Sir Mark Todd - Leonidas II
CHIO Aachen 2017
© DigiShots - Dirk Caremans
Sir Mark Todd - Leonidas II CHIO Aachen 2017 © DigiShots - Dirk Caremans DigiShots

“Leonidas is alles wat je zoekt in een eventingpaard, hij heeft een leeuwenhart”

Algemeen

Eventingpaard Leonidas II (v. Landos) maakte maar liefst 12 wedstrijdseizoenen mee. Hij verlaat nu de topsport, na een geweldige carrière onder Mark Todd en Padraigh McCarthy.  

Advertisement

“Een leeuwenhart”

Vorige week namen Leonidas en McCarthy nog deel aan het EK in het Zwitserse Avenches. Eigenares Diane Brunsden vertelt aan Horse and Hound: “Hij heeft een leeuwenhart. Hij is snel en heeft alles wat je zoekt in een eventingpaard. Hij leek het allemaal erg gemakkelijk te vinden.”

De ruin startte zijn eventingcarrière onder Sidney Dufersne, de toenmalige stalruiter van Mark Todd. De combinatie finishte twee keer in de top tien van de beginnersklasse, voor Todd de teugels over nam. En toen ging de carrière van Leonidas als een trein.

“Extra rondje zwemmen”

Voor Diane Brunsden blijft de eerste deelname van Leonidas in Badminton (2014) in haar geheugen gegrift: “Het regende en waaide heel hard en bijna niemand kwam over de finish. Leonidas sprong in het meer en zwom daar ongeveer een halve minuut. Zelfs na het extra zwemmen en alle tijdsfouten die hij kreeg, finishte hij alsnog als veertiende.’

Todd en Leonidas wonnen de Grantham Cup in 2014 en eindigden in Badminton drie opeenvolgende jaren in de top zes (vierde in 2015 en 2016 en vijfde in 2017). In 2015 finishten ze ook als zesde in Burghley. Todd en Leonidas vertegenwoordigden Nieuw-Zeeland op de Olympische Spelen in Rio (2016), waar ze individueel zevende eindigden. Ze trokken ook naar de Wereldruiterspelen in 2014 en namen deel aan heel wat Nations Cups. 

Mark Todd trok zich in 2019 terug uit de sport, waarna McCarthy de teugels overnam. De Ier en Leonidas wonnen het CCI4* in Barroca d’Alva (maart 2020) en namen voor Ierland deel aan het EK. 

“Iedereen verliefd op hem”

Leonidas kwam bij 47 internationale wedstrijden aan de start en eindigde 27 keer in de top tien. In 2016 werd hij bekroond als beste eventingpaard in Groot-Brittannië. Maar dat is niet het belangrijkste voor Dane Brunsden: “Hij heeft het allerbeste karakter, iedereen wordt verliefd op hem. Heel veel mensen hebben aangeboden om hem zijn pensioen bij hen te laten doorbrengen. Hij was altijd het gemakkelijkste paard voor de dierenartsen die hem moesten checken na de cross-country.”

Leonidas mag genieten van zijn pensioen met Major Milestone, een ander gepensioneerd paard van Brunsden en Peter Cattell. Maar rust roest, dus Brunsden voegt nog toe: “We trekken hem terug uit de topsport, maar ik zal hem nog rijden en buitenritjes maken. Niks ernstigs, hij krijgt een heel relaxt leventje.”

Bron: Horse and Hound

Foto: DigiShots