Lydia Biemans-Janssen en Hop Hop Herald VDN Z
Lydia Biemans-Janssen en Hop Hop Herald VDN Z Foto: Margot Schoone Fotografie

Lydia Biemans-Janssen: “Hop Hop is de stabiele tussen de jonge paarden die ik in opleiding heb”

Algemeen

Als veulen was Hop Hop Herald VDN Z (v. Herald III) zo blij en mooi, dat Lydia Biemans-Janssen hem graag zelf wilde houden. In zijn opleiding bleek de ruin heel fijn en eerlijk te zijn. Hij vond alles interessant en pakte nieuwe dingen goed op. Inmiddels komen de twee op wedstrijd uit in het 1.10m en zijn ze nieuwe disciplines aan het ontdekken.  

Advertisement

Een blij veulen 

“We hebben Hop Hop zelf gefokt. Ik had eigenlijk een andere naam voor hem bedacht, maar toen ik zijn documenten wilde invullen vertelde Steffi Verhagen, mijn hengstenboer, dat zijn naam met een H moet beginnen omdat het een Zangersheide is. Ze vond dat ik op moest schieten en zei ‘hop hop’, dus zodoende is die naam ontstaan”, lacht de amazone. “Ik heb met zijn moeder in het 1.50m gereden en Hop is haar derde en laatste nakomeling. Hop was als veulen echt een heel blij paard. Hij was speels, flexibel en wilde veel galopperen. Hij was ook echt een mooi veulen van zichzelf, echt mooi gebouwd. Het was daarom ook meteen interessant om hem zelf te houden.” 

Eerlijk 

“Toen hij net zadelmak was merkten we dat het een makkelijk paard is. Hij is wel heel eerlijk, als je hem niet eerlijk behandelt krijg je dezelfde reactie terug. Het is een scherp paard, maar hij is wel heel braaf naar de ruiter toe. Hij wil graag voor je werken en staat altijd open voor nieuwe dingen. Hij vindt alles interessant en pakt ook eigenlijk alles wel makkelijk op.”  

Working Equitation 

“We rijden nu in het 1.10m en ik wil hem met een paar wedstrijden in het 1.20m starten. Daar zijn we nu rustig naartoe aan het werken. Verder gaan we gewoon langzaam doorwerken. We hebben laatst ook voor het eerst Working Equitation uitgeprobeerd. Ik werd uitgenodigd tijdens een kringvergadering en zo gezegd zo gedaan. Toen zijn we gaan lessen bij Margot Timmermans. In juni is er ook al een wedstrijd en het is wel de uitdaging om daar te gaan starten, gewoon omdat het leuk is. Wat ik heel erg merkte bij de working equitation is dat je er heel erg ruiterbewust van wordt. Het lijkt allemaal heel makkelijk, maar zo makkelijk is het niet. De paarden moeten zó goed aan de hulpen zijn en je wordt er als ruiter dan ook enorm mee geconfronteerd dat alles nog fijner moet worden.” 

Een stabiel paard 

“In de toekomst wil ik kijken wat haalbaar is. Ik heb zijn moeder in het 1.50m gereden, maar dat hoeft Hop van mij niet. Ik wil gewoon lekker in de basissport mijn rondjes rijden. In de tussentijd ben ik ook jonge paarden aan het opleiden en Hop is dan eigenlijk een ‘steady’ paard voor mij. Het is de stabiele tussen de jonge paarden die ik in opleiding heb. Het is echt een leuk en vriendelijk paard, waar iedereen eigenlijk wel zo op weg kan rijden.” 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan. 

Foto: Margot Schoone Fotografie