Afbeelding
De Hoefslag

Rijden op de Pegasus: Confronterend maar leerzaam!

Dressuur
Advertisement
Rijden op een simulatie paard om je zit te verbeteren en om je bewust te worden van je hulpen. Het kan op verschillende locaties in Nederland, wij zijn op bezoek geweest bij WellantCollege in Houten. Dit paard is nog verder ontwikkelt dan de rest. We werden uitgenodigd door Amanda Suijker docent paardensport en -houderij.

Wie is Pegasus?

Pegasus is een uniek simulatie paard waar je, net als op een echt paard, op kunt rijden. Daarbij analyseert Pegasus je houding en zit door middel van sensoren. Hij meet hoe je in het zadel zit, naar links of naar rechts, voor en achter, hoeveel teugeldruk je neemt, hoe de ligging van je been is en of je bijvoorbeeld in balans blijft tijdens het lichtrijden of springen. Pegasus is onderdeel bij WellantCollege van het lesprogramma van de opleiding Paardensport en -houderij en Equine Sports and management. Studenten krijgen dus de mogelijkheid om op Pegasus hun houding en zit te verbeteren en dit daarna weer in de praktijk toe te passen. Maar niet alleen voor studenten van deze opleidingen is dit paard beschikbaar. Het is namelijk ook mogelijk om arrangementen te boeken. Deze arrangementen zijn uniek omdat je een sessie krijgt op Pegasus en een sessie op de flexchair in combinatie ruitervitaliteit. Binnen deze arrangementen zijn ook weer verschillende combinaties mogelijk. Je kunt deze arrangementen bijvoorbeeld boeken als groep of individueel.

Wat maakt Pegasus uniek?

Al eerder waren er meer simulatie paarden in Nederland en misschien heb je die zelf ook al uit kunnen proberen. Maar wat Pegasus zo bijzonder maakt is dat hij 3 disciplines kan laten zien en voelen. Je kunt dus dressuur rijden, springen en crossen. Dit allemaal terwijl hij jouw zit blijft analyseren. In het springen heb je de mogelijkheid om te kiezen tussen '˜drie verschillende paarden'. Een voor de beginnende ruiter, met vlakke gangen en lage hindernissen. Een voor de iets gevorderde ruiter, daarbij heeft het paard grotere bewegende en worden de hindernissen wat hoger. En als laatste een paard voor de (semi) professionele ruiter. Dit paard springt het hoogst en heeft daarbij de meeste beweging. Pegasus is dus heel leerzaam voor de ruiter of amazone, maar laten we ook niet vergeten hoe goed het is voor je paard of pony. Als je leert te begrijpen hoe je zit en dat kan je meenemen in het rijden. Het is een heel diervriendelijke manier om je houding te verbeteren, ruiters kunnen zich compleet bewust worden zonder daarmee hun paard of pony mee in de weg te zitten.

Meenemen naar de praktijk

Natuurlijk moesten wij dit paard eerst even uittesten. Twee redacteuren gingen naar WellantCollege om onder begeleiding van Amanda Suijker op Pegasus te rijden. Amanda Suijker is niet alleen docent van de opleiding. Ook rijdt ze zelf grand-prix en is ze opgeleid als instructeur voor Pegasus. Zij is opgeleid om ruiters te begeleiden in combinatie met Pegasus, maar helpt de studenten ook om het geleerde mee te nemen in de praktijk. Bij haar studenten doet ze dat letterlijk, de ene week stappen de studenten op Pegasus en de andere week op hun eigen paarden. Ze nemen het geleerde op Pegasus dus echt mee in de praktijk.

