Wolf
© DigiShots
Wolf © DigiShots DigiShots

Drachtige Appaloosa-pony verscheurd door wolf

Algemeen Wolvenleed

In het weiland van pony-fokker Chris van der Slikke in Schaarsbergen, waar meerdere van zijn Appaloosa-pony’s grazen, werd dinsdagochtend een drachtige Appaloosa-merrie dood en verscheurd aangetroffen. Onderzoek moet nog uitwijzen wat er is gebeurd, maar volgens Van der Slikke is er geen twijfel en heeft een wolf de pony te pakken gehad.

Advertisement

Meer dan een vermoeden

Het is meer dan een vermoeden, zegt hij. “Een hond pakt een dier van achteren, een wolf pakt het juist bij de keel. De pony heeft duidelijk twee gaatjes in de keel staan, met een afstand ertussen die overeenkomt met de afstand van de hoektanden bij een wolf. Een wolf perforeert de luchtpijp en verstikt het dier, om het daarna op te eten”, aldus Van der Slikke, die zich in die gedachte gesterkt voelt na een gesprek met een taxateur.

Wolfwerend hek geen doen

Hij was al bang dat het een keer zou gebeuren. “Ik hoorde een tijdje terug al dat er in de buurt een wolf was gesignaleerd. Maar wat had ik moeten doen? Een wolfwerend hek is geen doen, de pony’s staan op een terrein van 4 hectare groot. Subsidie was geen optie, die is er alleen voor schapen- en geitenhouders.” Chris wacht nu de uitkomsten af van het onderzoek van BIJ12. Die organisatie regelt voor de provincies de afhandeling van schade die door wolven is ontstaan.

‘Er komt geen veulen’

Van der Slikke fokt en houdt de Appaloosa pony’s al jaren. Het voorval raakt hem: “Zo’n kadaver ophalen, daar word je niet vrolijk van. Ik heb die pony’s omdat ik ervan hou en dan gebeurt zoiets. Het was nog een jonge merrie, ook nog eens drachtig.”

Bron: Omroep Gelderland