Afbeelding

Paardenfotografe Eliane van Schaik jurylid Het perfecte plaatje 2022 (terug te kijken op videoland) TIPS!

Algemeen

Eliane van Schaik Photography was vorige week te zien in de halve finale van het Perfecte plaatje op RTL4. Ze was als gastjury aanwezig als expert binnen de paardenfotografie. Het programma waarin BN’ers met elkaar de strijd aangaan voor het mooiste fotomoment onder leiding van presentator Tijl Beckland en vakjury Cynthia Boll, William Rutten en Eliane van Schaik tijdens deze aflevering.

Advertisement

IJslanders

Na meerdere seizoenen is het eindelijk zover dat de paardenfotografie ook onder de aandacht is gekomen in dit programma. De deelnemers zijn in deze halve finale op pad gegaan om IJslanders vast te leggen in een waanzinnig mooi landschap. 

De opdracht was om een 2 luik te maken waarin de beelden elkaar moeten versterken maar op los van elkaar goede foto’s zijn. 1 daarvan moet een close up zijn. Paardenfotograaf Eliane gaf aan de deelnemers alle informatie en tips om dit prachtige 2 luik te maken. 

Tips paardenfotografie

  • Je fotografeert paarden, geen stilstaande objecten. Het gaat om de spontane momenten die je niet kunt inplannen. Vooral wilde paarden kun je lastig in een bepaalde pose zetten. Speel in op de gedragingen van het paard en forceer niets. Het gaat vaak om het vastleggen van de kleine momenten. Soms moet je hier even geduld voor hebben. 
  • Bepaal voordat je start met fotograferen of je voor een portret of actiefoto wilt gaan. Stel jouw camera instellingen in voordat je aan de slag gaat met fotograferen. Bij iedere foto wil je zoveel mogelijk gebruik maken van het natuurlijk licht. Echter zul je merken dat een paard veel in beweging is, waardoor je hierbij rekening moet houden met je sluitertijd om bewegingsonscherpte te voorkomen. 


Bij portretfoto’s zijn deze bewegingen kleiner en kun je je sluitertijd op een minimum van 1/500 houden. 

Bij actiefoto’s zul je merken dat de bewegingen van het paard veel sneller zijn. Hierdoor is het aan te raden om dan je sluitertijd op een minimum van 1/1000 te houden.

  • Tip: mocht je het lastig vinden om de juiste sluitertijd te vinden, richt je dan op 1/800 of 1/1000. Dit is vaak een veilig uitgangspunt.
  • De aandacht trekken: dat kun je doen door met een bak voer te schudden. Maar zeker ook door paardengeluiden te maken.

Omgeving

  • Creëer meer diepte door het standpunt te verlagen van je camera en door bijvoorbeeld gras of stenen op de voorgrond mee te fotograferen. Wil je de focus op zowel de omgeving, als op het paard? Blijf dan staand fotograferen. Wil je de focus op het paard leggen, verlaag dan je eigen positie door hurkend te fotograferen.
  • Door te spelen met het natuurlijke licht kun je diverse sferen in je foto krijgen. Door met tegenlicht te gaan fotograferen krijg je een lichtrandje om het onderwerp en creëer je een romantische sfeer. Met hard licht krijg je door de harde schaduwranden juist een robuustere sfeer. Bij bewolking kun je door de donkere kleurtonen weer een moody sfeer creëren.
  • Maak gebruik van de kleurtinten in de omgeving en achtergrond om je sfeer te versterken. Dezelfde kleurtinten (beige, donkerbruin, lichtbruin) zorgen voor een rustiger beeld. Contrasterende kleurtinten laten het beeld juist meer knallen.
  • Voorkom storende objecten in je beeld die afleiden van het paard, zoals hekwerken, palen, of huisjes.


Wie is Eliane van Schaik Photography?

Een gepassioneerde professionele paardenfotograaf uit Nederland met Zwitserse roots. “Mijn specialisatie ligt in het fotograferen van romantische paardenportretten. Als fotograaf creëer ik een fijne sfeer tijdens een fotoshoot, die essentieel is zodat ik de mooiste momenten en spontane aanrakingen tussen paard en mens kan vangen. Ik leg dit vast in mijn eigen stijl die herkenbaar is aan de romantische sfeer. Het is prachtig om mensen te fotograferen die een hechte band hebben met hun paard. Dit is de rode draad in mijn fotoshoots, workshops en fotoreizen. Naast mijn passie voor fotografie, inspireer ik graag andere paardenfotografen en verzorg ik fotoreizen, workshops, meeloopdagen en online cursussen. Ook ben ik auteur van het fotografie handboek “’romantische paardenfotografie’,”

Dit fotografie handboek ligt onder andere ook in de grote paardenwinkels in Nederland: Agradi & Epplejeck en is binnenkort ook te winnen in De Hoefslag.

Afbeelding
Afbeelding