Sophie Reef en Charming Lady. Foto: Foto Rüchel
Sophie Reef en Charming Lady. Foto: Foto Rüchel

U25-amazone Sophie Reef kiest voor Nederland: “De persoonlijke aanpak vind ik fijner”

Algemeen

De Duitse U25-amazone Sophie Reef heeft ervoor gekozen om vanaf nu onder de Nederlandse vlag te rijden. De 21-jarige Reef liet afgelopen zomer bij de FEI haar nationaliteit aanpassen. 

Advertisement

Genua TC

Sophie Reef maakte haar internationale debuut bij de junioren in 2017, met Rue Noblesse. Met datzelfde paard maakte ze de overstap naar de Young Riders in 2018. In 2018 maakte ze haar U25-debuut met Silencium (v. Shakespeare in Love). In de lente van 2019 begon Reef U25-paard Charming Lady (v. Painted Black) en Young Riders-paard Genua TC (v. Charmeur) te rijden. Maar in december 2020 sloeg het noodlot toe.

“Een nieuwe start”

Sophie Reef vertelt aan Hoefslag: “In december 2020 overleed mijn paard Genua na een ongeluk. 2 dagen daarna werd ik opgeroepen voor het Duitse team. Dat kwam heel hard aan: ik was net mijn paard verloren en had dus niets aan de selectie. Ik was er helemaal kapot van. Omdat ik graag een nieuwe start wilde maken, besloot ik dat ik in de toekomst voor Nederland wilde uitkomen. De Nederlandse paardensport heeft me altijd al enorm aangesproken. Het is kleinschaliger en persoonlijker dan in Duitsland en dat vind ik fijner.”

“Kunstgeschiedenis in Nijmegen”

“Ik heb zowel de Duitse als de Nederlandse nationaliteit en woon al mijn hele leven in Nederland. Er was niets dat me tegenhield. Sinds september studeer ik ook kunstgeschiedenis aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en zo is de combinatie van topsport en studeren makkelijker.”

“Hele fijne sfeer”

“Jeanine Nieuwenhuis en Dinja van Liere kende ik al eerder. De andere meiden van de U25 leerde ik op de verschillende subtopwedstrijden kennen. De sfeer is heel goed en iedereen is superaardig! Vooral toen ze hoorden dat ik gewoon Nederlands spreek”, lacht Reef. 

“Goede tips van Monique”

“Inmiddels ben ik al een aantal keren bij Monique Peutz geweest om te trainen. Het klikte meteen erg goed en haar trainingen zijn superleerzaam. Ik heb veel tips voor de dagelijkse training gekregen.”

“Graag U25 met Charming Lady”

“Natuurlijk wil ik graag met Charming Lady voor het Nederlandse U25-team geselecteerd worden. Daarnaast heb ik ook nog mijn zevenjarige paard, Straight Horse Don Zuan (v. Blue Hors Zack). Ik heb hem nog niet zo lang en ik wil graag rustig de tijd nemen om een goed team met hem te worden. Later wil ik hem dan graag ook op wedstrijden uitbrengen.”

KNHS-Talentenplan

En dan zijn er natuurlijk ook nog de studies... “De opleiding kunstgeschiedenis was tijdens de eerste schoolweken best lastig te combineren met topsport. Na twee weken hadden we gelijk al een belangrijke toets waarvoor ik veel moest leren. Bijna iedere vrijdag hebben we ook een excursie naar een museum in Nederland. Ik heb gelukkig begin deze week de boodschap gekregen dat ik met Charming Lady ben geselecteerd voor het KNHS-Talentenplan. Dat betekent dat ik een topsportstatus heb nu. Met de topsportcoördinator maak ik afspraken over praktische zaken op de universiteit, bijvoorbeeld over de aanwezigheidsplicht. Zo kan ik vaker trainen!”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Foto Rüchel