Alexander Bragg - Zagreb
CHIO Aachen 2017
© DigiShots - Dirk Caremans
Alexander Bragg - Zagreb CHIO Aachen 2017 © DigiShots - Dirk Caremans DigiShots

Topeventer Zagreb met ‘pensioen’: “Hij is een absolute legende”

Algemeen

Het Nederlandse fokproduct Zagreb (v. Perion) liep elf jaar lang met succes in de internationale eventingsport. Onder Alexander Bragg behaalde de door H. J. Leyser gefokte eventer 19 keer de top vijf. Nu mag hij op 17-jarige leeftijd met penioen gaan. Hij wordt uitgebracht bij de Junioren door Alex’ oudste dochter Ellouise Bragg.

Advertisement

Persoonlijke redenen

In 2004 werd Zagreb geboren bij H. J. Leijser uit Someren. Vijf jaar later kwam de ruin in het bezit van Sally en Philip Ellicott, die nog steeds de eigenaren zijn. Alex Bragg vertelt tegenover Horse & Hound: “Het was om persoonlijke redenen dat we het paard voor Sally en Philip Ellicott vonden. Zij verloren hun dochter Karen, die aan eventing deed, toen stierf Sally’s vader en begon ze met haar moeder Audrey evenementen bij te wonen om er even uit te zijn en bezig te blijven. Daarom vonden we uiteindelijk Zagreb – om hen die interesse in de sport te geven en om onder de mensen te zijn, naar verschillende plaatsen te gaan.”

Goede klasseringen

Bragg maakte zijn internationale debuut met Zagreb in 2010. In de 1*-wedstrijd in Gatcombe werd hij meteen vierde. Het veranderde het leven van Bragg, die ook hoefsmid werd. Hij groeide samen met het paard tot een succesvolle eventingcombinatie. Uit 52 internationale starts werd er 19 keer een top vijf klassering gehaald. De combinatie reed vier keer de 5* in Pau en was daar twee keer vijfde en twee keer vierde. De 5* in Luhmühlen in 2019 werd een keer afgesloten met een derde plaats. Overwinningen waren er onder meer in de lange 3* in Lignières en Gatcombe Park en in de korte 3* in Jardy.

Fit en gezond

Op zijn Facebook pagina schrijft Alex Bragg: “Ik hoef niets meer te zeggen, Rhett, je bent een absolute legende. We hebben zoveel mooie herinneringen en ik ben blij te kunnen zeggen dat hij ons er nog een paar zal kunnen bezorgen. Hij is fit en gezond, en zal met mijn oudste dochter op een lager niveau blijven eventen, wat mij en Simmone veel plezier zal brengen, evenals zijn voor altijd trouwe eigenaars, Sally en Philip Ellicott.”

Bron: KWPN

Foto: DigiShots