Wolf
© DigiShots
Wolf © DigiShots DigiShots

Europees parlement praat over afschalen beschermde status wolf

Algemeen Wolvenleed

Naast meerdere pony’s uit België en Duitsland die zijn doodgebeten, zijn er nu ook weer meerdere schapen die een aanval van een wolf niet overleefd hebben. Specialisten van het Europees Parlement vinden dat het uit de hand begint te lopen met nu al meer dan 20.000 wolven in Europa. 

Advertisement

Beschermde status afschalen

Zij willen de beschermde status van de wolf ‘afschalen’ en vinden dat wolven afgeschoten mogen worden als ze in bepaalde regio’s te veel schade aanrichten. Op dit moment is de wolf in heel Europa strikt beschermd. “In diverse regio’s neemt het aantal confrontaties sterk toe”, zegt SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen. Hij roept al een paar maanden om maatregelen. Ruissen wil de wolf zijn beschermde status niet afnemen, maar hem in de EU-wetgeving een stapje terugzetten, naar een soort waarvoor ‘beheersmaatregelen’ kunnen worden getroffen. Daarmee geef je volgens hem lagere overheden een instrument om in te grijpen als ze dat nodig vinden in hun eigen regio.

Steeds brutaler

Dat de wolf steeds brutaler wordt, staat vast volgens Ruissen. ,,In Elspeet is eind vorig jaar een kudde met een herder en honden op klaarlichte dag aangevallen. En op de Veluwe hebben ze de moeflons al moeten weghalen.” Mensen vallen ze niet snel aan, weet Ruissen.

‘’Je voelt onmacht’’

Dierenarts Stef Frenken heeft de afgelopen dagen een aantal gewonde schapen behandeld of laten inslapen in het grensgebied tussen Brabant en Limburg en hij maakt zich grote zorgen. “Het zijn de meest vervelende visites die je af kunt leggen. Je voelt onmacht. Het enige wat je kunt doen is de schade opnemen en alle dieren die het toch niet zullen overleven, laten inslapen”, vertelt hij bij Omroep Brabant. ‘’Deze schapen liepen nog geen 100 meter van woonhuizen en stallen af. Is het leven van een wolf zoveel meer waard dan dat van talloze schapen?”, vraagt Frenken zich af. 

Europees Parlement

De landbouwcommissie van het Europees Parlement praat vandaag over een nieuwe resolutie om de beschermde status van de wolf af te schalen.

Bron: AD en 1Limburg

Foto: DigiShots