
Het echte verhaal van Mini en Danique
AlgemeenAls paardenliefhebber heb je een belangrijk doel. Het welzijn van je maatje, je alles, je paard. Als dan jouw paard terug te zien is bij EditieNL in een campagne van Dier&Recht en jouw paard wordt gebruikt om, in dit geval de drafsport, negatief in beeld te brengen, dan doet dat zeer. Zeker als je alles voor je paard over hebt, er met jouw niks is overlegd en je nergens je weerwoord kan geven. Je op alle mogelijke manieren probeert contact op te nemen met EditieNL en met Dier&Recht, maar niemand wil je te woord staan. Danique Koning overkwam dit.
Het blijft stil aan de overkant
De beelden zijn gemaakt tijdens de koers in Wolvega. Het paard van Danique komt hier als eerste over de finish. Zij herkent zich totaal niet in het beeld dat geschetst wordt en niet in de manier zoals zij haar paard traint en verzorgt. De dag na de koers, laat ze beelden zien van haar paard, die er weer even vrolijk als altijd bij staat. Echter blijft het stil aan de overkant.
Paardenliefde
Het verhaal van Danique en Illegal Heyday is juist een heel bijzonder verhaal. Een verhaal waar paardenliefde over moet gaan. Waar de bijzondere band tussen mens en dier juist wordt benadrukt. Wij plaatsen dit verhaal.
Valentijnsdag
Op de dag van de liefde in 2015, Valentijnsdag, wordt er bij Edith en Dik in Oudesluis een donkerbruin veulen geboren. Danique is werkzaam op deze stal, De Westfriesdijk, en zij traint uitgekoerste dravers en schoolt ze om tot recreatiepaard. Het veulen wordt drie weken te vroeg geboren en is klein. Hierdoor is het zwak en kan niet zelfstandig staan en drinken. Danique is er vanaf het eerste moment bij. Helpt het veulen elk half uur overeind en helpt met drinken. Het paard wordt Mini genoemd en zodra hij Danique hoort, begint hij luid te hinniken. Het duo is al snel enorm verliefd op elkaar.
Niet voor het geluk geboren
Mini is weliswaar op de dag van de liefde geboren, maar dat wil niet zeggen dat je ook voor het geluk geboren bent. De moeder van Mini gaat op het achterbeen van het veulen staan, waardoor het pijpbeen breekt. Edith en Dik hebben met het veulen te doen en door zijn sterke karakter geven ze hem een kans. In de kliniek wordt het veulen in het gips gezet. Er komen speciale ijzers, om de juiste steun te geven en nu is het aan Mini om proberen te herstellen.
Peesblessure
Het linker achterbeen blijft altijd een beetje krom staan, maar Mini kan er mee vooruit en lijkt zich normaal te ontwikkelen. Samen met andere jongen paarden groeit hij op in de opfok en zodra hij oud genoeg is wordt hij langzaam aan het werk gezet en wordt de training opgebouwd. Helaas wordt Mini toch kreupel aan het linker voorbeen. Een MRI komt eraan te pas en hij blijkt een gat en verkleving aan de pees te hebben. Ook nu wordt er alles uit de kast gehaald voor Mini en ondergaat hij een operatie. Toch valt het allemaal wat tegen en Mini blijft nog een half jaar kreupel.
Niet braaf langs de weg
Er is geen haast en Mini wordt alle tijd gegeven die hij nodig heeft. De kreupelheid wordt steeds minder en met Danique op zijn rug stappen ze veel over de harde weg. Dit zou heel goed voor hem zijn volgens de dierenarts. Mini is nou niet echt het schoolvoorbeeld van een braaf paard langs de weg. Op een gegeven moment vinden ze het toch niet meer veilig, dus gaat de training verder in de bak en op het strand. Dit gaat met vallen en opstaan. De conditie van Mini gaat goed vooruit, maar hij blijft last houden van kreupelheid. Mini is inmiddels zes en zijn fokkers zien het niet meer zitten en geven het op. Danique krijgt de kans om Mini te kopen en hier hoeft ze geen moment over na te denken. Mini wisselt van eigenaar.
