Afbeelding
Pexels

De horzel: hoe gevaarlijk zijn ze?

Algemeen

Als je veel met dieren werkt, ken je ze vast wel: de horzels. Irritante vliegen die je ver uit je buurt wil houden. Maar hoe gevaarlijk zijn horzels? En wat is het verschil tussen een horzel en een daas?

Advertisement

Horzel en daas

Een horzel (Oestridae) wordt vaak verward met een daas. Horzels en dazen lijken veel op elkaar, maar een belangrijk verschil is dat een horzel niet kan steken en een daas wel. Een horzel heeft namelijk geen angel of scherpe tanden. Daarom hoef je niet te vrezen voor een horzelsteek. Wel moet je uitkijken voor dazen en hoornaars (grote wespensoort). Als je daardoor gestoken wordt, kun je er flink last van krijgen. 

Hoe groot is een horzel?

Een horzel is ongeveer 1,5 tot 2,5 centimeter groot. Sommige horzels kunnen tot 3,5 centimeter groot worden.  

Zo ziet een horzel eruit

De horzel heeft een harig lichaam met kleine antennen. Het insect heeft geen angel. De vorm van het lichaam is bol en ze hebben bruine, gele en zwarte kleuren. Net als een daas heeft een horzel twee vleugels (Diptera). Wil je de horzel onderscheiden van andere insecten, moet je letten op de ogen. Deze zijn namelijk niet rond, maar hebben de vorm van een druppel of een kommateken. Het hoofd van de horzel is vaak roodachtig. Een daas heeft daarentegen een typische steeksnuit. De verwarring met de wesp kan ontstaan omdat de horzel ook een geel-zwart achterstuk heeft. 

Kunnen horzels steken?

Nee, horzels steken of bijten niet. Wetenschappelijk gezien mag je de horzel dus ook niet rekenen tot de steekvliegen. Wanneer iemand zegt dat hij gestoken is door een horzel, bedoelt diegene waarschijnlijk eerder een daas of een hoornaar. 

Puntjes in vacht van een paard

Zie je witgele puntjes in de vacht van je paard? Dan kan het zomaar zijn dat een horzel eitjes heeft gelegd. De larven van een horzel leven als parasieten in zoogdieren. In het stadium dat de larven gestekeld en dik zijn, zitten ze vlak onder de huid van het dier. Ze maken een opening om adem te halen. Heeft je paard bulten, dan kan het zijn dat de weefsels van de larve zijn gaan ontsteken. Als de larve oud genoeg is, laat hij zich uit deze builen vallen. Een horzel leeft normaliter slechts enkele weken.

Wees niet bang dat het een larve van een daas is, want de larven van dazen groeien rond wateroppervlaktes.

Is een horzel gevaarlijk?

Ondanks dat de horzel niet steekt, kan dit insect wel erg irritant zijn voor je paard. Als de larve in de huid is genesteld, kan de huid beschadigd raken. Wel doden horzels andere insecten met hun angel. Dit doen ze om hun larven van voedsel te voorzien. Voor mensen zijn horzels niet gevaarlijk.  Het enige doel van de horzel is om zichzelf voort te planten en de larven te voorzien van voedsel.

Wat te doen tegen horzels?

Er is helaas weinig te doen om horzels weg te houden. Als ze er eenmaal zijn en je wil toch maatregelen nemen, neem dan contact op met je dierenarts. Er zijn allerlei soorten sprays tegen horzels op de markt, dus laat je goed voorlichten. Ook kun je natuurlijk een deken voor paarden gebruiken

De eitjes van de horzel in de vacht van je paard kun je het beste verwijderen met een speciaal schuursteentje of met azijnwater. Anders gaat het paard eraan bijten en dan komen de larven in de maag terecht.

Bron: Hoefslag