Sandra Keuken met Ipenrooy's Urbaldi (v. Gribaldi)
Sandra Keuken met Ipenrooy's Urbaldi (v. Gribaldi) Foto: Privébezit/Bart Wagter

Sandra Keuken: “We houden allebei van pk’s”

Algemeen

Als tiener begon Sandra Keuken met paardrijden, terwijl haar ouders helemaal niets met paarden hadden. De paarden hebben haar, in de 40 jaar dat ze er mee bezig is, heel veel gebracht; haar man, hechte vriendschappen en inzet voor Roemeense zwerfhonden. 

Advertisement

“Als klein kind was ik al gek van paarden. Regelmatig was ik te vinden bij de landelijke rijvereniging, Zaanse Ruiters, om daar te kijken. Totdat mijn ouders een pony voor mij huurde bij een boer in de buurt. Dat was toen voor maar tien gulden. Ik was 14 jaar en had daar de tijd van mijn leven.”

Zelf ontdekken

“Ik had er totaal geen kaas van gegeten en deed maar wat. Toch denk ik dat door het zelf te ontdekken, ik wel heel veel geleerd heb. Ik had geen rijbroek en we reden over de weg, nooit in de bak. Na een draver te hebben gereden, kreeg ik van mijn ouders een eigen paard, een Doruto-ruin. Mijn ouders zagen wel dat ik er steeds serieuzer mee bezig was en begeleiding nodig had. Zo stalde we het paard op manege De Delft, waar ik ook les kreeg.”

Paarden en motoren

“Daar kwam ook regelmatig Ron Kroonder met vrienden een biertje drinken. Zo raakten we aan de praat en inmiddels zijn we al ruim 30 jaar samen. Hij is gek van dieren en heeft ook wat met PK’s. Ron is achtvoudig wereldkampioen Stockcar F1. Gelukkig hebben we een huis in de polder met een stuk grond, mét garage en pensionstal. Zo kunnen we allebei bezig zijn met onze PK’s. Dat zie je trouwens wel meer in relaties vind ik; de vrouwen hebben iets met paarden en de mannen met motoren. Ook onze dochters, Beau en Jaimy Kroonder, hebben het paardenvirus te pakken. Alleen de jongste is meer van de verzorging, maar heeft veel gevoel voor de paarden. De oudste rijdt met haar eigen paard in het Z2 en de Subtop lonkt.”


Gave

“Bij manege De Delft begon ik onder begeleiding van Ron van Eerden ook met springen, maar na mijn zwangerschappen pakte ik de dressuur toch weer op. Inmiddels heb ik zelf heel wat paarden gereden en opgeleid. Ik heb vele dierbare vriendschappen die zijn ontstaan door de paarden. Er is veel afgunst in de sport, maar gelukkig ook een aantal mensen die je wat gunnen. Eén van die vrienden is tevens al ruim 25 jaar mijn trainer en dat is paardenfysiotherapeut Frans Poel. De reden dat ik al zo lang bij hem les is dat hij de gave heeft dat hij alles heel goed uit kan leggen. Daarnaast weet hij als geen ander hoe een paardenlichaam functioneert en dat sluit met elkaar heel goed aan bij mij.”

GVR

“Op dit moment rijd ik Ipenrooy’s Urbaldi (v. Gribaldi red.) in het ZZ-Zwaar. Hij is al op leeftijd, maar zo voelt hij zich niet en het is nog steeds heel leuk om met hem te puzzelen om het beter te krijgen. Sinds kort heb ik een driejarige Indian Rock-nazaat, Navajo Rock. Het is echt een Grote Vriendelijke Reus. Hij is zeker boven de 1.80, maar ontzettend lief. Het is spannend, maar ook weer heel leuk om een jong paard op te leiden. Het mooie aan het rijden is, wanneer je merkt dat je paard je begrijpt en verbetert.”

Under the cover

“Naast het rijden, lesgeven en runnen van mijn kleinschalige pensionstal, maak ik ook custom made zadelhoezen. De zadelhoes van mijn dochter was destijds kapot en toen heb ik er zelf eentje gemaakt. Dat zagen anderen en die vroegen of ik er ook eentje voor hen wilde maken. Zo kwam van het één het ander en maak ik nu zadelhoezen met bijpassende beugelhoesjes voor binnen- en buitenland. Je kunt zelf de stof uitzoeken en ik maak het zoals je wilt. En omdat ik het echt te doen heb met de zwerfhonden in Roemenië, we hebben er zelf ook eentje, doneer ik altijd een deel van de opbrengst aan een stichting die deze honden opvangt. Neem maar eens een kijkje op Facebook en Instagram voor de zadelhoezen. (CdB)


Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Privébezit/Bart Wagter

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding