Kirsten en Wembley
Kirsten en Wembley Foto: Artistics Fotografie

Kirsten Schmidt over haflinger Wembley: “Ik wil kijken waar we in uitblinken”

Algemeen

In eerste instantie wilde Kirsten Schmidt een driejarige warmbloed als nieuw paard. Na wat aandringen van een vriendin is ze uiteindelijk ook even gaan kijken bij Wembley, een haflingerveulen. Het was liefde op het eerste gezicht en de amazone kon hem niet laten staan. Drieënhalf jaar later zijn de twee een echte combinatie en ze hopen in de toekomst uit te kunnen komen op wedstrijden in alle disciplines. 

Advertisement

“Ik dacht dat kijken geen kwaad kon, maar wel dus” 

“Ik heb Wembley al sinds hij net vier maanden oud was, dus dat is nu drieënhalf jaar. Ik was eigenlijk opzoek naar een warmbloed van zo’n drie jaar oud, maar een vriendin kwam Wembley tegen op Marktplaats en zij wilde graag gaan kijken. Hij stond dicht bij een ander paard waar ik ging kijken, dus zijn we ook maar bij hem langs gegaan. Ik dacht dat kijken geen kwaad kon, maar wel dus”, lacht de amazone. “Ik was op slag verliefd. Ik heb eerst nog tegen zijn eigenaar gezegd dat ik er even over na wilde denken, maar in de auto terug bedacht ik me dat ik hem wel moest kopen, of het nou een koudbloed is of niet. Ik vond hem gewoon te leuk. Zijn eigenaar vertelde dat Wembley niet zomaar naar iedereen toe liep, maar bij mij deed hij dat wel. Vanuit beide kanten was het dus wel de juiste keuze om hem te kopen.” 

Op een speelse manier oppakken 

“De eerste twee maanden nadat ik hem had gekocht heeft hij op een weiland bij mij in de buurt gestaan. Ik ben toen elke dag naar hem toe gegaan om te wandelen, poetsen en wat vrijheidsdressuur met hem te doen. Toen hij in de opfok stond ben ik er ook om de twee weken heen gegaan, dus ik heb hem wel regelmatig gezien. Ik denk dat dat er vooral voor heeft gezorgd dat onze band vanaf het begin al zo sterk is geweest.” 

“Hij heeft uiteindelijk vanaf dat hij een half jaar oud was tot hij anderhalf was in de opfok gestaan. Ik heb hem best wel vroeg uit de opfok gehaald, omdat ik bang was dat ik hem later niet meer zelf aan zou kunnen als hengst. Achteraf ben ik ook wel heel blij dat ik dat heb gedaan. We zijn toen gewoon veel verder gegaan met grondwerk. Op zich heb ik alles wel vroeg met hem opgepakt, ook het zadelmak maken, maar we hebben het allemaal heel rustig aan gedaan. Ik heb daarin wel heel veel geluk gehad met zijn karakter. Met het inrijden heeft hij nooit een stap verkeerd gezet en tot nu toe ben ik er ook maar één keer vanaf gevallen. Ik denk dat het wel heel erg heeft geholpen dat ik hem van jongs af aan op een speelse manier heb opgepakt.” 

Beginnen met springen en crossen 

“Sinds kort zijn we begonnen met lessen. Het eerste jaar heb ik hem gewoon recreatief gereden, om echt het plezier erin te houden. Deze week wordt hij vier, dus ik vind het nu wel tijd dat hij wat serieuzer opgepakt kan worden. Ik wil ook graag wedstrijden met hem gaan rijden, in eigenlijk alle disciplines. We hebben toevallig vandaag onze eerste springles en eind april hebben we onze eerste oefencross. Ik wil verder gewoon gaan kijken waar we in uitblinken in de toekomst. Ik denk dat Wembley het crossen heel leuk gaat vinden. Hij houdt enorm van vrijspringen en racen, dus ik denk dat dat wel goed gaat uitpakken.” 

Hengstenkeuring 

“Toen ik hem kocht gaf de fokker aan dat hij graag wilde dat Wembley hengst zou blijven en naar de hengstenkeuring zou gaan. Een hengst is ook nieuw voor mij, dus het leek me ook wel een leuke uitdaging. We zijn in 2022 naar de hengstenkeuring in Nederland geweest, waar hij helaas is afgekeurd op een te korte hals en ze vonden hem te weinig hengst in zijn hoofd. Verder had hij allemaal hele mooie cijfers, dus daar was ik hartstikke tevreden over. Afgelopen februari zijn we ook naar de hengstenkeuring in Duitsland geweest. Daar zijn ze wel een stuk strenger, ze kijken echt naar het type haflinger. Ook daar is hij helaas afgekeurd, ondanks dat hij wel goede cijfers had. Hij deed heel goed zijn best, dus ik ben wel gewoon tevreden, maar het blijft natuurlijk jammer dat hij niet is goedgekeurd. Dat is voor mij ook wel de reden om hem toch te laten castreren eind deze maand. Ik merk dat hij op stal wat drukker wordt en ik heb toch geen fokdoeleinden met hem. Zo kan hij straks gewoon lekker de wei op met andere paarden.” 

“Kijken waar we in uitblinken” 

“Ik wil in de toekomst gewoon lekker gaan genieten samen en kijken waar we in uitblinken. Zelf geef ik de voorkeur aan het springen en crossen, omdat ik dat zelf heel leuk vind, maar het hangt er natuurlijk ook heel erg vanaf waar hij wat beter in is. Het belangrijkste vind ik dat we lekker kunnen genieten samen.” 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan. 

Foto: Artistics Fotografie