Afbeelding
Getty Images/iStockphoto

Column | “Paardensporters denk aan je waterverbruik”

Algemeen

“Het klimaat, onze planeet, al jaren wordt er over gesproken, maar sinds vorige week is dat actueler dan ooit. Na de oorlog in de Oekraïne stond het onderwerp met stip op nummer twee in alle media. Het gaat slecht met het klimaat in het algemeen, maar onder andere in Nederland staat ook de natuur er slecht voor.”

Advertisement

Privé beginnen

“Natuurlijk zijn er de grote vervuilers, we hoeven ze niet te noemen, maar kennen ze. Aan de andere kant zijn we allemaal schuldig en kunnen we allemaal ons steentje bijdragen, zowel privé als zakelijk. Om maar met privé te beginnen. De kachel iets lager zetten, zonnepanelen aanschaffen, minder autorijden, minder of niet vliegen, duurzame producten kopen (je staat verstelt wat je inmiddels allemaal in een duurzame versie kunt kopen, Google eens !), biologisch(er) eten, afval zo veel mogelijk scheiden, minder kleding en andere spullen kopen, zorgen voor veel bomen en groen rond ons huis, maar ook minder water gebruiken. Korter en minder warm douchen, zorgen dat er geen kranen lekken, tijdens het tandpoetsen en handen wassen de kraan uitzetten enzovoorts. Dit wat betreft privé, in en rond huis.”

Nu de paardensport

“Maar dan zakelijk of hobbymatig, in ons geval de paardensport. Ook daar kunnen we veel doen en op sommige punten zelfs heel veel. Bomen, heel belangrijk, ze geven ons zuurstof, koelen de planeet en bieden leefruimte voor insecten, vogels en andere dieren. Waar is er meer gelegenheid dan bomen en struiken te planten dan rond een paardenstal en het geeft in warme dagen ook nog welkome schaduw voor mens en dier. Iedere boom of struik is er één ! Van 12-18 april is de ‘Week van de groene tuin’, dus een mooi moment om in actie te komen. Dan, minder kilometers maken. Op sommige punten is dat moeilijk, met name voor de echte professionals. Kampioenschappen en andere grote evenementen, ze zijn over de hele wereld, maar zijn van grote invloed op het milieu door alle reisuren. Iedere week worden er heel wat kilometers in onze sport gemaakt. Nodig of niet persé nodig ……. Buiten kampioenschappen wordt het echter makkelijker. Dichter bij huis wedstrijden kiezen, zoveel mogelijk met één auto reizen en niet het hele team ieder met eigen vervoer of een keer minder op wedstrijd. Gebruik je gezonde verstand, er zijn genoeg mogelijkheden.”

Watergebruik

“Net als privé wil ik, heel bewust gekozen, ook als laatste het watergebruik in onze sport benoemen. Als oud groom weet ik als geen ander hoe ontzettend veel water er in onze sport gebruikt wordt. Zowel thuis als op concours. Natuurlijk moet alles schoon en moeten onze edele viervoeters er perfect uitzien. Maar, alles kan ook bewuster. Draai de kraan dicht waar mogelijk, spuit benen niet langer af dan nodig, doe die emmer iets minder vol als je schoonmaakt, borstel/poets als het niet persé nodig is om te wassen, sproei de bak iets korter of liever als het financieel haalbaar is gebruik een eb en vloed systeem. Enzovoorts enzovoorts. Ook hier weer, wees creatief, mogelijkheden te over, alle beetjes helpen en als iedereen wat bewuster met water omgaat, kunnen we hierin veel resultaat boeken. Kleine moeite, groot plezier ! We willen nog lang met zijn allen in zo goed mogelijke omstandigheden onze mooie sport blijven beoefenen. Wellicht staan we er niet bij stil, maar ook wij kunnen en moeten ons steentje bijdragen. Het is 5 voor 12 voor ons klimaat en actie is een vereiste.”

Bron: De Hoefslag, met dank aan een Hoefslag-lezer