Hester Bischot
Hester Bischot

Hester Bischot over het rijden van een PRE: “Een andere balans”

Dressuur HS Masterclas juni 2022

Hester Bischot heeft de HBO opleiding Hippische Bedrijfskunde met goed gevolg afgerond en heeft in mei 2010 Stal Vreedenburgh opgericht. Waar naast (online) instructie en pensionstalling ook leerzame clinics en workshops worden gegeven. Tevens is Hester gediplomeerd instructeur en jurylid. Hester heeft meerdere paarden succesvol opgeleid en uitgebracht tot en met de Grand Prix en rijdt succesvol in de Working Equitation. 

Advertisement

Jean Bemelmans

Hester reist op vrijdagavond 3 juni 2022 af naar Deurne met twee van haar Lusitano’s om les te krijgen van toptrainer Jean Bemelmans tijdens de Hoefslag Masterclass on Tour. Trainen van een Lusitano of paard van het Iberische type is natuurlijk niet compleet anders dan het trainen van een warmbloedpaard, maar er zijn wel verschillen.

Vierkantmodel

Hester over de Lusitano: “Een Lusitano staat meer in het vierkantmodel in plaats van het rechthoeksmodel, zoals een KWPN’er. Dit vierkantsmodel heeft grote voordelen en zorgt ervoor dat de Lusitano zeer geschikt is voor het verzamelde werk. De bouw van een paard, ongeacht welk ras, moet eigenlijk bepalen hoe je een paard traint. Kijk dus heel goed naar je paard en pas daar je rijtechnische benadering op aan. Het uiteindelijke doel is natuurlijk dat je paard een happy athlete is en zo lang mogelijk gezond blijft.” 

Zweefmoment

“De horizontale balans ligt bij een Lusitano anders dan bij een KWPN’er. Ik stel ze dan ook niet vaak lang en laag met de hals in. Meestal vallen ze dan wat uit elkaar en raken ze de verbinding in hun lijf kwijt. Als ze die verbinding missen, dan gaan ze kleinere passen maken in plaats van ruimere passen. Om meer lengte in de passen te krijgen, zie ik vaak dat ruiters heel hard gaan rijden. Bij een KWPN’er worden de passen dan meestal groter, maar bij een Lusitano niet. Dit komt omdat een Lusitano van nature vaak geen zweefmoment heeft. Bij die paarden worden de passen dan juist kleiner en sneller. Om meer ruimte in de passen te creëren, kun je gebruik maken van de kwaliteit tot verzameling die de Lusitano vaak heeft. Door richting de passage te rijden krijg je een groter zweefmoment. Als je dit zweefmoment hebt, dan kan je naar een grotere pas rijden. Op die manier leer je een Lusitano om zijn draf ruimer te maken.”

Zijgangen

“Soms kunnen ze wat onrustig in de aanleuning zijn. Men zegt wel eens dat dat door spanning komt, maar dat zie ik niet altijd zo. Ze zijn gewoon wat speelser met hun mond. Als het lichaam beter in verbinding komt, dan wordt dit ook stabieler. Ik rijd niet pas een oefening, wanneer het wedstrijdniveau dat vraagt, maar ik gebruik graag oefeningen van een ander niveau om de paarden te verbeteren. Een oefening die ik graag doe is schouderbinnenwaarts op de volte. Belangrijk bij de Lusitano is dat hij echt losgelaten moet zijn, anders krijg je hectische bewegingen. Door zijgangen wordt de losgelatenheid beter. De stap is vaak wat korter en het is lastig om goed door het lijf te krijgen. Om dit te verbeteren laat ik ze pasje voor pasje stappen en daarin ook zijwaarts gaan. Zo worden ze bewuster van waar ze hun voeten neerzetten.”

Hoefslag Masterclass

Zoals gezegd komt Hester op vrijdagavond 3 juni met 2 Lusitano’s naar Deurne. Een wat jonger en en wat verder afgericht paard. Zij krijgt daar les van Jean Bemelmans. Dat belooft een interessante avond te worden! Meer informatie: www.hoefslagmasterclass.nl 

Hester Bischot met Trovador da Raposa.
Afbeelding