Afbeelding
Foto: Pw photograps

Muriël van Harlingen: “Dat ik Zorange mag rijden is een droom”

Algemeen

Als enige van de familie was Muriël van Harlingen (15) al gek van paarden. Na veel aandringen bij haar ouders mocht ze dan eindelijk op ponyles, mits ze haar zwemdiploma had gehaald. Inmiddels rijdt ze met haar verzorgpaard Zorange (v. San Remo) succesvol in het M1.

Advertisement

“Al van jongs af aan heeft het paardenvirus mij te pakken. Ik begon met rijden op Ponyclub Zuidoostbeemster, waar ik eerst reed op de Shetjes. Waaronder ook de eigenwijze Dora. Later mocht ik op de grotere pony’s. Op de ponyclub is het altijd harstikke gezellig. Naast de gewone dressuurlessen zijn er onwijs veel activiteiten. Zoals; ponyklamp, clinics, filmavonden, springcursussen, crosslessen, buitenritten en natuurlijk wedstrijdjes.”

Kans

“Tijdens de eerste lockdown ging ik op de ponyclub helpen met wat klusjes. Dan mocht ik ook met Shetje Dora mennen. Op een dag vroeg de eigenaresse van Dora, Marjolijn van den Berg, wat ik precies met de paarden wilde. Ik gaf aan dat ik graag verder wilde komen en wedstrijden wilde rijden. Toen bood Marjolein mij aan om haar paard Zorange te rijden. Ik vond Zorange altijd al een droompaard om te zien. Een hele mooie zwarte merrie met een prachtige hals. Deze kans greep ik met beide handen aan.”

Nadenken

“Zorange is voor mij een heel fijn leerpaard. Ze is al verder opgeleid, maar ze geeft het zeker niet cadeau. Je moet haar goed rijden, wil ze het echt voor je doen. Het is dus heel leerzaam voor mij en nooit saai met Zorange. In een proef wil ze drie keer door een hoek gaan en de vierde keer vindt ze het eng. Dan baal je wel even, maar als ik dan het filmpje terug zie, dan weet ik wel wat ik beter moet doen om dat goed te krijgen. Aan de hand van het filmpje ga je toch nadenken wat je anders moet doen.”

Flow

“Het mooiste moment met Zorange was één van de laatste M proeven. We zaten echt in een flow en het voelde alsof het vanzelf ging. Ik hoop met Zorange het Z te bereiken en mijn droom is om ooit internationaal te rijden. Maar daarnaast is het ook heerlijk om met Zorange strandritjes te maken, vooral zomers. Het leuke is dat Dora dan ook vaak mee gaat en los mee loopt!”

Bibi

“Zorange heeft ook een merrieveulen gekregen, van de hengst Brave, die volgend jaar drie jaar wordt. Ook met haar mag ik gaan rijden. Dan hoop ik dat wat ik geleerd heb van Zorange, ik kan gebruiken bij Bibi. Dagelijks ga ik nu naar de paarden, mits het lukt met school, want ik zit nu in mijn eindexamenjaar. Bij de paarden vergeet je gelukkig even alles.” (CdB)

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Privébezit/Pw photograps