Foto: Esther Meijer
Foto: Esther Meijer Esther Meijer

Paardrijden in en rond Ede

Algemeen

De afwisselende natuur rondom Ede leent zich uitstekend om er met een paard op uit te gaan. Er is een groot netwerk van ruiterpaden met goede startlocaties en ruime parkeerplaatsen. Een rit of ruitervakantie is compleet met een verblijf bij één van de paardvriendelijke overnachtingslocaties of horecagelegenheden.

Advertisement

Ruiter- en menroutekaart: meer dan 200 km

In de gemeente Ede is bijna 200 km aan ruiterpaden te vinden. Het ruiterpadenstelsel is door middel van knooppunten verbonden. Dankzij de ruiter- en menroutekaart is eenvoudig een eigen route samen te stellen. Met dit grote aanbod ruiterroutes kun je je gemakkelijk meerdere dagen vermaken in de regio. Er is genoeg natuur om dagenlang op pad te gaan en op de diverse aanbind- en logeeradressen zijn zowel paarden als ruiters van harte welkom. De ruiter- en menroutekaart is verkrijgbaar bij diverse VVV Informatiepunten en toeristisch recreatieve bedrijven.


Foto: Esther Meijer - Esther Meijer

Lunch- & logeeradressen

Er zijn voldoende rustplaatsen voor zowel ruiters als paarden en hun aanspanningen. Terwijl je paard even tot rust komt in één van de fijne natuurgebieden geniet jij van een heerlijke kop koffie, lunch of diner bij bijvoorbeeld Juffrouw Tok in Ede, de Panoramahoeve in Bennekom, Restaurant de Goudsberg in Lunteren of Boerderij Mossel in Otterlo.
Na een heerlijke tocht door de natuur slaap je het beste met je paard in de buurt. Je vindt bij het ruiternetwerk diverse accommodaties waar je met je paard goed terecht kunt. Daarnaast ben je ook nog eens omringd door mensen die kennis en ervaring hebben met de verzorging van paarden. Parkeer je trailer en zet je paard op stal op in het weiland. Aan alles is gedacht!

Wild spotten te paard

Het Nationale Park De Hoge Veluwe heeft een uitgebreid ruiterpadenstelstel van ongeveer 45 kilometer met 13 knooppunten. De kans op het zien van grofwild (edelhert, wildzwijn en ree) tijdens een rit over De Hoge Veluwe is aanwezig, want wild vlucht minder snel voor mensen op een paard. Vooral in de ochtend of late middag is de kans groter op een ontmoeting met grofwild. Liever met een aanspanning op pad? Dat kan goed via de rustige autowegen in Het Park.

Tip: 18 mei Concours Hippique

Elk jaar op Hemelvaartsdag vindt bij Kasteel Hoekelum in Bennekom het Concours Hippique plaats. Traditioneel bestaat het programma uit de vaste onderdelen aangespannen sport en springen. Daarnaast zijn er wedstrijden met menners met marathonhindernissen en een Ride & Run voor mensen met een beperking. Ook zijn er meerdere activiteiten, demonstraties en clinics. Dit is een paardenfestijn met een gevarieerd programma in een prachtige sfeer. Het Concours Hippique en het afwisselende programma biedt een dag paardensport voor de liefhebbers, de pro en het hele gezin.

Meer info, ruiterroutes, locaties en events? Kijk op bezoek-ede.nl/paardrijden

Foto: Esther Meijer