Afbeelding
Foto: Sabine Timman

Charlotte Steenbeeke: “Je kunt ze niet aan een touw houden, maar je ziet wel wat er gebeurt”

Algemeen

Ondanks het vuurwerkverbod werd er aardig geknald tijdens Nieuwjaarsnacht. Wat doe je dan met jonge paarden in de wei? Charlotte Steenbeeke uit Oldenzaal wist daar wel raad mee. Samen met haar gezin bracht zij de jaarwisseling door tussen de paarden in het weiland. 

Advertisement

Veel carbid

Charlotte vertelt over hun aanpak: “Vorig jaar hadden wij op hetzelfde stuk land ook jonge paarden lopen en zij waren tijdens de jaarwisseling best onrustig. Toen moesten we dit jaar iets verzinnen. Naar huis halen was niet helemaal een optie, want het ging om negen paarden en de stallen waren al vol. Ze konden dus nooit allemaal bij ons huis staan. Achteraf was dat misschien maar goed ook. We wonen dan wel in het buitengebied, maar hier in de buurt wordt heel veel carbid geschoten. Dat bleek ook uit wat er thuis gebeurde, want twee merries die nog niet zo lang in ons bezit zijn, waren door de draad gegaan. Zij waren al die knallen nog niet gewend op Oudejaarsdag. De drie andere merries die wij al wel lang hebben, hadden er gelukkig niet zo veel last van.”

Jongvee

Het stond al eerder op de planning om de jaarwisseling door te brengen in het weiland. Charlotte vertelt waarom: “Een kennis van ons heeft vorig jaar constant ons stuk land in de gaten gehouden waar het jongvee loopt. Dat ligt in Gammelke, dus dat is niet bij ons huis. Nu bedachten we om daar zelf maar naar toe te gaan. Op deze jonge groep paarden toezicht houden, is toch wel verstandig. Zo kun je precies zien wat er gebeurt. Niet dat je ze aan een touw kunt vasthouden, maar je kunt ze binnen de draad houden en erbij blijven.”

Geproost

Ze vervolgt: “Toen we daar aankwamen, was het eigenlijk heel rustig in het land. Naar mijn idee is het jongvee buiten toch op de beste plek. Om twaalf uur gingen de paarden een beetje heen en weer, maar het ging gelukkig best goed. Tijdens de jaarwisseling hebben we geproost en met een half uur zijn we richting huis gegaan. Het was toen redelijk rustig geworden in de aangrenzende wijk en er zit ook nog een stuk bos tussen, dus dat moest goedkomen voor de rest van de nacht. Het hoort er ook een beetje bij.”


Nieuwjaarsnacht - Video RTV Oost  

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Nieuwjaarsnacht - Video RTV Oost