Afbeelding

Na de zomer gaat de NVWA controleren op de identificatieplicht

Algemeen

Vanaf 21 april 2021 is er vanuit de Europese wetgeving een verplichting voor houders van paardachtigen tot een aanscherping van het identificatie en registratiebeleid. Dit is onder meer noodzakelijk om een uitbraak van dierziektes zo snel mogelijk te traceren.

Advertisement

Chip

Hiervoor moet elke paardachtige voorzien zijn van een chip, een (paarden)paspoort en op een Uniek Bedrijfsnummer (UBN) geregistreerd staan.

Aan eisen voldoen

Indien je exploitant bent van een locatie waar paarden gehouden worden, dan moet u aan enkele eisen voldoen. De locatie heeft een UBN-nummer en verblijft een paard 30 dagen of langer op deze locatie dan moet dit UBN-nummer gekoppeld zijn aan dat van de locatie. Ook het paspoort moet op deze locatie aanwezig zijn.

Documentatieverplichting

Ook is er een documentatieverplichting van paarden die langer dan 24 uur aan- of afwezig zijn. Dit mag zowel op papier als elektronisch.

NVWA

De NVWA zal na de zomer actief gaan controleren op de naleving hiervan. Tijdens een controle gaat de NVWA op de locatie bekijken of de aanwezige dieren in de database van de RVO bekend zijn. Bij afwijkingen dien je te bewijzen, waarom deze dieren wel of juist niet aanwezig zijn. 

Hier vind je meer informatie over het registreren en handige links naar de pagina’s van RVO en de Rijksoverheid.

Bron: FNRS