Druk en balans

Daniëlle stapt als eerste op om voornamelijk de dressuurfunctie uit te proberen. Allereerst demonstreert Amanda hoe je kan zien dat je goed zit. Op het scherm kan je je teugeldruk van zowel je linker als rechter teugel aflezen, maar ook je balans, hoe ver je naar voor of achter in je zadel zit en wat die druk in het zadel is. Vooral in de draf is dat laatste erg belangrijk, zo wordt gekeken hoe goed je weer gaat zitten in het zadel tijdens het lichtrijden. In de dressuur laat Pegasus zien dat hij niet alleen de drie gangen, stap, draf en galop beheerst maar ook in al deze gangen kan verzamelen en uitstrekken. Zijn hoofd- en halshouding zijn compleet ingespeeld op jouw teugeldruk en zit.

Bewustwording

Na een paar rondjes wennen kan Daniëlle de dressuur ring in. Het scherm verwisselt van alle analytische gegevens naar de dressuurring. Daarbij heeft Daniëlle ook nog eens de keuze tussen een 20X40 bak en een 20X60 bak. Eenmaal in de bak laat Pegasus al zijn gangen zien maar ook met de zijgangen heeft hij geen moeite. Al is dat nog niet zo makkelijk als het lijkt op een simulatie paard. 'Als je een echt paard rijdt, voel je goed wat er onder je gebeurt, nu moet je compleet vertrouwen dat je de hulpen geeft zoals Pegasus ze verwacht', geeft zij aan.  'Je wordt je bewust van de hulpen die je onbewust geeft aan je paard of dat je hulpen niet duidelijk genoeg zijn. Pegasus is wat dat betreft onverbiddelijk. Je been iets te ver naar voren betekent dat hij niet reageert op je beenhulp en iets teveel druk op je teugels en hij staat resoluut stil. Wat dat betreft is het nog best confronterend, omdat Pegasus je laat voelen wat je onbewust gewoon fout doet.'

Spring- en crossfunctie

Daarna mag Cathelijne de spring- en crossfunctie uitproberen. Ook zij mag eerst even '˜inkomen' met het beginscherm. Daar wordt al gelijk iets aan de houding en vooral teugeldruk geschroefd. 'Erg confronterend maar je ziet gelijk resultaat', vindt ook zij. Daarna kan het springen beginnen, 'Gelukkig stuurt Amanda je niet gelijk de ring in maar kan je even inkomen met in-uitjes. Daarbij kan je oefenen op je verlichte zit en gewend raken aan de beweging van het paard. Het paard springt hoger dan je zou denken maar ook wat langzamer. Aan het springen op Pegasus kon je vooral merken dat het lastig is een goede houding aan te nemen als je paard je niet automatisch wat omhoog veert', legt Cathelijne uit. 'Daar zal je je eigen kracht voor moeten gebruiken, wat een goede gedachte is om te onthouden. Je kunt op Pegasus echt voelen welke spieren je kan trainen om een goede verlichte zit aan te nemen. Ik snap dus ook echt waarom ruitervitaliteit bij de arrangementen beschikbaar is.' Ook de landing na de sprong is iets anders in het echt. 'Een echt paard galoppeert over het algemeen gelijk door na de sprong maar op Pegasus voel je eerst de gehele landing. Wat het iets moeilijker maakt om een goede houding hiervoor aan te nemen, maar wel weer wat voordelen op kan leveren voor de analyse.' Tijdens een parcours springen en een parcours crossen blijkt dat Pegasus rijden nog best vermoeiend kan zijn. 'Soms zijn er wat storingen op lijn tijdens het doorsturen van de bochten, verder reageert Pegasus precies zoals hij zou moeten.'

Niets onopgemerkt

Het mooie aan Pegasus is dat hij niets onopgemerkt laat gaan en dat hij je leert om als ruiter  kritisch naar jezelf te kijken. Je komt bijvoorbeeld achter onbewuste acties, zoals been geven als je denkt dat hij stil gaat vallen, terwijl dit paard standaard door blijft stappen als je niets doet. 'Werken met Pegasus vind ik iets heel moois, juist omdat Pegasus de ruiters zo bewust maakt van hun houding, zit en inwerking. Ruiters herkennen de analyse vaak en het geeft ze een beter beeld over hoe ze hun zit kunnen verbeteren.' (CvdW) Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan. Foto: Cathelijne van de Weerdhof