Olympische bronzen medaille
Olympische bronzen medaille Remco Veurink

Paardensport voorgedragen voor Olympische Spelen 2028

Algemeen

Zoals reeds aangekondigd, stond tijdens de vergadering van het International Olympisch Comité (IOC) stond onder meer de de Olympische Spelen van 2028 op de agenda. Dat betekende goed nieuws voor de paardensport. Paardensport is namelijk voorgedragen voor de Olympische Spelen van Los Angeles in 2028. Of Paardensport ook weer deel uit maakt van deze Spelen is nog even afwachten geblazen. De definitieve goedkeuring valt in IOC-vergadering in februari 2022. 

Advertisement

Toekomst van de paardensport

FEI-voorzitter Ingmar De Vos zegt “Ik ben ervan overtuigd dat de paardensport, waarbij de unieke band tussen mens en paard centraal staat, een plaats krijgt in het programma van het evenement in Los Angeles 2028. De collectieve toekomst van de paardensport hangt mede af van onze positie in de Olympische Spelen.” Daarmee onderstreept De Vos nog maar eens het belang van de Spelen voor de paardensport. 

Cruciaal

Hij vervolgt: “We moeten wereldwijd de zichtbaarheid van onze sport in de media en digitale platforms garanderen, en relevante inhoud laten zien en nieuwe fans verleiden. We hebben om de vier jaar deze kans. Het vastleggen van de paardensport in de Olympische Spelen is cruciaal voor de FEI en voor onze sport.”

Paardensport 

Paardensport staat al sinds 1900 op het programma van de Spelen. Het is een onderdeel van de Olympische zomerspelen, dus niet van de Olympische winterspelen. Met uitzondering van de Spelen in 1904 en 1908 stond deze onze sport altijd op het programma. De huidige olympische disciplines zijn dressuur, eventing en springen. Dit jaar waren de Spelen in Tokio, en Nederland had in alle drie de disciplines deelnemers. 

Bijzondere Spelen

Als je naar de historie van de Spelen kijkt, zijn er genoeg bijzondere feiten te noemen. Wist je bijvoorbeeld dat in de allereerste jaren het springen bestond uit hoogspringen en verspringen? En dat in 1920 eenmalig de discipline voltige, individueel en in teamverband op het programma stond? In de beginjaren waren het trouwens voornamelijk deelnemers met een militaire achtergrond die meereden. Vandaag de dag is dat eerder uitzondering dan regel. De Spelen van 1956, zouden in Melbourne plaatsvinden, maar door quarantainemaatregelen kon de paardensport daar toen niet plaats vinden. De paardensport werd daardoor vijf maanden eerder gehouden in het Zweedse Stockholm. 

Amazones

Ook bijzonder aan onze sport, is dat het de enige sport is waar mannen en vrouwen tegen elkaar strijden op de Olympische Spelen. In de teams kunnen dus zowel ruiters als amazones zitten. Uiteraard wordt in de olympische gedachte niet alleen de ruiter, maar ook het paard als atleet gezien. 

Bron: KNHS | Nu.nl | Hoefslag

Foto: Remco Veurink