Afbeelding

Hippische opleidingen bij Terra: maak van je passie voor paarden jouw beroep!

Algemeen

Wil je van je passie voor paarden jouw beroep maken? Bij Terra kun je verschillende Hippische mbo-opleidingen volgen waarmee je bijvoorbeeld aan de slag kan bij een paardenhandel, sportstal, fokkerij, manege of een pensionstal. Ontdek wat een opleiding bij Terra precies inhoudt en of het bij je past!

Advertisement

Leren op je eigen niveau 

Binnen de Hippische opleidingen van Terra kun je kiezen uit drie richtingen:
Vakbekwaam hippisch medewerker (niveau 3)
Hippisch bedrijfsleider (niveau 4)
Hippisch instructeur (niveau 4)

Bij alle richtingen leer je veel over gezondheid, verzorging, huisvesting, voortplanting, voeding, het werken met paarden en de paardensector. Daarnaast rijd je natuurlijk veel paard en leer je alles over het trainen van paarden en het geven van instructies. Ook krijg je les in het organiseren van evenementen.


1) Vakbekwaam hippisch medewerker paardenhouderij (niveau 3)

Tijdens je opleiding krijg je alle basiskennis die je nodig hebt om paarden te kunnen trainen, verzorgen en huisvesten. Je volgt het beroepsgerichte deel van je opleiding op de praktijklocatie. Voor de andere vakken ga je naar Groningen. Dit betekent dat je een aantal dagen in de week op de praktijklocatie aan de slag gaat en een dag bij Terra MBO in Groningen.

Bij deze richting leer je om zelfstandig werkzaamheden uit te voeren. Voorbeelden zijn het voeren, verzorgen en trainen van paarden. Je leert lesgeven en rijden op het niveau van ORUN aspirant instructeur. Daarnaast leer je publieksactiviteiten te organiseren. Deze richting wordt gegeven op niveau 3 en duurt drie jaar. Je hebt geen eigen paard nodig.

2) Hippisch bedrijfsleider paardenhouderij (niveau 4)

Bij deze opleiding volg je het beroepsgerichte deel van je opleiding op de praktijklocatie. Voor de andere vakken ga je naar Groningen. Dit betekent dat je een aantal dagen in de week op de praktijklocatie aan de slag gaat en een dag bij Terra MBO in Groningen.

Bij deze richting leer je veel over paarden, hoe je publieksactiviteiten organiseert én over het managen en leiden van een bedrijf. Je maakt kennis met leidinggeven en leert hoe je met medewerkers omgaat en ze aanstuurt. Ook leer je ondernemersvaardigheden en schrijf je een optimalisatieplan voor een echt bedrijf. Verder krijg je les in de aan- en verkoop van paarden, hoe je daarover adviseert én hoe je goede contacten onderhoudt in de paardenwereld.


ORUN

Je leert lesgeven en rijden op het niveau van ORUN aspirant instructeur. Daarnaast word je opgeleid tot bedrijfsleider/manager of zelfstandig ondernemer. Deze richting wordt gegeven op niveau 4 en duurt drie jaar. Je hebt geen eigen paard nodig.

Diploma Vakbekwaam hippisch medewerker of Hippisch bedrijfsleider op zak? Dan kun je aan de slag bij een paardenhouderijbedrijf, zoals een stoeterij, hengstenhouderij of opfokbedrijf. Of je kiest voor een sport- of recreatiebedrijf, zoals een sport- en handelsstal, pensionstal of manege.

3) Hippisch instructeur paardensport (niveau 4)

Bij deze opleiding ben je dagelijks aanwezig op de praktijklocatie. Je hebt hier je eigen paard staan waarmee je de opleiding volgt. Dagelijks draag je de zorg voor o.a. je eigen paard en ga je voeren, uitmesten, vegen en doe je andere stalwerkzaamheden. Er wordt elke dag gereden. Dit doe je de ene keer zelfstandig en de andere keer onder begeleiding van een instructeur. Het rijden bestaat uit dressuurmatig rijden en springen. Je krijgt hierin goede begeleiding. Daarnaast rijd je ook op andere paarden, zodat je veel ervaring opdoet en goed leert rijden.


Evenementen organiseren

Je leert lesgeven aan combinaties op het niveau van ORUN allround basissport instructeur. Je krijgt les over voeding, verzorging, huisvesting, gezondheid en het trainen van paarden. Je leert evenementen te organiseren en paardensporters en paarden te begeleiden bij wedstrijden. Je kunt uitstromen als allround instructeur basissport of als instructeur wedstrijdsport. Geslaagd? Dan ontvang je in beide gevallen ook het ORUN-diploma. De opleiding tot Hippisch instructeur duurt 4 jaar. Je hebt een eigen paard nodig.


Met je diploma op zak kun je als basisinstructeur recreatieve/manegeruiters lesgeven. Als wedstrijdinstructeur kan je professionele paardensporters en hun paard begeleiden. Daarbij werk je aan de rijtechnische, geestelijke en lichamelijke ontwikkeling.

Zo leer je bij Terra

Leren doe je op school, maar vooral in de praktijk! Bij Terra loop je daarom veel stage. In het mbo heet dit beroepspraktijkvorming (BPV). Dit is een verplicht en belangrijk onderdeel van je opleiding. Tijdens de BPV werk je mee in een bedrijf. Zo leer je het bedrijfsleven kennen en kun je alles wat je leert op school oefenen in de praktijk. Je BPV volg je bij erkende leerbedrijven. Dit zijn organisaties die veel ervaring hebben met het opleiden van studenten.

Tijdens de Hippische opleidingen kun je ‘keuzedelen’ volgen. Deze keuzedelen mag je zelf kiezen, zo krijg je extra kennis en mogelijkheden. Je hebt dan meer kans op een baan. Wil je graag doorleren? Dan kun je speciale keuzedelen volgen voor de doorstroom naar een hbo-opleiding.

Echt Terra: ondernemend leren

Met ondernemend leren werk je aan vaardigheden om kansen en ideeën om te zetten naar waarde voor anderen. Dat kan op financieel, cultureel, sociaal en/of ecologisch gebied zijn. Je krijgt ondersteuning om van begeleid werken naar zelfstandig werken te groeien. Dit leer je eerst via eenvoudige vraagstukken die na verloop van tijd steeds complexer worden. Je leert goed onderzoek doen. Je werkt vanuit losse onderwerpen naar steeds meer samenhang en waardecreatie. Dat doe je individueel en samen met anderen.

Bezoek de open dag op 4 februari

Enthousiast geworden over de Hippische opleidingen van Terra? Bezoek op zaterdag 4 februari 2023 de open dag in Assen en ontdek meer! De open dag is op de praktijklocatie bij Hippisch Centrum Sunrise-Stables. Hier is het team van docenten en instructeurs aanwezig om al je vragen over de Hippische opleidingen te beantwoorden. Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden.

Oud-student Kerewin: 

“Waarom ik voor de opleiding Hippisch bedrijfsleider paardenhouderij bij Terra heb gekozen? Ik heb een droom en ben vastbesloten daarnaar toe te werken. Deze opleiding geeft me de vakkennis die ik nodig heb om mijn droom te realiseren.”


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding