© DigiShots
© DigiShots DigiShots

Blinde amazone voltooit eerste endurancewedstrijd

Algemeen

Laura Kelmere, een blinde amazone, droomde er al lang van om een endurancewedstrijd uit te riden. Die droom kwam uit: afgelopen weekend reed ze haar eerste wedstrijd. En met succes, Kelmere en haar paard Pluto eindigden bovenaan het klassement.

Advertisement

Retinale dystrofie

De 31-jarige Kelmere heeft retinale dystrofie, een aandoening waarbij het netvlies progressief minder goed functioneert door een genetisch defect. Haar zicht werd de afgelopen jaren snel slechter, waardoor ze wettelijk blind is. Haar band met haar paard Pluto bleef echter enorm sterk. Kelmere kocht Pluto toen hij negen maanden oud was en heeft hem zelf opgeleid. De ruin is nu zeven jaar oud.

Enkel met een halster

Toen Kelmere hoorde dat Distance Riding New Zealand een wedstrijd zou organiseren vlakbij haar woonplaats, schreef ze zich in. Ze koos de rit van vijf kilometer, in de ‘rijden op tijd’-klasse. Op die manier wilde ze proeven van de sport. Ze ging ook in het zadel van en naar de wedstrijd, telkens een rit van zes kilometer. En Kelmere reed Pluto zoals ze het gewend is: zonder zadel of hoofdstel, alleen met een halster.

“Bukken!”

Haar vriendin reed voor haar uit met haar eigen paard, om haar te waarschuwen voor obstakels als laaghangende takken en beken. Kelmere zegt: “Mijn vriendin betuttelt me niet omdat ik niet kan zien, ze behandelt me als de bekwame volwassene die ik ben. Ze riep gewoon dat ik me moest bukken of over een beek moest springen.”

Smaakt naar meer

Kelmere kwam erg dicht bij de optimale tijd binnen. Pluto’s hartslag was ook goed, waardoor ze in het puntensysteem op de eerste plek eindigden. Maar voor Kelmere en Pluto was de wedstrijd vooral een echte mijlpaal. Ze wil snel opnieuw starten: “Ik wil zeker langere ritten doen, vijf kilometer was veel te kort, maar ik wilde rustig beginnen.”

Bron: Horsetalk

Foto: DigiShots