Jonna Koopman en New Style
Jonna Koopman en New Style Foto: Emma Emerelle

Jonna Koopman over New Style: “Hij weet dat hij mij echt kan vertrouwen”

Algemeen

Toen Jonna Koopman en haar New Style T – A (v. In Style) elkaar ontmoetten was er meteen een klik. Dankzij het fijne karakter van de ruin hebben de twee samen van niets naar iets kunnen rijden. Door veel te werken aan vertrouwen hebben ze inmiddels een hele sterke band.  

Advertisement

Meteen een hele goede klik 

“Ik heb mijn vorige pony zeven jaar gehad en ook zelf opgeleid, maar ik begon op een gegeven moment toch te groot voor haar te worden. Toen zijn we langzamerhand gaan kijken naar een paard. Uiteindelijk kwamen we bij T – A Horses terecht, om te kijken bij New Style en we hadden eigenlijk meteen wel een hele goede klik. Een week later hebben we hem gekocht.” 

“New Style is een heel lief paard van zichzelf, hij heeft een heel fijn karakter. Ik zou hem eigenlijk niet zelf opleiden, maar ik ben toen stiekem toch thuis begonnen met longeren en er een beetje op zitten. Het ging eigenlijk zo goed dat ik het ook maar zelf heb afgemaakt”, lacht de amazone. 

Leren vertrouwen 

“Onze band is sindsdien alleen maar sterker geworden. In het begin vond hij alles best wel spannend, dus hij moest wel echt op mij leren vertrouwen. Dat doet hij inmiddels wel echt, dus ik merk dat hij bij mij dan ook een stapje verder zet dan bij anderen. Hij weet dat hij mij echt kan vertrouwen, dus dat is wel heel mooi. We hebben dit opgebouwd door gewoon heel veel samen te zijn, met trainen, maar ook daarbuiten. Het gaat natuurlijk niet alleen maar om het sporten, maar ook vooral om het plezier tussendoor. Dat is waarom iedereen ook de paardensport doet, denk ik. We gaan dan ook veel op buitenrit in het dorp of naar het bos met mijn zus. Ook het poetsen en knuffelen vind ik naast het rijden gewoon heel belangrijk.”  

“Die ontwikkeling is wel heel erg gaaf”

“Het gaat nu echt super goed! We hebben nu net de regiokampioenschappen gereden in het L2. Vorig jaar reden we de regiokampioenschappen in het B en het is heel leuk om te zien hoeveel hij in een jaar is veranderd. Vorig jaar vond hij alles heel eng, dus we kwamen niet echt aan het rijden toe. We zijn nu een jaartje verder, we zijn langer een combinatie en hij heeft ook meer ervaring, dus ik merkte dat ik hem heel goed gerust kon stellen. Als hij dan iets eng vindt en ik zeg tegen hem dat het goed is kunnen we daarna gewoon hartstikke fijn rijden. Die ontwikkeling is wel heel erg gaaf. Dat vind ik ook het leuke aan een jong paard, dat je van niets naar iets toe kan werken samen. Het is gewoon een onwijs fijn paard en we zijn nu gewoon heel goed op elkaar afgestemd.” 

Dromen van een slipjas 

“Ik ben nog lang niet klaar met hem, dus we willen gewoon nog alles bereiken wat erin zit. We gaan gewoon kijken wat haalbaar is. Ik heb altijd al eens in een slipjas willen rijden, dus dat zou de Lichte Tour zijn. Dat is wel het doel”, sluit Koopman af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan. 

Foto’s: Emma Emerelle