Melianne van Wakeren met Namora BB bij de Equisport Cup.
Melianne van Wakeren met Namora BB bij de Equisport Cup. Foto: Danique Ackermans

Bianca Boerboom: “Namora is zo’n schat, je zou eronder kunnen slapen”

Fokkerij

Namora BB (v. Ferdinand) was het eerste fokproduct dat Bianca Boerboom zelf aanhield om klaar te maken voor de keuring en de IBOP. En dat deed ze zeker niet zonder succes.

Advertisement

Drachtige merrie

In totaal heeft Bianca vijf paarden thuis staan. “Daarvan zijn vier KWPN Elite merries en ik heb nog een gepensioneerde NRPS-pony van 22. De moeder van Namora, Famora Elite IBOP PROK (v. UB 40) heb ik gekocht van Nol Gerritsen toen ze drie jaar oud was. Ik heb haar dragend gekocht maar helaas werd haar eerste veulen dood geboren. Gelukkig heb ik toen van Nol een gratis dekking ter compensatie gehad. Daaruit fokte ik een hengstveulen van Dark Pleasure. Deze is naar de hengstenkeuring geweest, maar ging helaas niet door naar de tweede bezichtiging. Hij is naar een vrouw uit de buurt van Maastricht verkocht en zij heeft veel plezier met hem.”

Chip op spronggewricht

Bianca gaat verder: “Daarna kwam er een merrieveulen van Dark Pleasure en later een merrieveulen van Desperado. De eerste is verkocht, de tweede overleed helaas door een ongeluk in de opfok. Het jaar daarna is Namora geboren. Zij had vier witte benen en daar ben ik wel dol op. We hebben haar van maart tot september thuis gehouden en daarna ging ze naar een opfok bij ons in de buurt. Vorig jaar april hebben we haar in de opfok volledig laten röntgenen. Helaas was er een chipje op het spronggewricht te zien. September vorig jaar hebben we haar naar huis gehaald.”

Zadelmak geboren

Namora werd succesvol geopereerd en na zes weken herstel kon ze rustig aan de slag. “Ik ben eerst grondwerk met haar gaan doen in de paddock. Daarna hebben we haar langzaam klaar gemaakt voor de keuring en dat ging goed. Ze behaalde het voorlopige keur predicaat op de merriekeuring in Velddriel. Voor exterieur scoorde ze daar 70 en voor beweging 80 punten. Daarna zijn we langzaam begonnen met haar laten wennen aan het zadel. Ze gaf geen kik en liep er zo mee weg. Uit haar moederstam zijn ze allemaal zadelmak geboren, zeg ik altijd. En dat bewijst Namora ook wel weer.”

Niet gelijk erop

“Toen kwam de discussie wie Namora zadelmak ging maken. Ik wilde het zelf sowieso niet en mijn vriendin Melianne van Wakeren durfde er nog niet gelijk op door een eerder ongeluk met een jong paard. Via-via kwamen we terecht bij Bruce Buyserd. Hij kwam kijken en kon hangen, opstappen en afstappen alsof het de normaalste zaak van de wereld was. Daarna stapte hij op, gaf hij gas en reed hij er zo mee weg. Na de zevende keer dat Bruce erop had gezeten is Melianne erop gestapt en dat ging ook super. Sindsdien heeft zij de teugels overgenomen.”

Glansrijke elitemerrie

Melianne was ook de amazone die met Namora de IBOP in Brummen heeft gereden. “Daar scoorde Namora 77,5 punt en is ze een glansrijk elitemerrie geworden. Dit was voor mij de eerste keer dat ik zelf een paard tot het elitepredicaat heb gekregen. Haar halfzus Lamora BB is ook elite geworden, maar bij haar nieuwe eigenaren. Namora is zo’n schat, ook op stal, je kunt eronder slapen. Daarom wilde ik het met haar zelf maar eens gaan proberen. En met succes.”

De sport in

Namora is op dit moment drachtig van Ferguson en krijgt rond 26 maart haar veulen. “Melianne is er nog wel mee aan het rijden, maar ze begint al een buikje te krijgen. Ze is nu spelenderwijs de oefeningen voor de B erop aan het zetten. Nadat ze haar veulen heeft gekregen zal ze nog wel even uit de running zijn, maar daarna gaan we haar rustig opleiden voor de wedstrijdsport. Ik ben heel blij dat Melianne haar wil rijden. Ik ben zelf vrachtwagenchauffeur en daardoor hele dagen aan het werk. ‘s Avonds mest ik de stallen uit en dan komen Melianne en Hyui Jin Vervoort mijn merries rijden. Hyui Jin brengt momenteel Famora succesvol uit in de sport met als doel haar sportpredicaat te gaan halen. Famora is momenteel dragend van Next Romancier.”

Altijd druk

Wil Bianca dan zelf niet met één van haar eigen merries rijden? “Ik heb altijd met mijn NRPS-pony gereden, maar hij is vanwege blindheid al een poosje met pensioen. Ik ben nu helaas te druk om zelf te rijden. In het weekend ben ik bezig met alle klusjes rondom onze boerderij. Ik wil zelf ook wel weer graag rijden en ik hoop dat ik daar snel meer tijd voor krijg. Komend jaar krijg ik voor het eerst vier veulens, eerder fokte ik er altijd twee per jaar. Ik heb daarnaast nog een Davino x Biotop-merrie die dragend is van Kyton en een Sunnyboy x Farrington-merrie die dragend is van Ferguson. Dat wordt spannend en druk maar ik heb er heel veel zin in.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Danique Ackermans