Moeilijke tijd
Waar Danique er voor Mini was in zijn moeilijke dagen, zo was Mini er ook voor Danique toen zij door omstandigheden in een depressie terecht kwam. Maar voor Mini moest ze haar bed wel uit. Dankzij de hulp van professionals, maar veel meer nog dankzij Mini, wist Danique deze donkere periode te overwinnen. Waar Danique er altijd voor Mini was, was Mini nu haar steun en toeverlaat en zorgde voor stabiliteit.
Rust roest
Danique en Mini gaan samen trainen en Mini wordt omgeschoold tot rijpaard. Door gerichte training probeert Danique Mini recht te krijgen en in balans te krijgen, waardoor hij minder in de compensatiestand staat, die hij zichzelf heeft eigen gemaakt door het kromme been. Dit gaat wonder boven wonder goed en ze gaan samen op wedstrijd. De dressuur gaat ze goed en af en toe wordt er wat gesprongen. Grondwerk, crosstraining, vrijheidsdressuur, Mini vind alles leuk en doet enthousiast mee. Na een week vakantie lijkt het weer helemaal mis. Mini is kreupel. Gelukkig is het echt rust roest en met wat training knapt Mini weer snel op.
Koersen
Samen doen ze leuke dingen en Mini blijft onder controle van de dierenarts, maar die is steeds erg tevreden. Samen gaan ze op een dag mee naar het strand. Danique gaat daar een ander paard filmen tijdens snelwerk. Mini doet voor de eerste keer ook mee en pakt dit verassend goed op. Na vijf intervaltrainingen op het strand begint het bij Danique te kriebelen. Na elke training komt Mini topfit uit zijn stal. Zo fit, dat je er onder het zadel je handen vol aan hebt. Op 25 april 2022 staat hij op Duindigt in een koers voor de sulky. Dit gaat goed en met de juiste mensen om haar heen, traint Danique verder. Op 16 mei loopt hij als zevenjarige tussen allemaal jonkies een kwalificatie koers. En met succes. Hij mag officieel gaan koersen. Op 29 mei is de eerste wedstrijd. Waar starten al de grootste overwinning is in het bewogen leven van Mini, is dit voor Mini niet genoeg. Hij wint zijn eerste wedstrijd.
Trots.
Wat is Danique trots op haar oogappel. Zoveel pech. Winstpunten in de dressuur, in de cross en in het springen en dan in drie maanden tijd weer omgeschoold naar koerspaard. En Mini blijft winnen. En wel op 10 juli en op 30 juli. Op 13 augustus wordt hij op een haar na tweede, maar haalt wel een persoonlijk record. En juist deze beelden worden gebruikt voor de negatieve reclame in de drafsport. Juist al deze trainingen en sport zorgen ervoor dat Mini op de been blijft. Die maken hem soepel en sterk, zodat hij zijn kromme been niet hoeft te compenseren.
Rust en vertrouwen
En ook Danique ontkent niet dat er zaken beter kunnen in de drafsport. Daar moet zeker over gesproken worden. Maar deze paarden worden al eeuwen gefokt voor dit werk. Werk wat ze graag doen. Net zoals je een bordercollie niet in een appartement af en toe een balletje moet laten vangen , maar hem wil laten werken, wil een draver ook graag werken. Binnen de drafsport wordt door trainers vaak heel erg diep nagedacht over de training en het management rondom de paarden. Er wordt voor gezorgd dat de paarden zich goed voelen. Alles wordt in het werk gezet om de paarden gezond te houden. Ondanks dat er hard wordt gewerkt met de paarden, wordt er ook geluisterd naar de paarden. En altijd met als basis, rust en vertrouwen.
Samen genieten
Zolang Mini het leuk vind, blijft Danique met hem koersen. Zolang hij getraind blijft, zal hij zich goed voelen. Bij Mini is rust roest en samen genieten ze van elkaar, zolang het kan. En natuurlijk luistert Danique goed naar Mini.
Bron: MyCompass.Horse

