Afbeelding

Paarden in taal, film, muziek en strips

Algemeen

Al eeuwenlang is het paard een van de trouwste vazallen uit het dierenrijk. De interactie tussen mens en dier hebben geleid tot talloze uitdrukkingen, typische stripfiguren, poëtische songteksten en heldenrollen in epische films. Van wedden op het verkeerde paard tot de onvolprezen pony Kobus - een aantal voorbeelden van hoe invloedrijk het paard is in het dagelijks leven.

Advertisement

Een goed paard maakt nog geen goede ruiter?

Luxe- en werkpaarden, man en paard noemen, het paard achter de wagen spannen, een gegeven paard niet in de bek kijken, het zijn maar enkele voorbeelden van taalvondsten. In die laatste is het woord ‘bek’ overigens vreemd, omdat het paard een edel dier is. In de voetbalwereld wordt de uitdrukking ‘op het verkeerde paard wedden’ veelvuldig gebruikt. Niet zozeer wanneer een voetbalwedder via bijvoorbeeld legale bookmakers nl de uitslag verkeerd voorspelt, maar vooral als een trainer zijn opstelling aanpast en jammerlijk verliest. Trainer Co Adriaanse verzon eigenhandig de metafoor ‘Een goed paard maakt nog geen goede ruiter’. Dat is in de voetbalsport niet altijd waar, hetgeen je ook ziet als je na het casino sites vergelijken in de vreemde statistieken van de Nederlandse competitie duikt en een bedrag inzet. 

Kobus en zijn fratsen

Adriaanses bewering gaat in ieder geval wel op in de stripverhalen van Jan, Jans en de Kinderen, de immer actuele parodie op het Nederlandse gezinsleven in stripvorm sinds 1970. Geestelijk vader Jan Kruis (1933-2017) hield er een grote fanschare aan over en zelfs een eigen museum in het Drentse Orvelte. Mede door de capriolen van Catootjes paard Kobus, dat in album nummer zeven, kort na de verhuizing van het gezin naar Drenthe, zijn entree maakt. Kobus blijkt een goedaardig maar bijzonder eigenzinnig dier dat het niet pikt zodra hij voor dom wordt versleten. Het etiket ‘lui’ maakt hem daarentegen niks uit. Een ander voorbeeld van een beroemd strip-paard is uiteraard Jolly Jumper van Lucky Luke

Op het witte doek

Over eigenzinnig gesproken: paardengek Britt Dekker komt altijd verrassend uit de hoek en deed dat in 2019 door haar droom te verwezenlijken met de film Whitestar. Maar ze heeft concurrentie, want het aantal paardenfilnms is aanzienlijk: op de website Filmlijstjes vind je een top 40 van paardenfilms. Van Seabicuit tot Black Beauty en van National Velvet tot War Horse.

Paarden in de popmuziek

Dan de muziek. Wild Horses is misschien wel de bekendste evergreen met paarden, al dan niet in overdrachtelijke zin in de songtekst verwerkt. Zo zijn er meer titels en artiestennamen in de popmuziek waarin paarden een voorname rol spelen. Van nu metal-album White Pony van Deftones tot Neil Youngs band Crazy Horse. Zoek het hitje Black Horse and the Cherry Tree van KT Tunstall op en je zingt het direct mee, net als het gladde r&b-nummer Pony van Ginuwine. De artiestennaam Tim Knol is niet bewust gekozen, maar alle gekheid op een stokje: er worden tijdens popquizzen complete paardenrondes gehouden. Dat zegt genoeg over hun inspirerende uiterlijk en kracht - denk ook aan de bandnaam 16 Horsepower.