Afbeelding
Getty Images/iStockphoto

Column Henk Jan Vroom | “Scheurgras”

Algemeen

“Degenen die de vijftig gepasseerd zijn gaan rechtop zitten bij het noemen van het begrip scheurgras. ‘Dit wordt een leuke column’, weten zij, met in hun achterhoofd het illustere televisie duo uit de jaren tachtig ‘Jacobse en Van Es’ de Vrije Jongens uit Den Haag, die met hun duistere handeltjes een grèpstuivah verdienden. Eén van hun praktijken was dat ze als hoveniers langs bejaarde dames gingen om ze te vertellen dat hun gazon aan scheurgras leed: “ik zie het al: scheurgras”. Die zogenaamde scheurgras kon worden behandeld met ‘Neutronenkorrels’, wat in het echt basterdsuiker was.”

Advertisement

Ook in de paardenwereld

“Ook in de paardenwereld komt vaak scheurgras voor. Je hebt het vast wel eens meegemaakt of ervan gehoord: je paard loopt even niet zo lekker en je maakt je zorgen of hij wel helemaal oké is. Via een stalgenoot krijg je het nummer van een behandelaar die zichzelf geneeskundige of consulent noemt en die het paard (bijvoorbeeld) doormeet op stralingen. “Ik zie het al”, hoor je hem zeggen, ‘scheurgras’. En de pot Neutronenkorrels die alle problemen oplost staat al voor je klaar. Of er staat een wervel scheef en met een flinke opdoffer staat hij weer in het gelid en kan je na een paar dagen rust doorgaan met je dressuuroefeningen. Als je écht geld teveel hebt laat je je paard periodiek preventief behandelen en stop je hem flink wat voedingssupplementen toe. Baat het niet dan schaadt het niet zou je zeggen.”

Semiwetenschappelijk onderzoek

“Deze behandelaars verdedigen hun lucratieve handelswijze en dubieuze theorieën met termen als ‘Wetenschap is ook maar een mening’ of ‘er is meer tussen hemel en aarde’. In het ergste geval beschikken zij over semiwetenschappelijk onderzoek dat de werking van hun neutronenkorrels zonneklaar aantoont. Je bent eigenlijk gek als je jouw paard deze behandeling onthoudt. Aan de andere kant staan de serieuze beoefenaars van de medische en paramedische diergeneeskunde. Zij hebben een jarenlange voltijd studie gevolgd op wetenschappelijke basis, maar worden vaak verdrongen door het leger charlatans. Zelfs als de dierenarts geen oorzaak kan vinden en je in je wanhoop gaat zoeken naar een alternatieve behandelaar raad ik je aan om enige reserve aan te houden. Doe je je paard kwaad met deze behandeling? Of onthoud je hem een goede reguliere behandeling? Kan je jouw budget niet beter investeren in goede instructie? Menig paard klaart zienderogen op van de betere ruiter die jij dan wordt.”

Reguliere behandelaar

“Mijn advies is om bij twijfel over de gezondheid van je paard je te wenden tot de reguliere behandelaar en de Vrije Jongens van de paardenwereld links te laten liggen. Zoals we konden lachen om Jacobse en Van Es, die oude dames een paar gulden afhandig maakten kan ik helaas niet lachen om de zelfbenoemde therapeuten, die een goede behandeling van je paard in de weg staan.”

Tekst: Dressuurtrainer en -ruiter Henk Jan Vroom