Afbeelding

Susanne Blijleven-Bos over boekhouding in de paardensector

Algemeen Hippisch ondernemen Opvallend

Boekhouding omvat alles dat te maken heeft met het bijhouden van de financiële administratie van een bedrijf. Bij het bijhouden van de boekhouding gaat het dus om het registreren van alle inkomsten en uitgaven die door een bedrijf worden gemaakt. In samenwerking met Susanne Blijleven-Bos van Paard en Winst zullen in dit artikel de belangrijkste punten van boekhouding in de paardensector worden besproken. 

Advertisement

Waarom is boekhouding eigenlijk zo belangrijk? 

Het bijhouden van de financiële administratie van een bedrijf is niet iets waar de meeste mensen erg enthousiast van worden. Toch is boekhouding een enorm belangrijk onderdeel van het runnen van een bedrijf. Door middel van de boekhouding kan je het overzicht houden over de financiële staat van een bedrijf. Hoe veel kosten worden er gemaakt en hoe worden deze kosten terug verdiend? Zijn alle facturen betaald of moeten er nog dingen geregeld worden? Zulk soort vragen kunnen door middel van de boekhouding beantwoord worden.  

Onderdelen boekhouding 

Boekhouding bestaat uit een aantal belangrijke onderdelen. Deze onderdelen vormen de financiële basis van een bedrijf. Hieronder zal een korte weergave worden gegeven van de belangrijkste componenten van de boekhouding. 

Facturen 

Het eerste onderdeel van de boekhouding zijn de facturen. Er zijn twee soorten facturen: inkomende en uitgaande facturen. Inkomende facturen zijn de uitgaven van een onderneming en de uitgaande facturen zijn de inkomsten van een onderneming. Indien een bedrijf een product verkoopt wordt er een factuur gestuurd naar de klant. In geval van een inkomende factuur krijgt een onderneming een factuur van een andere onderneming.  

Winst- en verliesrekening 

Een tweede onderdeel van de boekhouding is de winst- en verliesrekening. De winst- en verliesrekening, ook wel resultatenrekening genoemd, geeft de inkomsten en uitgaven van een onderneming weer. Door middel van de winst- en verliesrekening kan je zien of je bedrijf over het desbetreffende jaar winst of verlies heeft geleden. Op dit overzicht staan de inkomsten en uitgaven, naar aanleiding van bijvoorbeeld de inkomende en uitgaande facturen. Door de resultatenrekening kan je dus een goed financieel overzicht houden over je bedrijf.  

Balans 

Naast de winst- en verliesrekening valt ook de balans onder de boekhouding. Een balans is een overzicht van alle bezittingen en schulden van een bedrijf. Dit wordt vormgegeven in een momentopname. Een balans heeft twee zijden: een creditzijde en een debetzijde. De creditzijde, ook wel passiva, is de rechterkant van een balans, waarop de schulden en het eigen vermogen worden weergegeven. De debetzijde, ook wel activa, beschrijft het eigendom van een onderneming aan de linkerkant van een balans.  

Debiteuren en crediteuren 

Bij deze onderdelen horen twee belangrijke financiële termen: debiteuren en crediteuren. Heel simpel uitgelegd zijn de debiteuren de klanten. Het zijn de mensen waar jij en je bedrijf nog geld van moeten ontvangen. De crediteuren staan hier tegenover. Dit zijn de mensen waar jij zelf nog geld aan verschuldigd bent. Als je bedrijf dus een factuur ontvangt van een andere onderneming geldt die onderneming als crediteur.  

Belastingaangifte 

Het laatste onderdeel van de boekhouding is de belastingaangifte. Eigenlijk is het bijhouden van de boekhouding ten dienste van de belastingaangifte. Door middel van de financiële administratie kan je verantwoording afleggen aan de belastingdienst over je inkomsten en uitgaven, waarna de belastingdienst het verschuldigde bedrag aan belasting kan vaststellen.  

Veel gemaakte fouten 

Susanne Blijleven-Bos: “Als mensen de boekhouding zelf doen begrijpen ze vaak niet wat ze precies aan het doen zijn. Het komt dan ook wel eens voor dat mensen de verschillende belastingaangiften door elkaar halen. Ze verwarren dan bijvoorbeeld btw met inkomstenbelasting en andersom. Verder zou ik iedereen willen afraden om de boekhouding maar in Excel te doen. Excel is heel handig, maar heel erg foutgevoelig. Als je één formule niet goed doortrekt of er een winst- en verliesrekening in zet is de kans op fouten heel groot. Ik zou mensen dus altijd willen aanraden om, als ze de boekhouding zelf willen doen, toch boekhoudsoftware aan te schaffen. Mensen zeggen vaak dat je de boekhouding prima zelf kan doen. Dat is ook wel waar, maar je moet je er wel in verdiepen. Op het moment dat je je niet in de boekhouding wil verdiepen kan je het beter niet zelf gaan doen.” 

Advies voor starters  

“Als je de boekhouding toch zelf wilt gaan doen is er een aantal dingen wat ik aan zou raden. Als eerste moet je je echt in de boekhouding verdiepen. Dat zou kunnen door kennisbanken op internet, maar je kan ook mijn boek, ‘Paard en Winst – Administratie op Orde’, aanschaffen. Daar vind je als starter alle informatie in die je nodig hebt. Het belangrijkste vind ik toch echt dat als je je in de boekhouding verdiept je het prima zelf kan doen, maar als je daar geen zin in of geen tijd voor hebt, besteed het dan vooral uit.” 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan. 

Foto: iStock