de combinatie de serie om de twee nog een keer overdoen. Ze lieten nergens punten liggen en het geheel is al heel erg ‘af’. Een fijne aanleuning, sterke achterhand en een merrie die met veel balans beweegt. Met één hand rijdt ze op de jury af in een actieve passage om het applaus in ontvangst te nemen. Ze nemen de leiding over met 84,66%. 

Frederic Wandres met Bluetooth (GER) 84,57%

De eerste combinatie voor het Duitse team is het elegante duo Frederic Wandres met de dertienjarige Bluetooth (v. Bordeaux). De ruin kan enorm goed stappen en kreeg hier een 8,1 voor. In de piaffe en passage is hij al goed bevestigd. De overgangen zouden nog vloeiender kunnen naar de piaffe. Hij kwam wat dicht op het hekje voor de inzet van de pirouette waardoor hij misschien net iets groter werd gereden dan nodig. De combinatie heeft een stabiele constante aanleuning en het paard laat al veel knieheffing zien in de passage. De inzet was net iets minder fraai, het leek op een kleine miscommunicatie in de inzet van een passage appuyement. Al met al een hele fraaie kür die een daverend applaus kreeg van het Duitse thuispubliek. Het duurde even voordat de juryleden hun scores bekend maakten. Het ingeleverde floorplan kwam niet overeen met de gereden kür. Het was de eerste keer dat de combinatie deze kür reed en desondanks de verwarring bij de jury verscheen er een prachtige score van 84,57% op het scorebord. 

Patrik Kittel met Touchdown (SWE) 81,12%

Patrik Kittel is al jarenlang een ruiter waar de Zweedse bondscoach van op aan kan. Met de twaalfjarige ruin Touchdown (v. Blue Hors Touch Me)  liet hij zien een talentvol paard te hebben die nog wel aan kracht mag ontwikkelen in met name de piaffes en de overgangen daartoe. Ondanks de warmte oogde de ruin fit met een klein schrikmoment in de piaffe. De stap, een onderdeel wat de meeste Grand Prix-paarden geen 8’en oplevert ging bij deze combinatie juist heel goed. Hij strechte fijn naar de hand toe en kreeg daar een 8,3 voor. De pirouettes waren prachtig, de vakkundige ruiter kon zijn paard heel mooi plaatsen. Een kleine fout tijdens de wissel na de zig-zag drukte de score iets naar beneden. Het paar danste naar 81,12%.

Isabel Freese met Total Hope (NOR) 82,59%

De Noorse amazone Isabel Freese zat in het zadel van de Duitse hengst Total Hope (v. Totilas). Deze gitzwarte hengst komt uit de Isabell Werth’s succesmerrie Weihegold. Met meerdere piaffe pirouettes liet ze de kracht van de hengst voor verzameling goed zien. Total Hope dook soms net teveel in de hand en mag daarin meer bergop blijven. De eerste pirouette was op een dubbeltje gereden, zo klein. Hij mag wellicht nog iets vloeiender doordraaien voor de echte 8’en. In de tweede pirouette viel hij net iets teveel stil. Vanuit een serie om de twee ging het duo moeiteloos over in een serie eners. De score kwam uit op 82,59% wat een nieuw persoonlijk record betekende.

Daniel Bachmann Andersen met Vayron (DEN) 77,28%

De Deense ruiter Daniel Bachmann Andersen vormt een elegante combinatie met de enorm grote (1,92m!) Vitalis-zoon Vayron. In de overgangen naar en uit de piaffe zou het paard nog wat stabieler mogen worden. Met zijn enorm lange benen is het een imposant beeld tijdens de uitgestrekte gangen. In de uitgestrekte stap verruimt het paard over de benen, maar mag het nog meer de hand volgen. Met veel gemak speelt de hengst met de wisselseries. Het was dan ook jammer dat er een klein foutje ontstond in de eners. Het is een heel stoer beeld wat deze combinatie laat zien. Er zaten enkele kleine foutjes en er kan zeker nog winst behaald worden op de piaffe. De score van de combinatie kwam uit op 77,28%.

Morgan Barbançon met Habana Libre A (FRA) 79,52%

De geroutineerde Franse amazone Morgan Barbançon is al jaren van vaste waarde voor het Franse team en voorheen Spaanse team. Haar elfjarige ruin Habana Libre A (v. Zizi Top) liet een steady draftour zien. Met name in de verzamelde galop zou hij wat meer bergop mogen blijven. In haar kür muziek zaten verschillende stukken waarin Frans werd gezongen. In de pirouettes mag hij wat meer gezet op de plaats blijven. De galoppade is niet heel groot van de ruin en dit komt ook terug in de wissels. De laatste piaffe was hij wat minder in de verbinding en hij mag daarin ook meer gewicht opnemen op de achterhand. Frankrijk komt net zoals Nederland met twee amazones aan de start in de finale. de score van Morgan kwam uit op 79,52%.

Marlies van Baalen met Habibi DVB (NED) 78,88%

In het zonovergoten Riesenbeck reed zojuist de eerste combinatie voor Nederland binnen. Marlies van Baalen zat in het zadel van de door Dressuurstal van Baalen gefokte Habibi DVB (v. Don Schufro). Habibi is een enorme grote krachtpatser die uitblinkt in de passage en uitgestrekte gangen. Elke proef ging het beter en de amazone zal zeer tevreden zijn met haar foutloze kür. De drafappuyementen waren goed voor prima zevens, maar hadden nog wat vloeiender gemogen. In de galoptour werden geen fouten gemaakt en de groot gesprongen wisselseries bleven foutloos. In de stap zou het paard nog wat meer mogen verruimen naar de hand toe. Met een krachtige laatste lijn met passage - piaffe pirouette en passage recht op de hoofdjury af begon het publiek al enthousiast mee te klappen. Habibi leek er alleen maar nog beter van te worden. De score kwam uit op 78,88%.

Bekijk hier de startlijst en de uitslag. 

Bron: De Hoefslag

Foto: Digishots