Franka Loos - Racoon
Longines FEI/WBFSH World Breeding Dressage Championships for Young Horses 2022
© DigiShots
Franka Loos - Racoon Longines FEI/WBFSH World Breeding Dressage Championships for Young Horses 2022 © DigiShots DigiShots

Arjan en Jolanda Bekkers: “Voor ons is Racoon een beetje speciaal”

Fokkerij

Op het WK voor dressuurpaarden werd de hengst Racoon(v. Hero) vijfde bij de vijfjarigen. HIj kwam uit voor België. Wat een mooie prestatie voor de hengst van Arjan en Jolanda Bekkers. Wij spraken Arjan en Jolanda over deze bijzondere dag.

Advertisement

Ontzettend spannend

“Wij vonden het beide ontzettend spannend”, vertelt Jolanda. “Het is voor ons de eerste keer op een WK jonge dressuurpaarden met ook nog eens een eigen fokproduct wat nog in eigendom is. Dat is voor ons heel bijzonder. We hebben wel eerder een jonge paard in de finale van het WK springen in Lanaken gehad maar deze hadden we als veulen al verkocht. Racoon was bij zijn geboorte al prachtig. Als je een veulen zou uittekenen, dan teken je Racoon. En nu loopt hij hier op een WK en eindigt op een mooie vijfde plaats.” 

Even gas terug

“Franka Loos is hem na het zadelmak maken, als driejarige gaan rijden in verband met de verrichting voor het BWP. Toen ze er nog maar net opzat, vroeg ze al of we hem wilde verkopen, de klik was er meteen en dat is nog steeds zo. Franka heeft ook een bijzondere band met hem. Racoon is ongecompliceerd wat hem ontzettend fijn maakt als sportpaard, maar ook in de omgang. Nadat hij gekeurd was bij het BWP hebben we hem even wat rust gegeven. Hij had al best veel gelopen, was nog geen drie en door corona ging veel op slot, dus hebben wij hem even de tijd gegeven om lekker bij te komen. Even wat gas terug met rijden, maar wel gebruikt als dekhengst.”

Veel belovend

 “Dat ongecompliceerde heeft hij vanuit twee kanten”, vult Arjan aan. “Zowel zijn moeder Sarina (v. De Niro) als zijn vader Hero (v. Johnson) zijn heel makkelijk. Dat karakter zien we ook terug in zijn nakomelingen, waarvan de oudste nu anderhalf zijn. Sarina hebben we heel gunstig kunnen kopen, maar helaas , maar een paar veulens uit kunnen fokken. Ze is op 21-jarige leeftijd overleden. Gelukkig hebben we naast Racoon ook nog een 2,5-jarige merrie van haar. Die gaat hier niet weg. Ze ziet er veelbelovend uit voor sport en fokkerij.”

Beetje speciaal

 “Voor mij zijn alle paarden op stal bijzonder”, gaat Jolanda verder. “Natuurlijk is Racoon een beetje speciaal. Door zijn karakter, maar ook door de weg die we nu met hem mogen belopen. Als een relatief kleine fokker en hengstenhouder, met je eigen fokproduct naar een WK mogen en dan ook nog zo hoog eindigen, maakt dat dit paard een speciaal plekje heeft.”

Geen speciale plannen

 “Wat de toekomst ons brengt weet ik niet. Voor nu gewoon rustig blijven en nagenieten. Natuurlijk is dit goede reclame. Maar voorlopig zijn er nog geen speciale plannen en doen we wat we altijd doen. Met deze fantastische ervaring om op terug te kunnen kijken.”

Bekijk hier de uitslag van het WK dressuurpaarden.

Bron: De Hoefslag